Из чуждия печат: Бежанците не са разменна монета!

Повечето европейски страни ще предпочетат депортирането
18 май 2016 11:00, Петя Славова
24
Из чуждия печат: Бежанците не са разменна монета!
Снимка: архив, Reuters

През март Европейският съюз и Турция сключиха сделка: Турция да изгради лагери за бежанците, на които е отказан достъп в Европа, а ЕС да плати за тях - на първо време 3 милиарда евро, а после още толкова. Други страни наблюдаваха внимателно това и сега започваме да виждаме последиците, отбелязва коментарна статия във в. "Ню Йорк таймс".

На 3 май западноафрикански Нигер поиска 1,1 млрд евро от ЕС, за да спре мигрантите по пътя им до Либия и Средиземно море, а миналата седмица правителството на Кения обяви, че планира да закрие най-големия бежански лагер в света, Дадааб, позовавайки се на европейския пример с връщането на сирийци, за да оправдае плана си насила да върне близо 600 000 сомалийци в родината им. Не можем повече да позволяваме хората ни да носят бремето на задълженията на международната общност към бежанците, заяви висш кенийски правителствен представител.

Той изтъкна също, че доброволното международно финансиране за лагерите в Кения намалява заради растящите бюджети в Северното полукълбо за бежанците, тръгнали към Запада, посочва вестникът.

На фона на сделката с Турция бежанците са добър коз: бариера срещу чуждестранните критики, пасив, върху който да се хвърля вината за вътрешни проблеми, и разменна монета за специални протекции и помощ от чужбина.

С вулгарния си опит да се откупи от международните си задължения, ЕС започна война на наддаване. Това е опасно. Осем процента от изселниците по света са намерили подслон в развиващи се страни. Светът приближава ситуация, при която правата на бежанците се определят не в международните закони и споразумения, а в долари и евро, предупреждава "Ню Йорк таймс".

Повечето страни изглежда ще предпочетат да депортират потенциални данъкоплатци и да платят огромни суми, за да се лишат от икономически растеж, пише БТА. Световната хуманитарна среща на върха - спонсорирана от ООН конференция, която ще се състои в Истанбул по-късно този месец - е възможност за промяна на световната дискусия за бежанците към потенциалните ползи за всички. Аз обаче се опасявам, че форумът ще се превърне просто в наддаване, казва авторът на статията.

В следващите пет години бежанците, пристигнали миналата година в Европа, може да генерират приходи, двойно по-големи от разходите на ЕС за тях, посочва британският в. "Гардиън", позовавайки се на първото задълбочено проучване как ще се отрази присъствието на новодошлите на приемните общности.

Бежанците ще създадат повече работни места, ще увеличат търсенето на услуги и стоки и ще попълнят свободните работни места в Европа, а заплатите им ще допринесат за финансиране на свиващите се пенсионни фондове и публични финанси. Наред с това бежанците няма да причинят намаляване на заплатите или да увеличат безработицата сред местните работници, казва пред вестника Филип Легрейн, бивш съветник на председателя на Европейската комисия.

Всяко евро, инвестирано в подслоняването на бежанец, може да донесе близо две евро икономически печалби за пет години, посочва огласен днес доклад на неправителствената организация за подпомагане на бежанци "Тент фаундейшън"- Легрейн изразява надежда докладът да разсее мита, че бежанците ще причинят икономически проблеми в западните общества.

Погрешно е схващането, че бежанците са бреме, а това разбиране споделят дори хора, които подкрепят приемането им. Положителния икономически ефект от бежанците обаче, може да бъде възпрепятстван, ако Европа не вземе незабавни мерки, за да ускори навлизането на бежанците на трудовия пазар, предупреждава той. 

Бързият достъп на бежанците до пазара на труда ще намали зависимостта им от държавни помощи, ще им даде възможност да допринасят с труда си и внасяните данъци за развитието на местната икономика, ще им помогне по-бързо да се адаптират към живота в новото за тях общност и ще ограничи опасността да се превърнат в аутсайдери на трудовия пазар и обществото в дългосрочен план, се казва в цитирания от "Гардиън" доклад.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако от имигрантите Европа би спечелила. То Сащ който са виновни за тая работа. То те биха ги приели всички мигранти за да си оправят икономиката пък могадда синапичатат пари и дададът 100 милиарда натурция
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички май.муни включитено и кенийските взеха да изнудват за пари и да искат милиарди долари като 5 ст.
_|_ НЪЦ!
Путин ще ви даде само един голям и вълнуващ банан!
19
0
 
14
 
! Отговори
gtf преди 3 години
тоя свят съвсем е полудял, няма как арабия и африка да се заселят в европа - просто няма място, ще настане невиждана хуманитарна и екологична катастрофа... за какви права говорим ?
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Динко и Перата ги депортират не е добре, ама като ги депортират европейските бюрократи тогава е добре. На туй отгоре си плащат и на Ердоган акъл море - глава шамандура.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги депортират в задния двор на Хилъри да ги депортират, че е по-демократично.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнем ли в историята,започва новото,,Велико преселение на народите".Империите,ще паднат,след 300 години може да има някакъв прогрес,до тогава хаос...мерси!
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да се залъгваме, проблемът е в РЕЛИГИЯТА! Мултикултуризъм съществуваше в Германия само докато имаше поляци, италианци, испанци и руснаци! После дойдоха турците и с тях един друг свят. А сега идват още по-фанатизирани и изолирани общества, които следващите 100 години няма да се интегрират. Няма как мюсюлманин да се интегрира в християнско общество. Фундаментът е друг! Както и обратното! Кюлн се наслади преди седмица на поредното публично ограбване и обарване. Ще има втори Хитлер!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не си изсипем целият свят на главата,голям алъш-вериш,ще падне ?
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроценностите граничат със Сталинизма и какво следва да се направи сега. Един паметник на Сталин и Хитлер във центъра на Брюксел.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречените лидери на ЕС са едни смешници! То беше ясно и го писах точно в този форум, че това не е решение, а инструмент за изнудване. Турция веднага го използва, защото все пак това не е светска държава, а поредната ориенталска с диктатор. Същото искат да направят и африканците - логично! А ЕС продължава да бъде наводняван от нелегални и неканени мигранти, а парите текат извън ЕС. Меркел направи огромната грешка че пое сама рула на ЕС, защото сега всички ще я нападнат за грешките на ЕС.
10
2
 
9
 
! Отговори
Лагери в България... преди 3 години
....за бежанците ---СЪЩО ТРЯБВА ДА ИМА !
ЕДИН ПОЛЕТ НА ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ ЗА РЕАТМИСИЯ на МИГРАНТИ ----СТРУВА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО ОТ ИЗДРЪЖКАТА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ В ЕС И У НАС!
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 2

Щом като тези 500 милиона издържат 10 милиона лукави гърци,
ще хранят и оше 10 милиона дошли!
8
0
 
19
 
! Отговори
Тръмп преди 3 години
Ще построя стена на границата с Турция и ще накарам турците да я платят.
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нека американците ги вземат всички бежанци..... ще направят милиарди долари......(поредната платена новина - пропаганда)
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като са толкова загрижени за тия имигранти, защо е такова отношението към нас Българи, румънци, поляци и останалите от бившия соц. блок, когато отидем на запад и ЗАКОННО си потърсим работа?
5
0
 
31
 
! Отговори
Блезиус преди 3 години
Имах контакт с две сирийски семейства в Германия където живея. Мъж, жена, дете. Едното семейство беше християнско. Мъжът учи немски и иска да си намери работа. Жената започна курс по немски и също иска да се реализира. Детето ходи на детска и вече говори немски. Другото семейство - мюсюлмани: мъжът учи немски, жената с кърпа на главата не учи нищо - гледа детето, готви чисти и работят за второ дете. Усещате ли разликата?
4
1
 
23
 
! Отговори
Eвропеец преди 3 години
Не ме интересува колко евро ще генерира едно евро инвестирано в един ***-полумаймуна от Сомалия или друга Африканска дупка. Въпросът ми е как ще ги интегрирате тези в западните общества? И дали те ще спазват нормалните норми на поведение, или ще тръгнат да изнасилват жени, деца, да крадат, и т.н. водени от своите "Културни особености"...
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олеле майко , "Тент фаундейшън" решили , че 100% печалба ще направят страните, които ги приютяват, пък вижте глупавите в Турция се опъват на тази печалба и гледат да ни я натресат на нас. Мерси от "таквизи" награди!
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ню Йорк Тайм да им потърси едно голямо място и всичките бежанци в САЩ, място имат, кораби ще се намерят да им ги закарат...Само да даваш тон не може!
А ЕС вместо да стреля по границите взе да плаща...ненормална работа, която се решава от шепа марионетки в Брюксел, но плащат 500 милиона европейци...