"Ядрено гробище" – финландски проект за опасни отпадъци

5500 тона ядрени отпадъци ще бъдат складирани в пещера
8 юни 2016 21:21,
8
"Ядрено гробище" – финландски проект за опасни отпадъци
Снимка: кадър YouTube

Изкопано в скалите на брега на Балтийско море, ядреното хранилище "Онкало" ("Пещера") е замислено да приеме ядрени отпадъци от финландските атомни електроцентрали за вечността, предаде Франс прес.

Намиращо се непосредствено до бъдещ атомен реактор, чието строителство е възложено на френската компания "Арева", хранилището ще е първото в света, където ядрени отпадъци с висока радиоактивност ще бъдат съхранявани в дълбоки геоложки слоеве. От 2020 г. за един век напред "Онкало" ще приеме не по-малко от 5500 тона опасни материали, пише БТА.

Хранилището се намира на дълбочина от 420 метра под земната повърхност, в район, залесен с борове и брези.

Стойността на проекта е оценен на 3,5 милиарда евро. Това прави "Онкало" най-скъпото ядрено хранилище в историята.

Други страни, сред които Франция и Германия, възнамеряват да последват примера на Финландия, въпреки че този метод на съхранение на ядрените отпадъци повдига някои въпроси доколко е сигурен, отбелязва АФП. Един от тях е за пропускливостта на подземните пластове.

На какво ще прилича това хранилище след 10 000 години? Какво ще стане в случай на земетресение или терористичен акт? А ако има течове? Това са само част от въпросите, поставяни от природозащитници.

Еколозите подчертават, че на някои от тях просто няма как да бъде даден отговор днес. Преди 100 000 години неандерталците са ловували мамути и са се разселвали от Африка, припомнят те.

Друг въпрос е дали обектът трябва да бъде обозначен с надписи и ако да, на какъв език, казва геологът Мати Расанен. В Египет, например, на входовете на пирамидите били изписани проклятия, които трябвало да застигнат натрапниците, с цел хората да бъдат отпращани. Точно това обаче карало някои да влизат...

Някои местни жители гледат прагматично на въпроса и са съгласни районът да приеме ядрено хранилище. "Това все пак ще е по-добре, отколкото онова, което се случва в целия свят, където отпадъци биват изхвърляни произволно", казва Тимо Раувола, продавач на плодове и зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Няма абсолютно сигурен начин за съхранение на ядрени отпадъци
4
1
 
9
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Аз предлагам да складираме ядрените отпадъци в египетски пирамиди. Така проклятието наистина ще застига натрапниците.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все някъде трябва да се складират. Намира се място с относително най-малък риск и се започва. Иначе ще се изхвърля на парче на различни места и вероятността за контрол е по-малка. Ако се планира добре и се спазват стриктно процедурите за съхранение, то риска ще е най-малък.
2
1
 
3
 
! Отговори
Аман преди 7 години
За този скален комплекс преди години имаше предаване по Discovery Chanel, и би трябвало отдавна да е завършен и вкаран в експлоатация. Днеса, да не прекопирвате новини от преди няколко години пак ?
1
0
 
6
 
! Отговори
Пропуснат шанс преди 7 години
Доказано е,че радиацията предизвиква мутации.Оставете другото,но няма дамогат поетапно да прекарат там като работници имигрантите муслимани зада им просветлят промитите мозъчета,ще има опасност складираните ядрениотпадъци да изчезнат и да се появят после като мр*ъс*ни бо*мби.