46 млн. души по света живеят в робство

България е 93-та по брой хора, подложени на съвременните форми на робство
31 май 2016 09:07, Елка Василева
11
46 млн. души по света живеят в робство
Снимка: архив, Reuters

Близо 46 милиона души по света живеят в робство, като най-голям е броят им в Индия, но най-масово е явлението в Северна Корея, показва публикуваният днес трети доклад "Световен индекс на робството", цитиран от Ройтерс.

Индексът се изготвя от базираната в Австралия правозащитна организация "Уок фрий фаундейшън". Той показва, че броят на хората, родени в робство, превърнати в секс-роби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд са се увеличили на 45,8 милиона, след като през 2014 г. са били около 35,8 милиона.

Основателят на "Уок фрий" Андрю Форест отбелязва, че увеличението от почти 30 процента се дължи на подобреното събиране на данни, но изразява опасения, че положението се влошава заради глобалната миграция, която прави хората по-уязвими за всякакви форми на робство.

Форми на робство се наблюдават във всичките 167 държави в индекса, но Индия е страната с най-голям брой роби - около 18,4 милиона при население от 1,3 милиарда души.

Северна Корея обаче оглавява печалната статистика по концентрация на феномена - един от 20 севернокорейци, което прави 4,4 процента от 25-милионното й население, живее в робство.

Според индекса България е на 93-та позиция по абсолютен брой хора, подложени на съвременните форми на робство.

Трябва ясно да заявим, че няма да търпим робството и когато един режим поддържа робство, ние не трябва да имаме отношения с него, заяви Форест - австралийски минен магнат и филантроп.

Индексът за 2016 г. се основава на анкети с около 42 000 души, извършени от агенцията за маркетинговата и социологически проучвания "Галъп" на 53 езика в 25 държави. За добиването на данните са използвани различни допълващи се методики.

Според Международната организация на труда към ООН 21 милиона души по света са жертва на принудителен труд, но това число не взема предвид всички форми на робство.

Бихме искали индексът да бъде призив за действие. Досега не съм видял реакцията от страна на правителствата или бизнеса, необходима за ограничаване на робството, отбеляза Форест, като подчерта, че полага усилия да гарантира, че в неговата минна компания няма каквито и да било форми на робство.

Глобалният индекс на робството има за цел да измери разпространеността на робството в 167-те най-населени държави, равнището на застрашеност на хората от поробване и правителствените усилия за справяне с това.

Според индекса за 2016 г. в Азия, която осигурява нискоквалифицирана работна ръка за производството на облекла, за хранителната промишленост и технологиите, живеят две трети от хората в робство. Около 58 процента от хората в робство са съсредоточени в пет държави: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Пакистан. Страните с най-висок процент поробени хора от населението обаче са Северна Корея, Узбекистан, Камбоджа, Индия и Катар.

Най-малко действия за премахване на робството предприемат правителствата на Северна Корея, Иран, Еритрея, Екваториална Гвинея и Хонконг.

В другия край на спектъра се нареждат Холандия, САЩ, Великобритания, Швеция и Австралия, чиито лидери полагат най-много усилия за борба с робството.

Макар Европа да показва най-ниска регионална разпространеност на робството, според "Уок фрий" тя е източник и дестинация за принудителен труд и сексуална експлоатация. Какво ще е отражението на масовия приток на мигранти и бежанци, бягащи от войни и бедност, предстои да узнаем, отбелязва докладът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: робство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Няколко милиона мишлетаробуват на ДС ченгета,а трупа милионите Тиквето,и си рита в неделя мачлето.
5
1
 
1
 
! Отговори
Само така преди 7 години
Колкото повече роби има, толкова по-добре живее белият човек!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne e vqrno po skoro nad 3 miliarda i 46 miliona jiveqt i rabotqt v robstvo
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се казва на раб (роб) с потник.Работник
2
0
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
А забулените жени в ислямския свят защо не са споменати? Защото с тях процента става много по-висок! Продадените момичета за "булки" какви се явяват - свободни ли? Работещите, които едвам свързват двата края.... Някаква организацийка си прави статистики и сметки без кръчмар!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато един работник работи за заплата, която едвам му стига да си плати разходите, то той живее в робство!В нашето съвремие да се плаща за вода (която ни е дадена от природата) и за други "услуги" си е направо подигравка с хората. А химиците, които ни тровят с всякакви изкуствени *** са за изтребване в газови камери.