Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин

Неизвестности пред изпълнението на споразумението за бежанците
2 юни 2016 20:32, Елка Василева
414
Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин
Снимка: Reuters

Очакваната буря между Анкара и Берлин избухна с пълна сила. Турция силно се разгневи на Германия заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид, предаде БТА.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган, който е на посещение в Кения, посочи, че приетата резолюция ще навреди много сериозно на турско-германските отношения. Той съобщи, че Анкара е отзовала посланика си от Берлин за консултации.

"Ще се консултираме за следващите стъпки, които ще предприемем", заяви още Ердоган, без да уточнява какви биха могли да бъдат те.

Още по темата

Турция сега държи коза с бежанската криза и създалата се сега ситуация повдига въпроси и във връзка с бъдещето на споразумението за мигрантите.

Преди няколко дни Ердоган заплаши, че Турция може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, ако Германия приеме резолюцията за геноцида.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция никога и по никакъв начин няма да приеме германската резолюция.

Турският парламент прекъсна редовното си заседание. Парламентаристи подготвят декларация, осъждаща резолюцията, в която се включиха и управляващи, и опозиционните депутати, без прокюрдската Партия на демократичните народи.

Милиони турци, живеещи в Германия, излязоха на протестни демонстрации.

До днешната резолюция Берлин не използваше официално термина геноцид за арменските събития, а ги определяше като "голямото нещастие".

Историци тук посочват, че по време на арменските събития Германия е била съюзник на Турция и германците са знаели за разселванията и безчинствата срещу арменците, но не предприели нищо, за да спрат османлиите.

Официалната турска наука отхвърля тезата, че е бил извършен геноцид над арменците през 1915 г., а приема, че е имало разселване и малко над половин милион арменци са загинали - едни по пътя, други били избити от четнически банди, върлуващи по онова време.

Турският президент Ердоган преди две години за пръв път публично изрази съболезнования на арменската общност в Турция и на Ереван заради загиналите арменци.

Германия е най-големият търговско-икономически партньор на Турция. Стокообменът през миналата година е надхвърлил 15 млрд. долара. Германските туристи са на първо място по посещения в Турция.

Очакванията са, че Турция може да наложи бойкот на германските стоки, както и че приетата резолюция ще се отрази негативно и на военно-техническото сътрудничество.

Турските източници посочват, че канцлерът Ангела Меркел и германският външен министър не са участвали в гласуването на резолюцията.

Подобно напрежение се появи и когато Париж, по време на управлението на Никола Саркози, прие резолюция за арменския геноцид и това вкара за дълго турско-френските отношения в задънена улица, което продължи до идването на власт на Франсоа Оланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До османСамо Ататюрк успя да направи от Турция цивилизована демократична държава и той се оказа българин .А Ердоган се мъчи пак да я върне в тъмнотия средновековен феодализъм.Сам си прави изводите.
129
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Ердоган май само с азерите не е скарал Турция, ама както я кара сигурно и това ще стане.
128
7
 
6
 
! Отговори
осман преди 7 години
Винаги сте го целували османския и ще продължавате да го целувате.най великата нация в човешката история.благословена от господа.подчинила всички империи съществували преди нея.египетска.римска руска персийска.КАК ДА НЕ СЕ ГОРДЕЕШ ЧЕ СИ ТУРЧИН?
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До razgradski popПопе, Армения е населена с арменци - това е нейното богатство! Не знам друг народ, може би само евреите, да е дал на света толкова интелектуалци на брой от населението! А ти знаеш ли, папаз, че в Западна Армения, която е Турция, няма арменци и преди години турската авиация се тренираше, като бомбардираше арменски църкви от Средновековието? ПроSт папаз, никакъв христиенин не си!
126
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Милиони турци, живеещи в Германия, излязоха на протестни демонстрации."Доказателство, че тази биомаса не може да се интегрира.
125
32
 
14
 
! Отговори
осман преди 7 години
А кога българия ще плати на турция прокудените през балканската война над два милиона турци и помаци.и да плати за геноцида над тях.има ли дупе? Сидеров си говори щото има много глупави българи да му вярват.
124
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезли на протест разбираш. Балъци. Покрийте се че имиграционните като ви фанат един шут у задникот и право в анадола където ви е мястото. Скрийте се там, да мине шума.
123
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не се пенят толкова да не погнат германските имиграционните властти турците живеещи там. Лесно се разпознават. Не знаят бъкел немски.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли някакъв лост или лостче с което Ердоган може да повлияе на немското решение. Накякво там икономическо лотсченце. Освен ако изпрати като диверсанти сичките там нубийци и црни арапи да товарят социалната система на Меркел. ОоОо.
121
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете да продавате дюнери на немците в знак на протест. Да са ранят там с шницели и вурстове. Амаха. Веднага ще клекнат.
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отзовете си сичките гастарбейтери. ама всичките. Германията ще изпадне в недостиг на работна тяга веднагически. Или може би няма. хаха
119
11
 
11
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
Армения е бедна и недоразвита държава, чиято единствена надежда за спасение са 20 Милиарда Долара, които тя иска като обезщетение за геноцида...
118
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болшинството от българите нямат общи гени с турците, дори чисто визуално може да се види разликата! Правени са генетични изследвания на населението, проверете и не вярвайте на всеки който пише лъжи!
117
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 335Това изобщо не е вярно. Гените на българите и турците нямат много общо. Не знам от къде ги съчиняваш тия ! Провери си източниците!
116
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До турчинАма голяма сте работа, няма що. :D
115
4
 
2
 
! Отговори
Ей така... преди 7 години
Малко сме позакъснели да поставяме въпроси на Турция и то точно сега. Нали се сещате кой ще обере мигрантския пешкир. Стойте и гледайте как "плановете за овладяване на мигрантския натиск" ще бъдат разбити на пух и прах. Баба Меркел хем си раздава картите, хем си ги играе. Накрая държави като нашата ще берат ядовете, а Тя /баба Ти/ ще ни наставлява как да се справяме с бедите, предизвикани от Нея. Стятайте Гащите,парите за пенсии и т.н. ще отидат за "овладяването на кризата" /да ама друг път.../.
114
22
 
11
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Да си турчин е лошо защото целият свят воюва срещу теб , да не си турчин е още по лошо защото воюваш срещу турчин!!!
113
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стигастез османлии кажете Турци и готовотез османлии какви са били извънземни някакви ли защо истината грябва да се отрича
112
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова ли е сложно да кажат ,,такива са били времената".Направили са го пък сега се дърпат.Време е и българите да поставим въпроса за потушаването на ,,Априлското въстание" а също така и за изгонването и унищожаването на българското население в одринска Тракия.Също така Турция да ни изплати парите за бежанците нещо което е признала.И е време да се промени конституцията да се направи като в Турция всяко новородено с българско име,за етническите партии навремето в Одрин имаше валия Осман Иванов.
111
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 333Ано ИкономистеДа кажем че 4% от тези 7% са пострадали заради руското ембарго и заради Войната при съседите и Мигрантите. Тези 4% веднага се отразяват на ТРАНСПОРТА, Сезонната Безработица, Услугите(прането в промишлени количества не се прави в хотелите) ,Сигурността(има планирана охрана, а няма туристи), производство на хранителни продукти и така нататък.Към простия Туризъм мнооого неща са навързани.