Швейцарците против заплатата без да се работи

На референдума отхвърлиха гарантирания месечен доход
Обновена: 5 юни 2016 21:44 | 5 юни 2016 21:15,
119
Швейцарците против заплатата без да се работи
Снимка: БТА

Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха днес предложението за отпускане на гарантиран месечен доход за всички граждани със 76,9 на сто срещу 23,1 процента, предаде ДПА.

Още по темата

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат за или против предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години. В същото време целта беше да се спестят разходи за помощи за безработица, социални плащания и пенсии.

Избирателната активност беше 46,9 процента.

Инициаторите на референдума определиха резултата като "сензационен успех", "значително повече, отколкото са очаквали". Техен говорител изтъкна, че това означава, че дебатът тече, а също и в международен план.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би било в подкрепа на човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката. Кабинетът изрази и безпокойство, че това би привлякло много мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
do 104 преди 7 години
До до 86То е ясно, че за крадените пари е така. Няма какво да обясняваш, проблемът е, че и с некрдаените пари е така в бг-то. И да не крадеш, ако печелиш честни идват мутрите и искат да те пазят. Не ми казвай, че си толкова наивен, та не си разбрал. Няма сега да съчуствам на някой дето е направил избора на такива като Брендо. Повярвай ми- не им съчуствам. Съчуствам на тези, дето бягат от тук, за да се спасят от мутри и завистливци.
87
1
 
7
 
! Отговори
бравос преди 7 години
швейцарците ми станаха симпатични с това си решение
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите ще се обезценят скоро време и вместо да ги ликвидират като ненужен ***, решили да ги раздават на хората. А ако са умни да ги оползотворят навреме
85
2
 
15
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Пак ще повторя: не е проблема в парите, а в демотивацията на хората да работят и мислят! Вижте на нас какво ни причини комунизма - 27 години по-късно повечето хора още си мислят, че държавата трябва да им намери работа и да им плаща заплата, а повечето от работещите още си мислят че да ходиш на работа и да работиш са едно и също нещо!
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко! Вчера братята роми изкупиха билетите до Швейцария.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нали за това става въпрос: че ако искате капитализъм трябва да има силна социална система за подкрепа на безработнитеНе не става въпрос за това.Ще дам пример.В града ни имаше камионче за почистване на улиците.Шофьора не сипваше вода в системата за почистване за да ,,не се разкарва" да изхвърля калта и всичкия пепеляк си оставаше по улиците.реве, че заплатата му малка а не си върши работата.Аз ако бях щях да го уволня.Мързи го а иска заплата.Защо да даваш пари на някой който нищо не върши?
82
0
 
9
 
! Отговори
до 86 преди 7 години
И кво постигнаха такива като Брендо, като не са дали нищо? Повечето ги очистиха на по 30-40, оставиха вдовици и сираци. Къде им е свободата, като на всеки ъгъл се озъртат да не ги гръмнат? За какво са им тези пари, като дори сънят им не е спокоен? Мислип ли, че тези хора са щастливи. Всичките им пари, коли, къщи реално нямат никаква стойност, щом нито имат спокоен сън, нито могат да се разхождат свободно, постоянно трябва да мислят как да се охраняват и кой може да ги гръмне и защо. Ква файда?
81
0
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 7 години
Какви капиталисти те гонят? Самите хора си гласуват, не капиталистите и работодателите.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Волен нали едно време обясняваше, че може ей така изкуствено просто да си вдигнем заплатите на 1500-2000 лв със закон и изведнъж да цъфнем и вържем. И дори много хора му повярваха.А швейцарците едно време гласуваха и против вдигането на МРЗ. Айде сега си представете как един швейцарски Волен им обещава заплати, без да бачкат, и утрояване на заплатите със закон.То ако ставаше така със закон, сега нямаше да има бедност на тоя свят. Ама върви го обяснявай на бг бабките и чичаците.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ODESSAОръжейна примерно
78
1
 
3
 
! Отговори
Социализъм преди 7 години
Работа за всички - равно на социализъм.Двама работят, двайсет ги гледат, на следващия ден други двама работят, двайсет ги гледат.Накрая на месеца всички взимат еднакво.
77
5
 
3
 
! Отговори
Социалист преди 7 години
Тия швейцарци са много прости!
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че ще са против, защото им е ясно, че това ще срине държавата. Тези, които работят ще издържат тумба лентяи. Няма начин това да проработи.
75
5
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Мръсни гадни фашисти. Не искали пари без работа, пфууу. Всемирната революция на другаря Ленин ако беше сполучила, щяха да видят те референдум. Слава Сталину, слава Путину - президент мира.
74
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 7 години
До До 79Какъв директор. Навън ме уважават като професионалист, а тук на постоянната ми работа се пазят от мен, че съм неудобен. Навън се приспособявам, а тук, ако не работя за някой, все динени кори и все не мога да се приспособя сред негодници. Все успехите ми им пречат, та трябва да им плащам за тях, както на мутрите се плаща.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много умно . Но да лежиш или да висиш цял ден пред компютъра е едно и също .
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много умно . Но да лежиш или да висиш цял ден пред компютъра е едно и също .
71
2
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 7 години
А приватизаторите, т.е. днес управляващи България, какво дадоха на страната си, та взеха че приватизираха? Разрушиха икономиката, за да приватизират, а сега престъпници като Брендо хем са свободни, хем са богаташи. Ха. Наркобосовете в бг-то са богати и свободни, а умните бягат от България, за да реализират потенциала си, че тук парите са малко, за да правят идеите си. А и зависят от чантаджии.
70
1
 
5
 
! Отговори
прав си преди 7 години
До СимоНо знаеш ли защо няма разлика, специално за нас българите? Защото при соца ни управляваха хора, които искаха да са равни със способните и затова искаха да ги управляват, а при смешната демокрация в бг-то ни управляват наследниците на управляващите през соца, които станаха управляващи благодарение на народната пара, която им раздаде безвъзмездно пак управляващите лентяи. Способен мой човек няма навика нито да краде безвъзмездно, както приватизаторите, нито да става номенклатурчик.
69
2
 
5
 
! Отговори
Симо преди 7 години
До АнонименТо и комунизма ни е като демокрацията. Така го наричаме, но по принцип разлика няма. Ако някой е способен и пробивен то той ще си се оправи.