Затегнати мерки за сигурност на площад "Тянанмън"

Навършват се 27 г. от потушаване на протестите в Пекин
4 юни 2016 09:47, Анисия Иванова
21
Затегнати мерки за сигурност на площад "Тянанмън"
Снимка: Reuters

Китайските власти затегнаха мерките за сигурност около площад "Тянанмън" в центъра на столицата Пекин днес, навръх 27-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на това емблематично място, предаде Асошиейтед прес.

Полицията проверява документите за самоличност и претърсва чантите на всички хора, които искат да отидат на "Тянанмън". Журналисти от АП бяха принудени да напуснат площада с аргумента, че нямат разрешително.

Стотици, а вероятно и хиляди хора, са били убити при кървавото потушаване на продемократичните протести на площада, оглавявани от студенти, в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г., отбелязва агенцията.

Затегнатите мерки за сигурност днес показват, че управляващата Китайска комунистическа партия продължава да е много чувствителна по тази тема, която остава табу в страната. Отбелязването на годишнината е забранено в Китай под каквато и да било форма.

Тайванският президент Цай Ингвен призова днес китайските власти да дадат повече политически права на своя народ, за да си спечелят по-голямо международно уважение, предаде ДПА.
Китай е подложен на натиск от засилващи се искания за политически и социални промени, увери тя.

Годишнината от потушаването на протестите в Пекин бе отбелязана в тайванската столица Тайпе от депутати и от Уър Кайси, някога един от лидерите на студентското движение на "Тянанмън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен : Те да не са луди, та да си съсипват държавата, а ?
10
2
 
1
 
! Отговори
deliormanli преди 7 години
Trqbva da se razpadne tazi komunisticheska durjava i da se obrazuvat r.kitay e turkmenistan-vednaga!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при нас се навършват 27 години от погребването на България.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай не се подлъга от евтините обещания на демократите, затова днес всички им дишат прахта. Имат всичко което и демократичните страни, но не разрушиха системата, която са градили десетилетия.
7
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 7 години
"Навършват се 27 г. от потушаване на протестите в Пекин" - затова Китай е световна икономическа сила, а ние потъваме в блатото, защото си внесохме краварска демокрация. Проклет да е денят, в който това стана!!!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешен Китай- неудобната тема за демократа.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ще местя офиса в Китай....
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И там са скачали с два пръста, гледал съм им снимките. Опитът за внасяне на преврат отвън, пардон, за внасяне на демокрация се провали и сега Китай е световна сила. Превратът щеше да ги върне 30 години назад.
3
1
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Накрая излиза,че китайските власти са били напълно прави да смачкат тоя протест,колкото и абсурдно да звучи!След 27 години Китай уверено върви към първото място,по индустрия вече го е постигнал,по БВП е втори,а по военна сила-трети.Дали щеше да е така,ако китайските аналози на Луканов бяха успели?????ЕДВА ЛИ!
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27-ата годишнина от опита за държавен преврат, така че Асошиейтед прес да не лъже.
1
9
 
4
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Китайците си ги друса либерастията а демокрацията ги подмина!