Референдумът днес: Заплата за всеки и без да работи?

Швейцария гласува за гарантиран доход от 2500 франка
5 юни 2016 09:31,
97
Референдумът днес: Заплата за всеки и без да работи?
Снимка: архив Reuters

Швейцарците гласуват днес на референдум за въвеждане на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за всички граждани на страната без значение дали работят или не.

Датата беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 000 подписа, необходими за провеждането на допитването за т. нар. безусловен базов доход.

"Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да си починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и ще се върнат на работа", отбеляза в интервю за ТАСС Даниел Строб, координатор на комитета по организиране на референдума, пише БТА.

Още по темата
Той допълва, че всъщност 2500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Според проведено по-рано допитване само 2 процента от хората възнамеряват да напуснат работа след въвеждането на безусловния базов доход, а 8 процента не изключват такава възможност.

Строб посочи, че точната суча на безусловния базов месечен доход, който ще могат да получават гражданите на страната, ако кажат "да" на референдума, все още не е решена.

Сумата ще бъде определена от закона и ще представлява "жизнено необходимото равнище" на средствата.
Ако размерът на сумата бъде 2500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 милиарда франка годишно.

При това според авторите на инициативата 70 милиарда могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Икономиката няма да претърпи катастрофа от такава реформа, изтъква Строб. Ако сега средната заплата в Швейцария е около 6000 франка, в бъдеще, като се вземе предвид безусловния базов месечен доход, тя може да възлиза на 3500 франка.

Сега брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е 600 милиарда франка, а една трета от сумата може да бъде разпределяна между всички граждани, посочват инициаторите на референдума.

Против въвеждането на безусловния базов доход е правителството. През декември не го подкрепи и парламентът. Според властите, съществува опасност да бъде застрашена сегашната система на социално осигуряване, а последствията трудно могат да се прогнозират.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ЖИВ Е ТОЙ ...ЖИВ Е ...ДРУГАРИИИИИИ.......ТАМ НА ЗАПАД---ПРИ КРАВАРИТЕ !!!ПРАЩАТ ВИ МНОГО ЗДРАВЕ И НЕКОЛКО ПРАЗНИ ОПАКОВКИ ОТ ------ИСТИНСКО СИРЕНЕ /от млеко/!ДА ГИ ПОМИРИШЕТЕ ---И ДА ИМ СЕ РАДВАТЕ ...ХА,ХА,ХААААААААААА...КАЗАХА ---ЧЕ И ЧЕРВО ОТ ИСТИНСКИ САЛАМ ЩЕ ВИ ПРАТЯТ..... /от МЕСО//!
58
1
 
2
 
! Отговори
ЕТО ГО КОМУНИЗъМА .. преди 7 години
ТОЙ , Е ТАМ---НА ЗААПАД И В САЩ.....!!!!ТАМ Е И ТОДООР ЖИВКОВ ,БЕ........!!МИНАЛАТА СЕДМИЦА ГО ВИДЕХ у БЕРН И СИ ГОВОРИХМЕ ....!ПИТАХ ГО.........ЩЕ СИ ОСТАНЕ ТАМ---НЕМА ДА СЕ ВРЪЩА У БЪЛГАРИЯ ИЛИ РУСИЯ!!КАЗА И НЕЩО ЗА МАЙКАТА НА ***.......АМА , МЕ ЕЕ СРАМ ДА ГО КАЖА......ХА,,ХА,ХААААААА!
57
1
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Приключи с 23% ЗА, 77% ПРОТИВ.Няма да го бъде - не и във Швейцария. Други страни обмислят подобни варианти - Финландия, Холандия. Ще ми е интересно да го видя на практика.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
почвам да наблюдавам обявите на швейцарки търсещи съпруг
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накарай мързеливия на работа да те научи що е комунизъм !
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TURSYAT I NOMER DA GI PREZAKAT . I DA STANAT LENTYAI KATO PRI NAS , PO VREMETO NA B K P
53
0
 
2
 
! Отговори
utopichen преди 7 години
първо референдума няма да мине. преди две години ги питаха искате ли 2 седмици допълнителна отпуска и добре тренирания *** каза не. ако хипотетично приемат референдума, леба от 5 ше стане 25 франка. наемите от 2 и кусур хилки на месец ще станат 4 и половина и кусур...
52
0
 
4
 
! Отговори
Stanis преди 7 години
Хитро ! Така, след като паднаха ограниченията за работа на българи и румънци, ще намалят минималните заплати почти двойно (реално заплатите, които ще получават тези хора), а на местните с гражданство бонус - още повече кеш.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумът утре: Работа за всеки, без заплата !
50
0
 
0
 
! Отговори
До Дедо Пенс преди 7 години
Взимаш 780 лв и се оплакваш? Майка ми е с близо 47 години и едва докара 300 лв. Аз и на толкова не се надявам.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в Швейцария след хиляда години и в България.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юруш към Швейцарияяяяяяя!
47
2
 
3
 
! Отговори
ноби преди 7 години
Казах ти вече, че си ***. Вземи прочети малко и тогава раздавай акъл. Мин. заплащане няма нищо общо с ББД.
46
0
 
7
 
! Отговори
анонимни преди 7 години
Явно са се ообъркали нещо.Или пък все още не са научили , че същедтвува ШВЕЙЦАРСКОТО ПРАВИЛИ по което Другарят Борисов само след месец . ще вдигне пенсийките на хората с 2 3 лева,,,
45
1
 
26
 
! Отговори
при нас е весело преди 7 години
По-яко е да работиш по 12 часа всеки ден и да ти плащат 200 франка. Още по-яко е минимален гарантиран доход да е 35 франка и да го дават само на един етнос. Има и други готини неща, като например водата да е по-скъпа от тази в пустинята, а цената на тока да надвишава пенсиите. Още по-яко е да могат да те съдят без да те информират и без да присъстваш, след което да ти натрисат двойни и тройни задължения на базата на този "справедлив" процес.....
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След време човечеството ще използва само роботи. За да се случи това трябва да има безусловен базов доход, защото ако го няма престъпността ще скочи. Човечеството се развива и много професии ще отпаднат. Ще останат само в определени сфери, като наука, медицина, програмиране.
43
5
 
4
 
! Отговори
dedo Ta6unko преди 7 години
Horata glasuwaha s ''NE''. Ne na marseliwite i nekadarnite!
42
1
 
5
 
! Отговори
ноби преди 7 години
до брейРазликата между врат и шия е само в твоите очи защото си *** и няма да споря с ***. Обеснявам за по-простичките - минимален доход означава, че аз няма да взема нищо , защото заплатата ми е 3000 лева. ББД означава, че над заплатата ще взема ББД, който ще бъде за българия около 300 лева.
41
8
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Това е доста деградиращо. Всеки трябва да е полезен с нещо за общото благо и да се бори и конкурира с други хора за да бъде във форма. Специално у нас даже не трябва да се раздават помощи на хора, които са здрави, прави и трудоспособни. Общината трябва да ги наема да оправят градинки, тротоари, косят трева, садят цветенца и др. Иначе, една определена категория хора, живее на чужд гръб и гледа по 5-6 деца, а ние даваме парите. Иначе по тротоара с детска количка не можеш да минеш, щото нямало пари
40
0
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Работодателските организации излизат с предложение за ПРЕМАХВАНЕ на порочната практика за даване на заплата.Обмисля се и вариант работниците КАТО ИСКАТ да работят, да СКАЛПИРАТ част от кожата си в полза на работодателя или да му плащат каквото си изберат!