Бедните в Европа – все повече и повече

Почти 2 млрд. души в света живеят с по-малко от $3 на ден
19 май 2016 13:07, Бойчо Попов
60
Бедните в Европа – все повече и повече
снимка: pixabay

Увеличение на бедността в Европа регистрира Международната организация на труда (МОТ), като обяснява това с нарастващия брой мигранти, пише CNBC.

"Качествените работни места, които осигуряват социална защита, трябва да играят ключова роля за справянето с бедността", обяви МОТ в последния си доклад за световната заетост и социалните прогнози за 2016 г.

Въпреки че екстремните нива на бедност намаляха с повече от половина от 1990 г. насам, твърде много хора продължават да живеят в бедност по света, въпреки че имат работа, отбелязва организацията.

В момента почти една трета от крайно бедните или умерено бедните хора в развиващите се страни всъщност имат работа. Въпреки това, тези работни места често правят хората уязвими  - понякога трудът им е неплатен, концентрирани са в ниско квалифицирани професии и нямат социална защита.

Организацията изчислява, че почти 2 млрд. души живеят с по-малко от 3,10 долара на ден, което е 36% от нововъзникналия и развиващ се свят.

И въпреки че равнището на бедност като цяло намалява в световен мащаб, особено в Китай и голяма част от Латинска Америка, то все още остава високо в Африка и части от Азия.  

Интересно е, че покачване на бедността е регистрирано в развитите страни и по-специално в Европа. Организацията изчислява, че през 2012 г.  над 300 млн. души в развитите страни са живели в бедност. Това нарастване на безработицата е свързано с увеличаващия се брой бежанци, които пристигнаха в Европа през последните няколко години.

Жените и децата са най-засегнати от бедността. В развиващите се страни повече от половината от всички деца под 15-годишна възраст живеят в крайна или умерена бедност. В развитите страни 36% от всички деца живеят под относителния праг на бедността.

Организацията на обединените нации си постави за цел да „елиминира бедността във всичките й форми навсякъде“ до 2030 г. Изчисленията на Международната организация на труда показват, че са необходими 600 млрд. долара годишно, или близо 10 трилиона долара общо през тези 15 години, за да се изкорени крайната и умерената бедност в световен мащаб. 

Междувременно европейската статистическа служба Евростат нареди България сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям спад на риска от бедност и социално изключване на децата през 2014 г.

За периода 2010 – 2014 г. делът на децата в риск от бедност и социално изключване у нас се е понижил с 4,6 процентни пункта до малко над 45%. Изпреварва ни само Румъния, където за същия период се отчита увеличение на този дял до 51%. Третата позиция е за Унгария с малко над 40%. Следват Гърция и Испания, като за периода Гърция е с най-силен ръст на дела на децата в риск от бедност и социално изключване в ЕС.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Работа има преди 7 години
И в робовладелския строй е имало работа, но хората са били роби. Схващаш ли
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такова нещо! Само в Русия се увеличава бедността! Сбъркано е заглавието!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бизнесмена с ауди:кажи как е в Исландия?Искам да отида за 2 седмици на почивка там.*** е че за коледа всичко е запълнено с германци и англичани дори и от предишната година няма места.Нещо лъжеш.Аудито да не ти е А3?Тия любовници да не са ти от цветния контингент?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ми напомня за един приятел, дето се прибра от Испания със семейството си, защото кризата в България свършила. След една седмица ги натовари в буса и изхвърли чинията на Булсатком с псувни
35
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Един българинТи не си никакъв българин щом не те интересува колко са бедните в България.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
99 % от парите са в 1 % олигархия и демокрацията ги пази от останалите 99 %.
33
0
 
13
 
! Отговори
Ей преди 7 години
Като всяка система и тази е към края си,била е ефективна в последните 200 години,но си иска да бъде обновена,ако искаме да минем в другото ниво.Богатите обаче не искат да го признаят и се чудят как да я закърпят,заеми,субсидии,социални помощи за да се стимулира покупателната способност,но това е до време.Има технологии и изобилие на храна и стоки за всички,време е цените да изчезнат,време е да работим за благото на всички,а не за благото на шепа милиардери!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краденето от колониите намаля и сега се създава Европейска колония, за да могат да бъдат ограбвани самите граждани. За тази цел ги омешват с мигранти, за да няма никаква единност и да има много зависими, които да са съгласни на всякакви условия. Новият Световен Ред - алчност, безпринципност и псевдотолератност.
31
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Тези деца не са европейчета, стига с тези монтажи и заблуди. Европейците не си обличат така децата, това първо, и второ няма европейски семейства, които ще изоставят децата си и ще ги оставят без препитание и покрив. това е типично само за муслумските навлеци, които имат по 10 ча-а-в-ета и не им дреме какво ще се случва с тях.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистическа система е решение със закриване на офшорните зони и облагане на имотите и банковите сметки с 90 % плосък данък.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези 2 млрд души са концентрирани само в Индия, Пакистан, Китай и Африка! Само Пакистан и Индия са 3 милиарда, а 99% от населението им е бедно!
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятно има връзка с великото преселение на професори и академици от Афганистан и Пакистан на изток до Мали и Нигерия на запад.
27
0
 
5
 
! Отговори
Джон преди 7 години
прати го в бащината ми къща,защото имам петима братя, та да им засвидетелствува, за да не дойдат и те в това място на мъката.Авраам му рече: имат Моисея и пророците: нека ги слушат.А той рече: не, отче Аврааме, но ако някой от мъртвите отиде при тях, ще се покаят.Тогава Авраам му рече: ако Моисея и пророците не слушат, то и да възкръсне някой от мъртвите, няма да се убедят."Далеч по-добре е да си честен сиромах който се уповава на Всевишния отколкото богат нечестивец чиито край е гибел.
26
0
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
и, като извика, рече: отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък.Авраам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар - злото: сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш;па освен това между нас и вас зее голяма пропаст, та ония, които искат да преминат оттук при вас, да не могат, тъй също и оттам към нас да не преминават.А той рече: моля ти се тогава, отче,
25
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Лука 16:19-31 "Някой си човек беше богат, обличаше се в багреница и висон и всеки ден пируваше бляскаво.Имаше тъй също един сиромах, на име Лазар, който струпав лежеше при вратата муи петимен беше да се нахрани от трохите, що падаха от трапезата на богаташа, и псетата прихождаха, та ближеха струпите му.Умря сиромахът, и занесоха го Ангелите в лоното Авраамово; умря и богаташът, и го погребаха;и в ада, когато беше на мъки, подигна очите си, видя Авраама отдалеч и Лазаря в лоното му
24
1
 
8
 
! Отговори
Джон преди 7 години
До Rolex ManБогатите нечестивци които експлоатират бедните и презират сиромаха сега се радват, но после ще страдат много като отидат във вечния пламък за да бъдат изтезавани ако не се покаят. Да така е справедливо, защото Бог е създал както богатия така и бедния а те не са проявили милост и щедрост към ближния си, не са обикнали ближния си като себе си. Затова изслушай притчата за богаташа и за бедния Лазар за да знаеш какво ги чака немилосърдните богаташи.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали това беше целата на ЕС - хората да бъдат роби и да нямат права.Какво точно се промени в България за обикновения човек - загуби си социалните придобивки.Какво като сме в ЕС.По-рано всичко се разпределяше, а сега се ограбва от група хора, като почти нищо "собствено" не се произвежда.Станахме доброволна колония на по-богатите страни.Вземане на заеми от МВФ, за да симулираме икономика. Няма ли да затворите и последните два реактора и да качваме варелите на покрива да си топлим вода през лятото.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При социализма хората се редяха на опашки за банани и тоалетна хартия, а днес имаме в хипермаркета много банани и поне 10 вида различни марки тоалетна хартия, днес се живее много по добре.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ не е по различно. След 150 години постоянно увеличение на доходите от средата на 70те работодателите не са принудени вече да го правят - изнасят работата в Азия където е по евтино, технологиите и компютрите позволяват голяма част от работата да се върши от машини. Стандарта на американците все повече пада за да го запазят те са принудени да работят все повече и повече и да взимат нови и нови кредити.
20
1
 
16
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Къв застой е имало при социализма ?. По онова време съм стигал до 800 лева заплата на месец на пристанището във Варна като докер.