Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин

Неизвестности пред изпълнението на споразумението за бежанците
2 юни 2016 20:32, Елка Василева
414
Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин
Снимка: Reuters

Очакваната буря между Анкара и Берлин избухна с пълна сила. Турция силно се разгневи на Германия заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид, предаде БТА.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган, който е на посещение в Кения, посочи, че приетата резолюция ще навреди много сериозно на турско-германските отношения. Той съобщи, че Анкара е отзовала посланика си от Берлин за консултации.

"Ще се консултираме за следващите стъпки, които ще предприемем", заяви още Ердоган, без да уточнява какви биха могли да бъдат те.

Още по темата

Турция сега държи коза с бежанската криза и създалата се сега ситуация повдига въпроси и във връзка с бъдещето на споразумението за мигрантите.

Преди няколко дни Ердоган заплаши, че Турция може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, ако Германия приеме резолюцията за геноцида.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция никога и по никакъв начин няма да приеме германската резолюция.

Турският парламент прекъсна редовното си заседание. Парламентаристи подготвят декларация, осъждаща резолюцията, в която се включиха и управляващи, и опозиционните депутати, без прокюрдската Партия на демократичните народи.

Милиони турци, живеещи в Германия, излязоха на протестни демонстрации.

До днешната резолюция Берлин не използваше официално термина геноцид за арменските събития, а ги определяше като "голямото нещастие".

Историци тук посочват, че по време на арменските събития Германия е била съюзник на Турция и германците са знаели за разселванията и безчинствата срещу арменците, но не предприели нищо, за да спрат османлиите.

Официалната турска наука отхвърля тезата, че е бил извършен геноцид над арменците през 1915 г., а приема, че е имало разселване и малко над половин милион арменци са загинали - едни по пътя, други били избити от четнически банди, върлуващи по онова време.

Турският президент Ердоган преди две години за пръв път публично изрази съболезнования на арменската общност в Турция и на Ереван заради загиналите арменци.

Германия е най-големият търговско-икономически партньор на Турция. Стокообменът през миналата година е надхвърлил 15 млрд. долара. Германските туристи са на първо място по посещения в Турция.

Очакванията са, че Турция може да наложи бойкот на германските стоки, както и че приетата резолюция ще се отрази негативно и на военно-техническото сътрудничество.

Турските източници посочват, че канцлерът Ангела Меркел и германският външен министър не са участвали в гласуването на резолюцията.

Подобно напрежение се появи и когато Париж, по време на управлението на Никола Саркози, прие резолюция за арменския геноцид и това вкара за дълго турско-френските отношения в задънена улица, което продължи до идването на власт на Франсоа Оланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е изпитание за турция или си признава и стават хора или да си стоят там и никакъв ЕС.А с тези мигранти плаши само гаргите.Пусни ли ги спираме външнотърговските стоки.няма и купуваме *** И ЕВРОПА ДА НИ ПОДКРЕПИ нали сме в ЕС.ако ли не ,значи не сме за тоя саюз и им връщаме джипките и пращаме граничните
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като згубят и германските туристи и издръжката за бежанци които така или иначе се измъкнаха накъм европа направо щесеразпаднат на части...
28
4
 
17
 
! Отговори
цък преди 7 години
Пишман Султана пЕрдугон се оказа в ролята на измаменото камилче!!!!!Мислеше си, че "рекета" му шЪ остане безнаказан!?Хм, Шъ съ окаже, че феса му има повече акъл!!!
27
17
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
И защо толкова се напъват арменците ако не за пари. Искат да търгуват костите за някой друг милион платени от Турция. за това е всичко. Арменците продават мъртвите си.
26
3
 
17
 
! Отговори
Koko преди 7 години
Живеели в България нямах нищо против турците-може би не познавах турци от държавата Турция. Мнението ми беше изградено на доста наблюдения върху турчеещите се мюсулмани в България. Последните 10 год съм в друга страна итрябва да призная че няма друго такова гнусно племе-и арабите не са такива дори
25
5
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 7 години
На приказки сте велики на дела никакви!Много зъби и мивки къртиш ба ***.Хахахахахахааа
24
4
 
24
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 7 години
Всички Държави в Европа , без България и Румъния , застанаха срещу Турция и САЩ .Това ще се оцени от Историята .
23
12
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Тюрклер базит Чингенелер вардър!
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В историята на всяка нация има и тъмни моменти, важното е те да бъдат осъзнати и признати, за да не се повтарят, държанието на Етдиган както и на болшинството турци, показва че не са си научили урока, и са далеч от разбиранията на съвременния свяр
21
11
 
8
 
! Отговори
Бг удавник преди 7 години
В България един управник да има като Ердоган тази територия ще е слънце и приказка.Пожарникари и физкултурници като управляват една държавав тази държава и гарги не кацат.Погледнете наоколо и ще се уверите че България е бита карта от всяка точка.Младо и старо емигрира,здравеопазване и икономика кръгла нула като емблемата на Ауди.Така че не ги мислете турците или арменците.Помислите как ще оцелеете в бедна България;)))
20
28
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Какво сте тръгнали да защитавате арменците? Че каква е ползата за България? Освен да ядосаме г-н Ердоган и да пусне милионите ислямисти които чакат да влезнат в Европа. И през къде ще минат...ха познайте? Вие със задните части ли ще ги спирате? :))))
19
9
 
16
 
! Отговори
До 29 ТурчиНа преди 7 години
Бедния и слабия цял живот е роб.В природата няма място за слабите.Управляват силните и умните.България 200 години под Витантийско!Около 500 години под Османско!45 години под Руско!И сега 2016 година българина робува на ЕС!Кой има вина че България е най-слаба ''държава''?
18
6
 
10
 
! Отговори
И защо сега? преди 7 години
Прескачаме въпроса дали е имало или нямало арменски геноцид. И защо точно сега? Нали тетката онзи ден успиваше Ердоган за вечна дружба? Това е умишлена провокация към Турция и ужасното е, че отново ние ще го отнесем с двата милиона и половина бежанци на нейна територия! Отново да благодарим на тетката Меркел за *** й игрички!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците са като некое хлапе, което змае чче е сгазило лука, но продължава да ръси небивалици
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган има козове , но кой му е виновен , че цака със Седмака . Германците го надцакаха с Валето .
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
р'доган и дават османоглу са обидени в стратегическата дълбочина.
14
3
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Следваща стъпка- преименуване на всички мюмюни в Алеманя с немски имена!Щом ние можахме,за немците ще е играчка:-)Специалистите сме живи,съвети ще им дадем безплатни! Който не иска- у дома и толкова.
13
19
 
10
 
! Отговори
7777 преди 7 години
Германия да се готви за 1-2 млн.бежанци.Около 3 млн. бежанци в Турция чакат сигнал от Ердоганда тръгнат към Европа.През следващите месеци ще стане доста интересно.
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от южната ни колония май искат да си останат в 18 век никакъв ЕС.Ако се отметнат от договора за мигрантите или неустойка 12милярда или санкции като на Русия и Северна корея.Да разберът кой е шефа
11
2
 
51
 
! Отговори
каиша преди 7 години
Освен арменския, трябва да бъдат признати и гръцкия и български геноциди сътворени от звероподобните изверги на Осман и това трябва да им бъде набивано в тъ пите кратуни всеки Божи ден!