Бежанска работа: Сервираш гулаш за по евро на час

Трамплин за по-добро бъдеще или пък отбиване на номера?
18 май 2016 22:05,
39
Бежанска работа: Сервираш гулаш за по евро на час
Снимка: архив Reuters

Хиляди бежанци в Германия биват наети на нискоквалифицирана почасова работа, като сервират храна, поправят легла или поливат лехи за по едно евро на час, но ефикасността на тази мярка за успешно интегриране на трудовия пазар е спорна.

С черпак и шпатула в ръце 23-годишният иракчанин Заид отхлупва бака от неръждаема стомана, пълна с гулаш и картофени кнедли. Той се опитва да обясни на събралите се пред казана му хора с озадачено изражение какви са съставките на този "типично германски" буламач, плуващ в мазнина и говежди бульон.

Заид е нает от берлинските власти. От 18:30 до 20 часа Заид раздава вечеря на още 152-ма сирийски, иракски, афганистански и молдовски бежанци в гимназия, превърната в център на спешно настаняване на мигранти.

За да пълни баките, да реже хляб, да разлива храна по чиниите и после да измие всичко, той получава по 1,05 евро на час и няма право да работи повече от 20 часа седмично. При това положение в най-добрия случай младият мъж получава 84 евро на месец, които се добавят към 143-те евро "джобни пари", на които има право, докато се проучва молбата му за убежище.

Въпреки това лицето му грейва в широка усмивка под рапърската шапка. "Това ми дава възможност да контактувам с германците, които идват тук да раздават храна като доброволци заедно с мен и да говоря езика", обяснява Заид, избягал преди шест месеца от град Хила заедно с баща си и сестра си. "Освен това вече не се мотая из центъра, чудейки се какво да правя", допълва той.

Защото в този подслон за бежанци, както и в другите, цари отегчение, което гложди умовете, предизвиква протести по най-дребен повод, а понякога води дори до раздаване на юмруци.
Сега от берлинската градска управа са наети 3925 бежанци, разпределени в 75 центъра за настаняване. Градските власти, критикувани за катастрофалното справяне с приема на мигранти, сега иска да разшири предлагането на "работа за едно евро", обхващайки и организации с призната обществена полза.

В Бавария - една от провинциите, приемащи най-много кандидати за убежище на подобна работа, са наети над 9000 бежанци. Град Хановeр предлага на бежанци да поправят велосипеди, да сортират дрехи или да водят деца на ясла в замяна на курсове по немски език.

Трамплин или изолация?

Министърът на труда Андреа Налес обеща нови 100 000 работни места от този тип за бежанците, в което тя вижда "трамплин" за включването им по-късно в пазара на труда.

Нискоквалифицираните временни работни места започнаха да се предлагат преди десетина години при значителна реформа на трудовия пазар.

"В краткосрочен план това е правилна мярка, тъй като иначе бежанците нямат никаква възможност да работят", обяснява за АФП Роналд Бахман, икономист от престижния институт Ер Ве И (RWI) в Есен. Тъй като случаят им не е решен, кандидатите за убежище на практика нямат право да работят.

"Фактът, че бежанци работят, е и съвсем не лош политически сигнал", казва експертът, докато изразители на популистки виждания често размахват плашилото с мигрантите, живеещи на гърба на щедрата германска провинция.

Първоначално предназначени за хора, които дълго време са без работа, тези работни места малко по-малко бяха изоставени, тъй като "те много, много рядко дават възможност за връщане на пазара на труда, предвид това, че на тях не можеш да научиш кой знае какво", смята Бахман.

Ръководителят на Германската федерация на синдикатите (DGB) Райнер Хофман се изказа против тези работни места за мигрантите, тъй като според него Германия се нуждае от много по-амбициозна програма, за да интегрира бежанците в германската икономика.

Според Холгер Шефер, специалист по пазара на труда към кьолнския институт за икономически проучвания IW, "по този начин се финансира изключването на бежанците от трудовия пазар".

Колкото до Заид, той не възнамерява да продължи прохождаща си "кариера" в ресторантьорството. Той се е записал на курс по езиково обучение към берлинска гимназия, което ще му даде възможност впоследствие да продължи прекъснатото си в Ирак следване по информатика.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
до дд преди 7 години
До ддМного си зле моето момче. Според теб щом не сме съгласни с нещо проповядвано от западния капитализъм, то автоматично сме русофилчета.А замислял ли си се, че може би и тях неудобряваме. Или ти съдиш само по свойте разсъждения (доста ограничено)Аз съм българофил. Не на капитализма, Не на комунизма!За чиста и свята република!!! (не го е казал Вашингтон)
24
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Някой происводства вече могат да се върнат от Китай, където трудът вече е по-скъп. За евро/час, дори може да се изнася за там.
23
0
 
8
 
! Отговори
Петроф преди 7 години
Каква информатика ще учи този човек!? Кой ще го издържа? Кога ще научи немски че да разбира какво му говорят? Тук децата се побъркаха да учат за да влязат в езикови гимназии за да могат да следват в Германия или другаде в чужбина. То вярно, че справедливост няма, но поне логика да се търси! Единици са тези, които ще заработят като немци. И дали техния труд ще компенсира щетите от поканата на г-жа Меркел?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде са учителите, лекарите и инженерите? М?
21
0
 
6
 
! Отговори
Г. Георгиев преди 7 години
227 евро, след като вече си нахранен и имаш подслон... Доста по моите разбирания. Само за 5 часа седмично! Работех по договор с българска фирма в Германия и за храна ми отиваха 150 евро на месец, и още толкова за спане в жилищен контейнер на строителния обект. При това работата е 39 часа на седмица официално. В действителност доста повече. Излиза че нашият герой получава 524 евро от немската държава. За 20 часа на месец! Замислям се кой е лудия. Немците че му ги дават или аз че още съм в Бг.
20
0
 
6
 
! Отговори
хехе преди 7 години
Нека който бежанец не е доволен, лично да стигне до Меркел да я пита за какво и по чия воля ги кани в Европа! Ама лично, щото малцина и в Германия знаят, освен нея каква е целта на това мероприятие.
19
2
 
4
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Много им е.
18
1
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Дано не се окаже, че някой от тези хранени с германски гулаш е катурнал, рано тази сутрин египетския самолет от 11 000 метра височина... На Феркел, съвсем ще й се стъжни!
17
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До ддКакво да кажем...., освен да си потърсиш квалифициран лекар и да се погрижиш за менталното си състояние :-)
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С други думи Заид получава на месец 227 евро на месец за час и половина на ден, а голяма част от Българите които държат държавната администрация на гърба си отработват същите 420 лева по 8 часа на ден даже много често и по 12 ч, затова бежанците ни заобикалят и не искат и да чуят за нас.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А данъци плащат ли върху тези суми? Или реално са примерно 900 евро на месец?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е временна работа. който успее да се интегрира - успее. и така трябва да е. какво се очаква иначе - ядрени физици с личен преводач?! съвсем нормални неща от живота, всеки германец вероятно е преминал през нещо подобно, ако изобщо става за нещо.
13
0
 
24
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Написаното е извънредно трагично. Едва се сдържам да не се разплача! Тази Меркел е чудовище! Как мъчи горките хорица вместо веднага да ги върне там, където им е мястото - в Сирия!
12
18
 
8
 
! Отговори
дд преди 7 години
Ей , русофилчета , какво ще кажете за това-през 1985г. има повече убийства в България от колкото за 1999г. а.Истината боли , нали , но вие за това я мразите и криете , както партизанин крадено имане.Най-жалкото е .че много хора ви повярваха и се опитаха да създадът нещо хубаво и истинско , но вие веднага им разбихте мечтите , защото за вас само Москва е достойна и всички други трябва да са и в краката мъркащи за потупване по рамото.
11
17
 
8
 
! Отговори
дб преди 7 години
Преди шест години моя позната започна работа в Берлин по същата програма, в момента има рекламна агенция и печели по 250 хил. евра годишно.А вие си предричайте краха на Германия и се радвайте на 60 левовия валчер за храна по коледа.И накрая , кога ще се разпадне , този ми пуст ЕС , че от 1997г. насам русофилчетата все това повтарят , а той накрая ще надживее и любимият им СССР.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 eвро на час, 8 часа работен ден, 30 дни - това са 240 евро или 480 лева. Като не им харесва - обратно от дупките където са дошли.
9
3
 
0
 
! Отговори
bahti smeshnicite преди 7 години
teq 200 evra ne stigat za edna sedmica samo da se usmihvash
8
0
 
5
 
! Отговори
до гурбетчията преди 7 години
Сори , моме , ясно си го пише в статията - евро на час ,пълната програма - за пет лева ще трябва на две мандолини да свириш.
7
0
 
31
 
! Отговори
ай сига ве преди 7 години
че тя и баба ми живее с толкова на месец., че и данаци плаща - като нормален гражданин
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Програмата за едно евро на час съществува много отдавна откак въведаха еврто като национална валута. Преди това тази прохрама се казваше arbait macht frei.