Турция към Германия: Това е историческа грешка!

Ереван приветства признаването на арменския геноцид от Германия
Обновена: 2 юни 2016 16:16 | 2 юни 2016 16:14, Елка Василева
180
Турция към Германия: Това е историческа грешка!
Снимка: Reuters

Турция извика посланика си от Германия за консултации, след като германските парламентаристи одобриха резолюция, обявяваща избиването на арменци от османските сили през 1915 г. за "геноцид", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

В реч в турската столица Анкара Йълъръм заяви, че "расистко лоби" е отговорно за решението на германския парламент, което по думите му е "грешно".

Анкара остро критикува приемането от германските депутати на резолюцията, като обяви, че тя представлява "историческа грешка" и Анкара я разглежда като недействителна, предаде АФП.

Признаването от Германия на някои безпочвени и изопачени твърдения представлява историческа грешка, написа турският правителствен говорител Нуман Куртулмуш в профила си в Тwitter. Той добави, че Анкара приема тази резолюция за недействителна.

Куртулмуш заяви, че приемането на резолюцията е решение, което не подхожда на приятелските отношения между Турция и Германия, посочва в."Миллиет".

Още по темата

Говорителят изтъкна, че това е въпрос, по който трябва да се произнесат учените и историците, а не политиците и парламентите.

Куртулмуш предупреди, че Турция ще даде необходимия отговор на тази резолюция на всякакво равнище.

Турският парламент се готви да излезе с обща декларация срещу приетата от Германия резолюция, посочва вестникът.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че приетата от Бундестага резолюция сериозно ще засегне турско-германските отношения.

Междувременно Ереван приветства признаването на арменския геноцид от германския парламент, предаде Франс прес.

"Армения приветства приемането от (долната камара на германския парламент) на резолюцията за признаване на геноцида, извършен срещу арменците и други християнски народи", заяви арменското министерство на външните работи.

Според него това е "важен принос на Германия за признаването и международното осъждане на арменския геноцид, но и за всеобщата борба за предотвратяване на геноцидите и на престъпленията срещу човечеството".

Арменското външно министерство изрази съжаление, че "турските власти продължават да отричат упорито неоспоримия факт за геноцида, извършен от Османската империя". Някогашните съюзници на Османската империя "Германия и Австрия признават днес своята част от отговорността" за това престъпление, се подчертава в комюникето на външното министерство.

Армения твърди, че 1,5 милиона арменци са били избити систематично в Османската империя през Първата световна война, отбелязва АФП. Голям брой историци и над 20 страни, сред които Франция, Италия и Русия, са признали тези кланета за геноцид. Турция твърди, че между 300 000 и 500 000 арменци, но и също толкова турци, са станали жертва на гражданска война, но и на глад, пише БТА.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че правителството на Германия е готово да помогне за установяване на диалог между Турция и Армения, включително по въпроса за осмисляне на събитията, станали в Османската империя.

"Германия и Турция са свързани с много неща", заяви тя и напомни, че в Германия живеят около 3 милиона граждани с турски корени. "Затова аз и цялото правителство сме готови да допринесем за установяване на диалог между Армения и Турция", каза Меркел.

Германия има всестранни и силни отношения с Турция въпреки различията по някои въпроси, изтъкна Меркел, цитирана от Ройтерс. "Дори да имаме разногласия по някои въпроси, всестранността на нашите отношения, нашето приятелство, стратегическите ни връзки са огромни," каза тя. Канцлерът подчерта също, че Германия ще се стреми към добри отношения с Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е Константинопол да бъде върнат на християните! Тези почнаха да се взимат много на сериозно...
4
3
 
55
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
500 години кланета батак кога ще се признае геноцида над бьлгарите
3
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като Турция се самоопредели за наследничка на Османската Империя сега ще и носи и негативните страни
2
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а нашето какво казаха е било , мирно съжителство
1
6
 
62
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Евала Германия!!!!!! Така се прави. На черното не мож каза бяло