За първи път в света – месечен доход за всеки?

Швейцарците гласуват на исторически референдум
Обновена: 5 юни 2016 07:47 | 4 юни 2016 22:10,
161
За първи път в света – месечен доход за всеки?
Снимка: БТА

Всеки пълнолетен гражданин на Швейцария може да получава гарантиран доход от 2500 франка на месец, независимо дали работи или не. В страната на часовниците, банките и шоколадите гласуват на референдум дали държавната помощ да влезе в сила, посочва БиБиСи.
 
Поддръжниците на предложението настояват, че в 21-ви век работният процес е все по-автоматизиран и много от традиционните професии страдат от липса на работни места заради навлизането на машините. А машините не взимат заплати.

Факт е, че идеята за гарантиран месечен доход не е нова. Още през 16-ти век Томас Мор развива идеята в книгата си “Утопия”. През миналия век икономисти с леви и десни убеждения настояват, че това не е никак лош подход.
 
Американският експерт Милтън Фрийдман изтъква, че подобен ход ще позволи да се премахне товара от множеството социални програми. 

Във Финладия правителството обмисля да изпробва идеята в група от 8 хиляди души от по-бедните прослойки на обществото. Подобен проект се развива и в холандския град Утрехт. Австралия и Канада също пресмятат дали това няма да се окаже по-евтина алтернатива на социалните помощи.

Освен финансовата част на въпроса, в Швейцария умуват и върху чисто човешката страна. В момента много хора са принудени да работят не това, което искат и харесват или в сфери, които не предполагат професионално израстване. Причината е достатъчно ясна – необходимостта от паричен поток за елементарни нужди.

Професорът по трудово право Анди Стърн е категоричен, че светът е близо до технологична революция, която ще доведе до загуба на огромно количества работни места. “Всяка страна трябва да е подготвена. Бездействието ще е меко казано глупаво”, настоява Стърн.

И все пак откъде правителствата, в частност швейцарското, могат да вземат нужните средства, за да покрият минимум възнаграждение за всеки гражданин?

Неслучайно нито една парламентарна партия в Швейцария не се обяви публично в подкрепа на идеята. Обаче се оказва, че не проблемът с попълването на бюджета е основата тревога на политиците.

Макар и не официално, всички политически формации се опасяват, че приемането на подобен закон ще превърне Швейцария в оазис за хората от по-бедните страни и предвид споразумението с ЕС за свободно придвижване на граждани, страната ще бъда атакувана от милиони имигранти.
 
Настоящата ситуация на Стария континент по отношение на бежанската вълна е достатъчно напрегната и именно затова очакванията са швейцарците, мнозинството от които са с добър стандарт на живот, да се откажат от 2500 франка, но страната им да не стане магнит за бедните имигранти.
 
Самият факт, че подобен референдум вече е факт и предизвиква оживена дискусия, говори за промяна. Някои специалисти дори го определят като началото на процеса по отделяне на работата от придобиването на екзистенциален минимум приходи – така хората ще могат да правят точно това, което искат. С други думи нещо като далеч по-хуманен капитализъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Na Todor Jhivkov mu otkradnaha iodealoto I chorapite.Do tam go dokarahme
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
VECHE E OTHVURLENO. KOGATO NI UPRAVLYAVASHE. Be Ka Pe to. Taka byahme ,Kasvashe se, pet dni besradotni :- I bva potni po vilite I na selo po gradinite. Vsichki s ednakvi saplati. I vsichki kolektivno kradehme ot kolektiva.
76
1
 
7
 
! Отговори
Не всеки в БАН преди 7 години
Не всеки в БАН е лентяй.Има хора, които непрекъснато обикалят страната и четат едни и същи лекции в десетина колежа и университета, докарват приличен доход. В института, в който работят, се водят като участници в разни проекти.Там представят вариации на стари разработки или се подписват под онова, което са свършили подчинените им млади научни работници и проучватели /специалисти с висше образование, които нерядко знаят и могат повече от доцентите, но нямат нужните протекции, за да се издигнат/.
75
4
 
13
 
! Отговори
Икономист преди 7 години
Ще го отхвърлят. Швейцарците не са глупави като българите.
74
1
 
3
 
! Отговори
Пропуснал си БАН преди 7 години
До ПАК /120/Имат грижата веднъж седмично да отидат в института, в който са зачислени на издръжка. Счита се, че това е присъственото време на института - заседания и за приемане на външни лица. Този приемен ден по правило е обявен с продължителност от 3-4 часа, но повечето случаи учените стоят там 1-2 часа, не повече. Ако няма да има заседание, обаждат се по телефона, че имат неотложна работа и не си правят труда да се разкарват.Така работното им време става няколко часа МЕСЕЧНО. Кеф!
73
2
 
8
 
! Отговори
Златен шанс! преди 7 години
Ромале,Юруш към Швейцария!Може да успеете да вземете гражданство или в краен случай да се омъжите/ожените/ там!Хайде, бегом, иначе вашите братя от Румъния, Словакия и Унгария ще ви изпреварят!И успех! Стискаме палци!
72
8
 
7
 
! Отговори
по преди 7 години
Рай за търтеите и некадърниците
71
7
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
Вярно Швейцарците не са русофили, но са и извън ЕС и извън НАТО. подобна страна беше бивша Югославия - няма я вече благодарение на НАТО и САЩ. САЩ такива страни ни щат да има.
70
7
 
9
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Яснооо. В споменатите държави няма Движение Русофили и са добре. Продължителността на живота е доста по-голяма от тази в "Република" България и россия взети заедно.
69
0
 
9
 
! Отговори
tim преди 7 години
швейцарската демокраця е по различна от българската
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги ми е било много странно и смешно когато чуя "всекиму според потребностите".. Ами по-принцип почти всички имат потребност от милиарди долари,скъпи автомобили,яхти,самолети и тн.. Но малко имат способностите да ги имат.
67
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки според способносите си, всекиму според потребноситте."!!! ха, ето че призракът на комунизма отново броди из Европа... Ама отново не се съобразява с действителността. А тя е доста по-неблагоприятна за подобни жедтове, отколкото в годините след Втората световна война. Сега *** са многократно повече от съзнателните граждани.
66
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като им прати ердоган 5 милиона ислями ще видя как ще им плащат, ше усерат и опикаят всички паркове и градинки
65
4
 
23
 
! Отговори
- преди 7 години
лесно е богатите (в царския двор) да си презпределят социалки по 2500 франка , когато обаче преди това са се погрижили да аутсорснат на робите в българия и т.н. да им бачкат за по 200 франка.
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е те така се въвежда социализма- с добро,не с революции
63
2
 
9
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 7 години
По добре да намаляват годините за пенсиониране .Не си работил в държавата исканите от закона години няма тази пенсия.Но да намалят прага 60. 55. 50. Тогава мигрантите няма да я получават.
62
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва краят на швейцарската приказка. Ако това соц. подхлъзване мине, след 10-15 или след 50 г Швейцария ще е на дъното.
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
станишев за това си купи имение за 26 милиона франка в швейцария,защото там соца е построен.тука само лъгаха бабите и дядовците и разни други балъци да им вярват.ето и корнелчето,облечена по версаче и милионерка още от както беше в сдс и приватизира балканкар хотел рила и софийските корекоми.не си знае милионите,синът й в сащ,тя лъже балъците за социализъм
60
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде днес в Швейцария, утре в другите развити държави, след някоя година и в България. Това е бъдещето. В крайна сметка живота ни би бил много по-хубав ако не прекарвахме повече от половината в работа и път за работа. Маркс го е казал - социализма ще тръгне от най-развитата държава.
59
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно осъществимо. Затова има балъ*ци като нас, и не само, дето бачкат за жълти стотинки. Нали това е идеята на "инвестициите", изнасяне на производството в бедни страни и заплащане в жълти стотинки. А стоката се продава на цени като във фирмата майка. Печалби огромни, разходи минимални. Това измамата "чакаме инвенстиции".