Швейцарците против заплатата без да се работи

На референдума отхвърлиха гарантирания месечен доход
Обновена: 5 юни 2016 21:44 | 5 юни 2016 21:15,
119
Швейцарците против заплатата без да се работи
Снимка: БТА

Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха днес предложението за отпускане на гарантиран месечен доход за всички граждани със 76,9 на сто срещу 23,1 процента, предаде ДПА.

Още по темата

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат за или против предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години. В същото време целта беше да се спестят разходи за помощи за безработица, социални плащания и пенсии.

Избирателната активност беше 46,9 процента.

Инициаторите на референдума определиха резултата като "сензационен успех", "значително повече, отколкото са очаквали". Техен говорител изтъкна, че това означава, че дебатът тече, а също и в международен план.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би било в подкрепа на човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката. Кабинетът изрази и безпокойство, че това би привлякло много мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
28
 
! Отговори
За някои преди 7 години
При социализЪма аха да станем Швейцария на Балканите,аха да си изплатим външниядълг,ама лошите от УСА ни спряха експорта на оръжия за небелите братя,на амфетаминиза братята араби,добрият голям брат ни намали квотите за нефт по намалени цени и такани спря реекспорта на тази течност.После дойде революцията с назначените милионерии стратегически приватизатори.След това народни избранници ни водеха към светлибъднини и така дотътрихме до дълг от 6 млрд $ до 35 млрд Евро и Швейц.остана далеч.
7
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименникаква
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 Известно ли ти е каква индустрия има Швейцария
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е по евтино отколкото да се поддържа скъпа бюрократична социална система и Швейцария може да си го позволи, защото там няма много безработни, а всеки ще работи да си докарва повече, но никога няма да го допуснат, защото ще бъде опасен прецедент. Хората няма да имат никакъв страх, не ти харесва работата - махаш се и си търсиш друга - кой може днес да си го позволи това, всеки трепери, едрия бизнес никога няма да го позволи - работникът става равнопоставен с работодателя.
4
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименразумен работлив и успял народ.при тях соц дивотии не вървятШвейцарците на работят. Други работят за да живеят добре швейцарците. Швейцария е перачница на пари, чеинчаджийница.
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можаха да построят комунизъма горките.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръжавата няма полза от това. Може да е по-евтино да плащаш базов доход отколкото да поддържаш цяло социално министерство което гълта разходи и плюа това така и така плаща доход на неработещите. Но работещите плащат данъци, а с базов доход работодателите веднага ще коригират заплатите с базовия доход и държават ще загуби повече от половината от данучните си приходи.
1
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разумен работлив и успял народ.при тях соц дивотии не вървят