Бедните в Европа – все повече и повече

Почти 2 млрд. души в света живеят с по-малко от $3 на ден
19 май 2016 13:07, Бойчо Попов
60
Бедните в Европа – все повече и повече
снимка: pixabay

Увеличение на бедността в Европа регистрира Международната организация на труда (МОТ), като обяснява това с нарастващия брой мигранти, пише CNBC.

"Качествените работни места, които осигуряват социална защита, трябва да играят ключова роля за справянето с бедността", обяви МОТ в последния си доклад за световната заетост и социалните прогнози за 2016 г.

Въпреки че екстремните нива на бедност намаляха с повече от половина от 1990 г. насам, твърде много хора продължават да живеят в бедност по света, въпреки че имат работа, отбелязва организацията.

В момента почти една трета от крайно бедните или умерено бедните хора в развиващите се страни всъщност имат работа. Въпреки това, тези работни места често правят хората уязвими  - понякога трудът им е неплатен, концентрирани са в ниско квалифицирани професии и нямат социална защита.

Организацията изчислява, че почти 2 млрд. души живеят с по-малко от 3,10 долара на ден, което е 36% от нововъзникналия и развиващ се свят.

И въпреки че равнището на бедност като цяло намалява в световен мащаб, особено в Китай и голяма част от Латинска Америка, то все още остава високо в Африка и части от Азия.  

Интересно е, че покачване на бедността е регистрирано в развитите страни и по-специално в Европа. Организацията изчислява, че през 2012 г.  над 300 млн. души в развитите страни са живели в бедност. Това нарастване на безработицата е свързано с увеличаващия се брой бежанци, които пристигнаха в Европа през последните няколко години.

Жените и децата са най-засегнати от бедността. В развиващите се страни повече от половината от всички деца под 15-годишна възраст живеят в крайна или умерена бедност. В развитите страни 36% от всички деца живеят под относителния праг на бедността.

Организацията на обединените нации си постави за цел да „елиминира бедността във всичките й форми навсякъде“ до 2030 г. Изчисленията на Международната организация на труда показват, че са необходими 600 млрд. долара годишно, или близо 10 трилиона долара общо през тези 15 години, за да се изкорени крайната и умерената бедност в световен мащаб. 

Междувременно европейската статистическа служба Евростат нареди България сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям спад на риска от бедност и социално изключване на децата през 2014 г.

За периода 2010 – 2014 г. делът на децата в риск от бедност и социално изключване у нас се е понижил с 4,6 процентни пункта до малко над 45%. Изпреварва ни само Румъния, където за същия период се отчита увеличение на този дял до 51%. Третата позиция е за Унгария с малко над 40%. Следват Гърция и Испания, като за периода Гърция е с най-силен ръст на дела на децата в риск от бедност и социално изключване в ЕС.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
7
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 7 години
Всичко е въпрос на вътрешна настройка! Моят съвет към бедните е да си починат малко, за да възстановят вътрешното си равновесие. Да отидат за две седмици на Малдивите, ако пък много ги притесняват парите, може дори и тук наблизо, на Канарските. Да наемат един хотел само за тях, за любовниците и охраната; да изпратят един кораб до Чили за вино и още един до Исландия за чиста здравословна вода. Да починат, да хапват умерено и после като си върнат душевното спокойствие, ще се оправят нещата!
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До позитано 20"След 45 г. социалистически застой , как да искаме 1 000 лв. пенсия?"А какво постигнахне за 27 години евроатлантически подем - безработица, клошари и просяци, проституция, ширеща се престъпност, наркомания, мародерства и обири по селата, самоубийства, изнасилвания....
17
9
 
7
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
След 45 г. социалистически застой , как да искаме 1 000 лв. пенсия?Живков: Смитайте ъглите, смитайте ъглите.Е сега се убедихме ,икономията е майка на мизерията.
16
5
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 7 години
Горките! Много е гадно да си беден, веднъж и на мен ми се случи. Бях си забравил всички кредитни карти в къщи и като отиваме да заредим в бензиностанцията, се оказва, че имам кеш само за моята кола, за тази на любовницата и за две от охраната. За другите две коли от охраната нямам! Как ще пътувам с половин охрана?! Добре, че като звъннах на един ортак, той веднага изпрату неговата секретарка с хеликоптера и ми даде назаем 10 бона да се прибера.Оттогава много съчуствам на бедните хора!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нормално е ставаме все по-бедни. Винаги е било така - за да станат едни по-богати, други стават по-бедни.Примерно в България след 1989-та година. За да станат 10% от населението доста по-богати, останалите 90% станаха по-бедни. Все пак богатството е относително постоянно, мени се разпределението му между хората.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия вече е модерна системата " по ниско заплащане с повече работни места".
13
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Бедните в Европа все повече и повече , а богатите в Америка все повече и повече. Дайте да ги избием по комунистически . КАК ТАКА ЩЕ ЖИВЕЯТ ПО -ДОБРЕ ОТ НАС И ЩЕ НИ ИЗЛАГАТ ТАКА.?Да съсипват по такъв безобразен начин нашата велика идея за равенство и братство в мизерията..Хай де , де ,ее!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ролексът не знае ли, че богатите също плачат и техните сълзи са винаги кървави.
11
1
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Завиждаш ли ?.
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горката Европа! Друго си е да си руски гражданин - там процъфтяват!
9
1
 
24
 
! Отговори
аз преди 7 години
така трябва, давайте парите на "бежанците", а местните - кучета ги яли. Да си плащат данъците и да мълчат. Германия ще похарчи 94 МИЛИАРДА следващите 4 години за така измислените "бежанци", а това че те идват от данъци които НИЕ плащаме никой не го интересува.
8
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 7 години
така трябва, давайте парите на "бежанците", а местните - кучета ги яли. Да си плащат данъците и да мълчат. Германия ще да похарчи 94 МИЛИАРДА следващите 4 години за така измислените "бежанци", а това че те издват от данъци които НИЕ плащаме никой не го интересува.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките европейци!Хайде всички да отделим по една заплата и да им дадем, да не са толкова бедни!
6
2
 
10
 
! Отговори
gost преди 7 години
Като ония с по 1000 лева и три апартамента баси беднотията а
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ150 ДО 300 ЛВ. ПЕНСИЯ НА КОЛКО ДОЛАРА СА РАВНЯВАТ ТАВАРИШИ И ГОСПОДА? ЗАЩОТО НАД 1 000 000 БГ ПЕНСИОНЕРИ ЖИВУРКАТ С ТОЛКОВА НА МЕСЕЦ! НЕ НА ДЕН! КАКТО СИ МИСЛЯТ НЯКОИ ЗАПАДНИ ГОСПОДА. НО ПО ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ТИКВАТА КАЗВА ЧЕ СМЕ МНОГО ДОБРЕ И ДА ВНИМАВАМЕ ДА НЕ СТАНЕМЕ КАТО ГЪРЦИТЕ!! ПО ДОБРЕ СМЕ ОТ ГЪРЦИТЕ ЗАЩОТО ГРЪЦКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ СЛЕД КАТО ИМ НАМАЛИХА ПЕНСИЙТЕ ВЗИМАТ ОТ 500 ДО 1000 ЕВРО НА МЕСЕЦ. НО ТОВА НИКОЙ НЕ ГО КАЗВА ЗАЩОТО НИЕ СМЕ НАЙ ДОБРЕ ТАКА КАЗА ЕДНА БАНКЯНСКА ТИКВА ОТ БОСТАНЯ!
4
3
 
25
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 7 години
Вече ще се поздравявате със Долар ден.Толкова ви се полага ежедневно гои!
3
2
 
26
 
! Отговори
червив бастун преди 7 години
До АнонименСъс сигурност у нас една прослойка близка до политиката благодарение на ЕС стана безумно богата
2
5
 
34
 
! Отговори
АЛООООООО преди 7 години
Защо бе хора е така? За това ли се пререформирахме и обединявахме, за да сме по-бедни? Това води до извода, че ЕС Е ВРЕДЕН И ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПАДНЕ!
1
1
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Кое му е "интересното" на увеличаващата се бедност в Европа при този наплив от мигранти!?Щеше да е "интересно" ако е обратното!