Обама се поклони на мястото на атомната бомбардировка

В Хирошима той призова за съкращаване на ядрените оръжия
Обновена: 27 май 2016 12:50 | 27 май 2016 12:47, Елка Василева
60
Обама се поклони на мястото на атомната бомбардировка
Снимка: Reuters

Барак Обама, който пристигна в Хирошима на първото посещение на действащ президент на САЩ, заяви, че светът има общата отговорност да пита как да не се допуснат отново страданията, преживени в този японски град преди 70 години, предаде Асошиейтед прес.

В мемориалния паметник на мира Обама каза, че споменът за случилото се на 6 август 1945 г. никога не трябва да избледнее. Редом до него стоеше японският премиер Шиндзо Абе.

Обама подчерта, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаги са били "жесток край на Втората световна война" и че "техни жертви са станали невинни хора".

"Техните души постоянно говорят с нас и ни напомнят за това кои сме и какви трябва да станем", каза американският президент.

Още по темата

Той отправи също призив за съкращаване на световните арсенали от ядрени оръжия и за придвижване към свят, свободен от ядрени оръжия.

По думите на Обама историята на човешката цивилизация е изпълнена с войни и затова човечеството трябва изцяло да промени отношението си към самия въпрос за водене на войни и да направи всичко за тяхното избягване.

Преди това той постави венец от цветя на мястото на първата в света атомна бомбардировка - символичен жест, с който Токио и Вашингтон се надяват да подчертаят своя съюз и да вдъхнат живот на усилията за унищожаване на ядрените оръжия, съобщи Ройтерс.

Атомната бомба, пусната над Хирошима на 6 август 1945 г., унищожи мигновено хиляди хора и още около 140 хиляди до края на годината. Град Нагасаки бе поразен от втора атомна бомба на 9 август същата година и след три дни Япония капитулира.

Мнозинството американци смятат, че атомните бомбардировки са били необходими, за да се сложи край на Втората световна война и да бъде спасен животът на много хора. Според повечето японци те са били неоправдани.

Обама не поднесе извинение за бомбардировките и речта му беше просто размишление за ужасите на войната и за надеждата му, че трагедията в Хирошима ще послужи за "морално пробуждане", отбелязва АП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
19
 
! Отговори
Ха ха преди 7 години
Съседната статия от вчера, "От най-върли противници те станаха най-близки приятели" направо разсмя дяволите в ада. Да избият толкова хора , и то целенасочено и да твърдиш че потомците са станали най-близки приятели си е за диагноза.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Odysseus"Наистина сте зомбирани , същите като онези японци по време на ВСв които са вярвали , че американците са човекядци ." Че те сега пък американците вярват в това за руснаците !
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лупиНай-лицемерно се поклони,но не и извини.Поляците мразят Русия за избити 22000 поляци през втората световна война , а обичат германците, убили 1 500 000 техни съграждани. Но то това е характерноо за хората със слугински манталитет.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 50Не е имало такива бомби бе пич. Виж пост 44. Жива германск пропаганда е било. Подобна партенка бе пусната и за руснаците в Афганистан. Ставаше дума за пехотните мини, които само навиват таймер при падане от високо. Това е историческата истина, но ако си ***, продължавай да си тролиш, че да не умреш от глад.
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Одисей 1 (38)"...хвърляла играчки-бомби на българчетата..."Не ти ли е разказвал (пра) дядо ти за хубавите американски писалки и заплки дето късат пръсти?Или ти още не се бръснеш , имаш бадж "Старейшина едикой си", ходиш с мъжката си приятелка да ти пази страх и се опитваш да привличш слабоверните за някоя краварска секта?
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЩо поляците извиниха ли се за избиванто със глад на 18 000 червеноармейци преди това?руснаците поне не са в мъчили за отмъщение виновните садисти.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама се поклони на мястото на атомната бомбардировка - във възхвала на американската ненадмината кръвожадност...
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лупиПутин за избиването на 22000 полски офицери не се извини, което чиста проба военно престъпление , ти за бомбене на градове по време на война искаш.
33
2
 
23
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Най-лицемерно се поклони,но не и извини. А тоя под мен да знае,че в политиката няма приятели, има интереси. Всъщност това,че Обамката обикаля сякаш е гузен, не казва нищо. Или пък казва,че той е най-неуспешния американски президент във външно политическо отношение.
32
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да злобеят руските хибриди фактите са си факти. Американците умеят да превръщат бившите си врагове в приятели. Освен Япония Германия в такива са на път да се превърнат Куба и Виетнам. Докато Русия с огромна лекота прави точно обратното-превръща приятелите си в най-върлите врагове. Смятам, че примерите са толкова много, че не е нужно да посочвам.
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 37Бомбите играчки ги има единствено пропагандния роман "Воля" на Ст. Загорчинов. Подобни Боби не са хвъряни поради редица причини, най-важната от които е, че врага ще се бие още по- самоотвржено защото осакатяваш най-скъпото му. Всичко идва от една пропагандна немска листовка, която е разпространявана и в България, Италия и Румъния. Ако беше истина едно поколение немски деца щяха да бъдат бес ръце.
30
0
 
25
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
Обама се поклони на мястото на атомната бомбардировка. Мястото на най-голямото военно престъпление в човешката история!
29
0
 
24
 
! Отговори
жалко ,но преди 7 години
Когато искаше да промени Америка и света той не пътуваше никъде.Днес след като се провали вътре и навън обикаля нявсякъде.
28
0
 
20
 
! Отговори
ф 22 преди 7 години
Обама стана втори Плевнелиев.Никне дето не го сеят и все дрънка глупости .Най ми е забавно когато се меси открито в полза на Клинтън срещу Тръмп ,забравяйки ,че и той така би Клинтън ,с масирана кампания в социалните мрежи .
27
3
 
19
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Това не са никакви факти а твърдения *** болен мозък които си ги тиражираре
26
6
 
20
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
37 стига лъжи бе червено *** стига си тиражирал едни безподобие на умствени инвалиди
25
1
 
23
 
! Отговори
Възмутеният преди 7 години
НАГ-ЛЕЦ си е настоящият президент на САЩ, и по нищо не се различава от предците си! Явно в главата си има стъклени топчета, а не очи! Настъпиш ли ги, ще си повредиш крака и те все така ще си стоят изцъклени, нагли и зли! Пишете сега докато нашите безумци от ГЕРБ в парламента ни ограничат правата на свободно изявления, като дадат свобода на МВР, да ни следят свободно по електронните медии!
24
2
 
20
 
! Отговори
до бивш абитуриент преди 7 години
През 1982-ра са те учили, че Обама е президент на "Сатанинските Афроамерикански щати"... :DЯ пробвай да измислиш нещо друго, че това не ти се получи.
23
0
 
18
 
! Отговори
насо преди 7 години
Историята се повтаря, да няма ново морално пробуждане. Дано да няма необходимост.
22
1
 
21
 
! Отговори
до Бивш абитуриент преди 7 години
Обичаш да правиш фелацио на Хюсейн Обама, нали, и да те онождаИзодзадзе черенЧеп!!!