Русия враг на Полша? Не е вярно!

Дуда: Ние сме в НАТО, но и НАТО е в нас!
9 юни 2016 19:26,
97
Русия враг на Полша? Не е вярно!
Снимка: архив, Ройтерс

В никакъв случай не смятам, че Русия е наш враг. Тя е преди всичко наш съсед с несравнимо по-голям военен потенциал и държава, която през последните години води имперска политика. Това заяви в Копенхаген полският президент Анджей Дуда, съобщи полската телевизия TVN 24.

На обща пресконференция с датския премиер Ларс Льоке Расмусен, в отговор на въпрос дали счита Русия за враг, Дуда каза, че това не е така, че нито той, нито който и да било отговорен политик в Полша не е изричал подобни думи. Русия е преди всичко съсед на Полша, който през последните години води политика, която бих нарекъл имперска, заяви той.

Тази политика много пъти е водела до нарушаване на основните принципи на международното право като неприкосновеност на границите. На Полша, която от 1999 г. е членка на НАТО, й е трудно да не забележи това, каза Дуда. "Необходимо е не само ние да сме в НАТО, но и НАТО да е у нас", призова полският президент. "Русия е специфичен партньор, който, за жалост, вече не веднъж е показвал, че не уважава слабите", отбеляза Дуда и подчерта, че с Русия може да се водят разговори на напълно партньорска основа, единствено чрез демонстриране на "единство, солидарност и (. . .) чрез това и на характерната сила на алианса".

Полският президент каза, че разговорите му в Дания са били свързани преди всичко с предстоящата среща на високо равнище на НАТО във Варшава и с темите за сигурността на източния и южния фланг на алианса. Той изрази надежда, че на срещата ще бъдат взети конкретни решения по тези въпроси, които ще са основани на засилването на натовското присъствие в онези части на континента, където това е необходимо, и на съвместни действия в ситуации на криза.

Дуда каза, че в Дания е водил и разговори, свързани с икономическото и енергийното сътрудничество. Бихме искали Дания да се кооперира с нас не само за изграждане на балтийския газопровод, но това да стане и по-широка инициатива, която да доведе през следващите няколко години до свързване на Полша чрез Дания с норвежкия шелф, откъдето да се доставя газ за Полша и други страни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: НАТОРусияПолшадуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68Да бе...Ама после руснаците и другите съветски народи дадоха 600000 жертви за освобождението на Полша от хитлеристите. Дадоха им Силезия и Померания, откъдето поляците изгониха всички немци.Познавам немци, които още пазят нотариалните си актове от имоти в днешна Полша. Поляците флиртуват като шлю.хи с фрицовете, които ги избиваха през ВСВ, но живеят със зверска злоба към ненавистните россиянье.Да, и Гурко, и Скобелев, и много още руски генерали са ги мачкали, но нас са освободили!
62
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 7 години
До Анонимен 68Мексико нападна САЩ.?!? Я пак ни припомни откога Тексас е американски щат?Сигурно и Канада ги е нападнала малко по-рано като стигат до Вашингтон?
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 72, Да бе, верваме ти! Поливните системи, механизираното земеделие и т.н. всичко това беше преди ДЕВЕТИ! 70-те години гърците гледаха със завист през границата високомеханизираното българско земеделие!
60
5
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
О Свещена Простота!Поляците които страдат заради загубеното си имерско статукво,не разбират,че са пионка в ръцете на САЩ.Само,че тази пионка последните са я предвидили да я жертват,само и само да могат да наранят Русия.Мечтата на кукловодите да накарат Славяните да воюват помежду си.За жалост има и *** от нашата общност,като Поляци,Украинци.
59
3
 
10
 
! Отговори
Славянин преди 7 години
Поляците са най-продажната издънка на славянството.
58
3
 
11
 
! Отговори
Той е преди 7 години
До АМАН ОТ УМНИЦИ .. Русия няма да воюва с целия свят, а само с тези, които се опитват пак да я нападнат! Ако под "цял свят" разбираш САЩ, и още 2-3 заблудени марионетки, си в дълбока грешка! И ако този "свят" продължава да наглее, може и да си го отнесе, за справка - Хитлер и Наполеон...
57
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха,ха,хаааааааа...--69;Преди ДЕВЕТИ всичко беше 100% истинско. *** унищожиха животните. Те свалиха каракачаните които гледаха Милиони глави ***.Когато руснаците дойдоха след девети казваха БЪЛГАРСКИ ДОМ МАГАЗИН.Какво искате от това повече. Така беше.*** унищожиха всичко.
56
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--55;За какво да са благодарни поляците на руснаците. Нали Сталин и Хитлер си разделиха Полша32% за Хитлер и 68% за Сталин. Да са благодарни на Сталин че изби само 22 000 офицери в КАТИН ли ? Че руснаците им обявиха война 1920 г. ли ?Добре че поляците ги цмазаха. Че Гурко ги кла като Кучета ли ? И мн. др.Само това ли е.
55
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Найденов--62;Много си глупав. Мексико нападна САЩ. И американците се защитаваха. После стигнаха до мексиканската столица. Чел ли си за боевете при Чапултепек. Ако бяха руснаци щяха да вземат цялото Мексико , но се установиха до Рио Гранде дел Норте. Руснаците са единствени които заграбиха територии през ВСВ.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 66но не са били окупирани , а ти сега си точно такъв без да го знаеш и твоя живот е размена монета за говедарите в Сащ
53
12
 
5
 
! Отговори
хаха преди 7 години
До НайденовСписъка на страните от които СССР цоца 45 години също е впечатляващ - БГ, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Чехия, Куба, С. Корея, Югославия, Албания, Източна Германия - все страни дето май са доста по дойни от Заир, Камбоджа или Виетнам.
52
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--63;Турция премахва робството 1550 г. Никой в Турската империя не е задължаван да говори Турски.Русия задължаваше поданиците си да говорят руски. Чети за ЕМСКИЯ указ подписан 1872 г. Аман от неграмотни.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--49;Неграмотен си. Забравяш или не знаеш. Преди Русия имаше Цариградска конференция. Там разрешиха на Русия да води война. Най--голям виновник за войната е Бисмарк.
50
3
 
13
 
! Отговори
Найденов преди 7 години
"Русия не уважава слабите.." А САЩ ги уважава? 51% от територията на Мексико днес е в САЩ, след грабителска имперска война от средата на 19 век. Над 200 държавни и военни преврати в Латинска Америка. Военни агресии в повечето централноамерикански държави и много други части на света, най-жестоки от които са във Виетнам, Камбоджа, Гренада, Заир. Само през последните години видяхме плодовете на американското уважение към слабите- Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, Югославия.
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--44;Aбе някой казвал ли ти е колко си луд?САЩ не трябваше да и помагат. Сега руснаците щяха да говорят немски.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дразнете още дразнете , ще се чудите после къде са ви новите граници , то човек каквото сам си направи все другия му е виновен
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 56явно не ходиш редовно на училище щом не знаеш каква е разликата между комунизъм и капитализъм
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечката не преговаря с мухата , просто я размазва
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 57напротив , сащ си признаха че ид са отроче на цру като първото им име беше алкайда а те са капиталисти а не комунисти
44
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИД е най-уродливата и мутирала форма на комунизъм - ислямистки комунизъм или религия обединена с комунистическа идеология /т.е. идеология на изпечен крадец, лъжец, убиец, наглец ..../ Не случайно основната сила на ИД са бивши военни на СССР, подържани от режима в Москва. Разбира се по света има всякакви ненормалници и вярващи в религията подмамени от ИД но основата на ИД е ислямистки комунизъм!