Мохамед Али - величественият шампион в тежка категория

Никой от Виетконг не ме е наричал негър!
Обновена: 4 юни 2016 11:03 | 4 юни 2016 10:27,
87

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Мохамед Али, величественият шампион в тежка категория, чиито бързи удари и чиято неудържима личност го издигнаха в спорта и плениха света, почина на 74-годишна възраст.

В продължение на две години Али страдаше от болестта Паркинсон, която отслаби тялото му, но не помрачи желанието му за живот. С извисяваща се фигура в разцвета на силите си, той все още пътуваше и правеше изяви в късните години на своя живот, въпреки че бяха приглушени заради хилядите удари, които пое по време на забележителната си кариера, предава агенция АР, цитирана от Bloomberg.

По-рано тази седмица Али беше приет в болница във Финикс с респираторни проблеми, но семейството му съобщава, че той е починал в петък вечерта.

Али беше гигант за своето време - яростен и силен боец, чието влияние се усещаше далеч извън ринга. Той участва в някои от най-емблематичните битки на света, въпреки че кариерата му беше прекъсната за повече от три години, когато той отказа да служи по време на Виетнамската война.

Той победи непобедимият Сони Листън, води вълнуващи битки с Джо Фрейзър и спря Джордж Форман в Заир. Но той плати ужасна цена за приблизително 29 хил. удара, които пое по време на кариера, която го превърна в може би най-известната личност на планетата.

Малцина ще оспорят твърдението, че той е велик. Той победи 56 пъти, от които с 37 нокаута, в своята кариера, изгуби само пет пъти и беше първият, който спечели титлата в тежка категория три пъти.

Но и животът му извън ринга беше впечатляващ и дискусионен, също както и животcj му между въжетата на боксовия ринг. Тихият по-късен живот на Али контрастира с впечатляващата му кариера, в която имаше изумителни върхве, но и ужасни спадове.

Али отблъсна бяла Америка, когато се присъедини към черните мюсюлмани и промени името си от Касиус Клей на Мохамед Али. Той се противопостави на плана в разгара на Виетнамската война и изгуби три и половина години от своята кариера.

Нежеланието му да се бие във войната във Виетнам му коства пояса, които му отнемат от наборната комисия тогава. "Никой от Виетконг не ме е наричал негър", е емблематична фраза на Али от онова време.

Веднъж Али изчисли, че е спечелил 57 млн. долара в своята професионална кариера, но ефектът от ударите траеше по-дълго и повечето пари бяха похарчени. Това не го спря от пътувания, в които неуморно промотираше исляма, и се срещаше със световни лидери. Въпреки че пътуванията му през последните години намаляха, той все пак се показа много пъти, включително осъществи пътуване в Ирландия през 2009 г.

Касиус Марселус Клей е роден на 17 януари 1942 г. в град Луисвил, щата Кентъки. Али започна да се боксира на 12-годишна възраст, след като му е бил откраднат велосипедът. Той печели първия си олимпийски златен медал през 1960 г. в полутежка категория на 18-годишна възраст. Али става шампион в тежка категория за пръв път през 1964 г.

През 70-те години на миналия прави единствено по рода си завръщане на ринга, печелейки световната титла още два пъти - през 1974 и 1978 година. Отказва се от бокса през 1981 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: боксМхамед Али
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти п. Р. О. З, неосведомен,недоносен драскач и Знаеш ли изобщо за кого пишеш изобщо.Айде, много моля лапета от 90 набор нагоре да не леят мисли поне тук.Няма как да разберат и осмислят личността, делото и живота на този великан!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик шампион!!!!
43
0
 
6
 
! Отговори
ив преди 7 години
Няма смисъл да се отвръща на злобни коментарчета. Тези,същите не знаеха и кой е Кройф. Само тези,които живяхме в онова време знаем . Когато излезоха с Джо Фрейзър,тогава претендент, бях в десети клас и всички,които го гледахме по сръбската телевизия сутринта бяхме яко недоспали, но колко превъзбудени! Дано Там намериш спокойствие, Шампионе!
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
може би най-известната личност на планетата???Е хайде да не преувеличаваме. Той дори за миг не е бил най-известната личност в собствената си страна, камо ли на планетата.
41
7
 
8
 
! Отговори
2 преди 7 години
Нищо велико няма в един *** който размахва юмруци , за удоволствие на *** харестващи кръв..това не е спорт. Може да има пари в това,,,но няма и капка величие..
40
7
 
5
 
! Отговори
Jiji преди 7 години
Хора които не разбират от бокс да не коментират,а да се прехвърлят на статията за Мария Клер... Велик Шампоин RIP
39
2
 
10
 
! Отговори
човек преди 7 години
Нека почва в мир,надявам се е да е на по-добро място,където няма страдания и болка.
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мохамед Али в най-добрата си форма ще изглежда Жалък пред 20 годишния Тайсън, 30 годишният Ленъкс Луис, 30 годишният Холифийлд и 33 годишния Виталий Кличко. Просто няма да дочака края на първият рунд,защото ще е умъртвен.
37
10
 
12
 
! Отговори
s преди 7 години
Чета мнения и ме е срам от нацията ми. Пълно е с дребни душици, озлобени 0лигофренчета. За няма и 30 години българина се превърна в мразещ, завиждащ и виждащ само тъмната страна на слънцето. Тъжна работа.
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A *** вечно плюе на него не може да се угодиш.
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 37 Мда, то и Пеле е кралят на футбола, но в действителност има поне 5 човека по добри от него в историята на футбола.Стига ,робувахте на легенди бе, ***.ци!
34
6
 
11
 
! Отговори
Анета преди 7 години
Поклон, пред най-великият боксьор Мохамед Али! Почивай в мир!
33
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма спасение за тази държава, бял бил, черен бил, мислюманин бил, АБЕ ИНФАНТИЛИ тук говорим за това, че е бил ШАМПИОН И ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ! АМАН ОТ ***
32
22
 
5
 
! Отговори
НЕОСПОРИМИ ФАКТИ преди 7 години
Дори ВЕЛИКИЯ ВЕЛИКАН МОХХАМЕД АЛИ на млада възраст е осъзнал, че да си християнин е втора ръка човек и е станал мюслюманин, гениален спортист и умен човек е ! Да почива в мир ...
31
9
 
10
 
! Отговори
JOHNNY преди 7 години
МЛЪКНЕТЕ И СЕ ПРЕКЛОНЕТЕ ***, КАТО ПОСТИГНЕТЕ 1/10 ОТ ТОВА КОЕТО Е НАПРАВИЛ ТОЙ, ТОГАВА ЩЕ ГОВОРИТЕ
30
5
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Времето лекува , лека му пръст и спокойствие .Не мога да повярвам че този човек е бил толкова глупав да рекламира религия която избива и коля садистично хора .
29
1
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Свилене, избери си някаква друга професия. Журналистиката определено не е твоята стихия.
28
5
 
7
 
! Отговори
Работливко преди 7 години
И какво като е черен ? Човека беше велик спортист !!! А , и вие в кой век живеете бе, какво о това че си е сменил религията ? Войводи такива
27
5
 
21
 
! Отговори
Сами Хамид преди 7 години
България не е християнска и не е ислямска държава и не е каквато и да било подобна *** от 1944г.България е РЕПУБЛИКА и е време всички религиозни типове да си го набиете в главите.Ще си ям свинско и говеждо когато си искам и няма да се ръководя по некфи древни драсканици какво да правя с живота си, да живее РЕПУБЛИКАТА. Мохамед Али е шампион и ще си остане такъв без значение с кое име на Бог е решил да се занимава в свободното си време.
26
8
 
8
 
! Отговори
Васви/Васил преди 7 години
Нека Аллах да бъде доволен от теб, Великане! Невероятен човек,спортист,мислител и религиозен водач!