Турция към Германия: Това е историческа грешка!

Ереван приветства признаването на арменския геноцид от Германия
Обновена: 2 юни 2016 16:16 | 2 юни 2016 16:14, Елка Василева
180
Турция към Германия: Това е историческа грешка!
Снимка: Reuters

Турция извика посланика си от Германия за консултации, след като германските парламентаристи одобриха резолюция, обявяваща избиването на арменци от османските сили през 1915 г. за "геноцид", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

В реч в турската столица Анкара Йълъръм заяви, че "расистко лоби" е отговорно за решението на германския парламент, което по думите му е "грешно".

Анкара остро критикува приемането от германските депутати на резолюцията, като обяви, че тя представлява "историческа грешка" и Анкара я разглежда като недействителна, предаде АФП.

Признаването от Германия на някои безпочвени и изопачени твърдения представлява историческа грешка, написа турският правителствен говорител Нуман Куртулмуш в профила си в Тwitter. Той добави, че Анкара приема тази резолюция за недействителна.

Куртулмуш заяви, че приемането на резолюцията е решение, което не подхожда на приятелските отношения между Турция и Германия, посочва в."Миллиет".

Още по темата

Говорителят изтъкна, че това е въпрос, по който трябва да се произнесат учените и историците, а не политиците и парламентите.

Куртулмуш предупреди, че Турция ще даде необходимия отговор на тази резолюция на всякакво равнище.

Турският парламент се готви да излезе с обща декларация срещу приетата от Германия резолюция, посочва вестникът.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че приетата от Бундестага резолюция сериозно ще засегне турско-германските отношения.

Междувременно Ереван приветства признаването на арменския геноцид от германския парламент, предаде Франс прес.

"Армения приветства приемането от (долната камара на германския парламент) на резолюцията за признаване на геноцида, извършен срещу арменците и други християнски народи", заяви арменското министерство на външните работи.

Според него това е "важен принос на Германия за признаването и международното осъждане на арменския геноцид, но и за всеобщата борба за предотвратяване на геноцидите и на престъпленията срещу човечеството".

Арменското външно министерство изрази съжаление, че "турските власти продължават да отричат упорито неоспоримия факт за геноцида, извършен от Османската империя". Някогашните съюзници на Османската империя "Германия и Австрия признават днес своята част от отговорността" за това престъпление, се подчертава в комюникето на външното министерство.

Армения твърди, че 1,5 милиона арменци са били избити систематично в Османската империя през Първата световна война, отбелязва АФП. Голям брой историци и над 20 страни, сред които Франция, Италия и Русия, са признали тези кланета за геноцид. Турция твърди, че между 300 000 и 500 000 арменци, но и също толкова турци, са станали жертва на гражданска война, но и на глад, пише БТА.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че правителството на Германия е готово да помогне за установяване на диалог между Турция и Армения, включително по въпроса за осмисляне на събитията, станали в Османската империя.

"Германия и Турция са свързани с много неща", заяви тя и напомни, че в Германия живеят около 3 милиона граждани с турски корени. "Затова аз и цялото правителство сме готови да допринесем за установяване на диалог между Армения и Турция", каза Меркел.

Германия има всестранни и силни отношения с Турция въпреки различията по някои въпроси, изтъкна Меркел, цитирана от Ройтерс. "Дори да имаме разногласия по някои въпроси, всестранността на нашите отношения, нашето приятелство, стратегическите ни връзки са огромни," каза тя. Канцлерът подчерта също, че Германия ще се стреми към добри отношения с Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само уточни кой е нашия приятел?
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най най, зле сме ний из Европа дори бежанците бегат ,но от всичко разбираме всичко знаем дори руснаците са ни братя но ,уви се оказа,че само 5% от тях ни мислят за приятели мъка,мъка това племе ...за един ,ч,...п не става
23
5
 
0
 
! Отговори
патка до пуйка преди 7 години
Врагът на нашия приятел е и наш враг
22
7
 
3
 
! Отговори
дгд преди 7 години
Цццццц,само Турция и Русия са най невинните,когато другите държави ги обвинят в нещо.Горките ощетени!
21
2
 
36
 
! Отговори
българина преди 7 години
Турция е най голямата историческа грешка на Европа. А това че имат 5 дка е Европа трябва да бъде променено за да им се избият от квадратните гла ви европейски фантазии и претенции.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствения точен коментар е на 20. Другото, нали знаете: бой и **** не се връщат!
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган първо да каже кое е по-важно да си добър философ или да си добър танцьор.Ха-ха-ха най-*** парче на света го тропосали за президент.
18
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арменската трагедия е показателна и с действията на руската имперска дипломация, която поощрява османците с думит "опрявайте се, ние не искаме втора България на изток"!
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво могат да направят? Да изтеглят всичките си гастарбайтери от Германия или да подготвят масова инвазия на нелегални имигранти там?
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,й сега нас какво ни засяга ,бре папагали,бре,овце бре отпуските почват бре *** ли сте по десет на час напускат родината какво ни интересуват другите до 7 год фалираме
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС в лицето на Германия отвори кутията на Пандора !
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турчулято да изчакат да мине летния сезон, че както е тръгнало, само булгаристнци ще им посещават хотелите. Вече продават 1300 хотела. Нали знаете какво ги очаква ердогновците скорооооо
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин в Света Гора - Гърция, официално бе коронясан за новия Император на Византия.
12
15
 
5
 
! Отговори
Обединявайте се...бе преди 7 години
НА МЕН----ТУРЦИЯ ИЗОБЩО НЕ МИ ПРЕЧИ!!!!!!ДАЖЕ КАТО ХОДЯ ТАМ НА ПОЧИВКА ----СЕ ЧУВСТВАМ , КАТО БЯЛ ЧОВЕК!!!ОБИЧАМ ТУРСКА БАКЛАВА !НАПРАВЕТЕ И НА МИГРАНТИТЕ ---КАТО ВИ ДОЙДАТ НА ГОСТИ!!!!
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вундабааа!
10
3
 
36
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Сега беше момента българското правителство да даде гласност и за геноцида над Тракийските българи! Обаче на кой ще му се занимава с това....на тях им дай да крадат !!! Слаба политика, слаб държава!!!
9
2
 
31
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Самото съществуване на Република Турция е историческа грешка на Великите сили. Реално това е била една държава протекторат на Англия и Франция и затова, когато те отслабват колониално се разпада и Османска Турция.
8
2
 
26
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 7 години
Путин шъ ви излекува от грандоманията. Той си знае как. Шъ ривете много горко.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък нашите мижетурки и гazoliznici в парламента отрекоха да е имало геноцид срещу арменците...
6
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Бургас има паметник в знак на благодарност от арменците към българския народ. Приютили сме в нашата Родина страдащи християни. И хората са ни благодарни. Никой не бяга от хубаво. Османската империя е срам за човечеството. Ер Доган да сведе глава пред паметта на жертвите, а не да иска да възстановява османизма. Сам копае гроба на Турция, видя че не сполучи като свали руския самолет, но продължава да се перчи.