Викингски кораб прекоси Атлантическия океан

Дракарът е дело на ентусиасти, изучили средновековните модели
2 юни 2016 14:37,
1
Викингски кораб прекоси Атлантическия океан
Снимка: Facebook

Най-големият викингски кораб, построен в наши дни, достигна канадския бряг 37 дни след като потегли от Хаугесун на югозападното норвежко крайбрежие, съобщи ТАСС.

Дъбовият дракар "Дракон Харалд Прекраснокосия", наречен на първия норвежки крал, е с дължина 35 м и широчина 8 м. Той хвърли котва в пристанището на гр. Сейнт Антъни на о-в Нюфаундленд.

Екипажът на кораба се състои от 32-ма души, повечето от които доброволци. Той е международен - от Великобритания, Испания, Канада, Норвегия, САЩ, Франция, Естония и Русия.

Дракарът не е копие на истински кораб на викинките. Той е построен от опитни корабостроители и ентусиасти, изучили средновековни модели и по-нови норвежки мореходни традиции. Те са се опитали да реализират представата си за идеалния боен кораб от скандинавските саги. За ориентир са използвал отлично запазения Гокщадски кораб, построен през 9-и век.

Според древните исландски саги и съвременни исторически данни, викингите са стигнали до Америка първи сред европейците - пет века преди Христофор Колумб. Техен предводител е бил Лейф Ериксон (970 - 1020 г.), син на Ерик Рижия.

Викингите не са се задържали дълго в Новия свят. Конфликтът им с индианците е започнал почти веднага.

Потомците на викингите нееднократно са пресичали Атлантическия океан на пресъздадени кораби на предците си, потвърждавайки качествата на древните скандинавски кораби. Сред най-известните такива пътешествия е на норвежкия дракар "Викинг", който станал главна забележителност на световното изложение в чикаго през 1893 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ерик Червения беше,ама хайде няма да се заяждаме.Иначе и в двата викингски пътеписа от това време май не се споменава за конфликт с индианците,но все пак трябва да се оправдае по-късният английският геноцид над местните,коствал живота на над 110 млн. души.