Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид

Приетата от Бундестага резолюция вероятно ще разгневи Турция
2 юни 2016 15:30, Елка Василева
116
Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид
Снимка: Reuters

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, прие с голямо мнозинство днес резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, предадоха световните агенции.

Още по темата

Резолюцията вероятно ще разгневи Турция - изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти.

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор - Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация "Зелените", посочва Асошиейтед прес. Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против.

Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

"Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни", каза той. "Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество."

Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, "но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще".

Дебатите преминаха в присъствието на посланиците на Армения и Турция, предаде ТАСС. Местни наблюдатели не изключват, че след приемането на резолюцията Анкара може да отзове ръководителя на дипломатическата си мисия в Германия. Вестник "Бе Цет" съобщи, че вече е взето принципно решение за това.

Арменското министерство на външните работи приветства приетата от Бундестага резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
17
 
4
 
! Отговори
АТАНАСИС ХРИСТАКОС преди 7 години
ГЪРЦИЯ ГО Е ПРИЗНАЛА ОЩЕ 1965 ГОДИНА...А ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ---- СЛЕД 50 ГОДИНИ ОТ НАС ГЪРЦИТЕ ! КАК НЕ ВИ Е СРАМ ?АРМЕНЦИТЕ СА БРАТЯ НА ГЪРЦИТЕ.НО НЕ СА ВАШИ БРАТЯ. ВИЕ СТЕ БРАТЯ НА ТУРЦИТЕ.
48
2
 
13
 
! Отговори
До 61 и турчин преди 7 години
Аз съм завършил МГ в район с много турци. Отговорно заявявам, че турците са работливи и честни хора . Но и аз един силен съученик нямах . В математиката бяха гола вода. Един единствен от пет годишен випуск неможа на една олимпиада да се класира. Напълно подкрепям 61 . Казвам пак , добри хора са , но и аз кой знае колко умни в науките не съм срещал.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Турчин 62И с това си признаваш, че винаги сте готови да поемете поръчка за "мръсната работа" (цитат!)
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТурчинПовече от 20 години преподавам в ТУ-София. Имал съм и имам много студенти и от Турция, и наши турчеещи! Мога отговорно да ти заявя, че до ден днешен един умен не срещнах от тях! Кое как избутват. Толкова за самочувствието, с което парадираш!
45
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 40Османската империя не е направила геноцид на АрменцитеТурция с право е окупирала северен КипърТурски самолети с основание летят над разни места в Егея които са част от Гръцкото въздушно пространствоТурския самолет е свалил Руския (в момента на свалянето НЕВЪОРЪЖЕН) самолет след като го били предупредили 10 пъти и в разрез със стандартната процедура за прехват и то над Чужда територияПрез Турция не Минава Петрол на ИД и техни бойциИсторията показва че Турция е виновна за тези
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименФранция призна също геноцида над арменците , не е Германия само====Кога го призна?
43
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТо къпането е ежедневие което не изключва т. хартия като средство ограничаващо допира с ръце-----------Тъмен балкански субект! Ти оная работа с тоалетна хартия ли си я пипаш, като пикаш. Да вземеш да запомниш, че ръцете се мият преди да влезнеш в ***, а в *** си миеш и г*за. А тоалетната хартия е за смрадливци като французите или като белезникавите англичани, дето още не знаят какво е смесителна батерия.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега германците трябва ада принудят и другите си европартньори да признаят геноцида, че иначе не е по европейските ценности работата.не може германците да го признават, а другите членки на ЕС да мълчат.
41
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога станахте губерния, че и сайта ви руски.Супер.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самия термин "геноцид ` е измислен за да бъдат описани зверствата срещу арменците от Османската империя, тъй че е безмилостно да се спори дали е имало геноцид или не, и немога да разбера що турците скачат толкова по въпроса, след като самия Ататюрк отказва Турция да бъде възприемана като наследничкана Османската имоерия
39
8
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
НЕМА ЛОШО ,БЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААА.....СЕГА ТУРЦИЯ ШЕ ПРИЗНАЕ НА ВСИЧКИ МИГРАНТИ ОТ АЗИЯ И АФРИКА ---ПРАВОТО НА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И ИДЕИ ---ВЪВ ЕВРОПА И ЕС!! и за .....ИДЕИТЕ НА ИДИЛ---СЪЩО....ха,ха,хааааааааааааа!!!!!!!!!ЩО И ЕРДОГАН ---ДА НА СЕ ПИШЕ ЗА ДЕМОКРАТ....??!!!!НИМА , ...САМО МЕРКЕЛ МОЖЕ..??!!!
38
0
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
До АнонименЗащото живота е куп от случки, няма нищо случайно в този свят, едното води до друго. Както вие турците казвате, интереса клати феса.
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНаучи се да си бършеш зад-ка с хартия и тогава ползвай компютър---------------------по-скоро ти се научи да си миеш *** с вода като турците, че е по-хигиенично.Неслучайно има понятие: Турска баня.
36
2
 
18
 
! Отговори
Pin преди 7 години
Лицемерието на западните държави продължава. Хубаво е, че признавате геноцида над арменците от преди 100 години, обаче още 100 години ли ще се правят на слепи за геноцида над кюрдите ?! Турция финансира ИД да избива кюрди в Ирак и Сирия, а в югоизточна Турция армия избиват кюрдите организирано.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Rusca anlamıyoruz gotveren.
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мартинзащо смесваш свалянето на руския самолет с темата за арменския геноцид. двете събития нямат нищо общо.А изводите ти са смехотворни.
33
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
До До 29Нещо не те разбирам.
32
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от вас направил ли си е труда да прочете по-задълбочено по темата?Не, разбира се. САМО ПОВТАРЯТЕ КАТО ПАПАГАЛИ: ИМАЛО Е ГЕНОЦИД, ИМАЛО Е ГЕНОЦИД.НЕ НЯМАЛО Е ГЕНОЦИД НАД АРМЕНЦИТЕ. ЗАТОВА И 100 ГОДИНИ НИКОЯ ДЪРЖАВА НЕ ГО ПРИЗНАВА.а СЕГА МЕРКЕЛКА ИГРАЕ ПЛОСКИ ИГРИЧКИ, ЩОТО ЗА ПОВЕЧЕ АКЪЛ НЯМА.
31
6
 
11
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Виждам, че все още има хора, които са на страната на Турция. Злобата не се лекува, тя е точно за този тип ***, които се радваха за свалянето на руският СУ. Ами драги наши ***, защо да не ви спретнем още един възродителен процес. Щастливи ще останете, хем ще ви пообидят малко, хем вярата си ще възпявате. Там ви е мястото, в Анадола, бурки и шалвари и вместо масло, овнешка мас.
30
19
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Знаете ли защо не искам мнение от българин,Защото нито в една сфера нямат покритие,и за това са бедни