Русия враг на Полша? Не е вярно!

Дуда: Ние сме в НАТО, но и НАТО е в нас!
9 юни 2016 19:26,
97
Русия враг на Полша? Не е вярно!
Снимка: архив, Ройтерс

В никакъв случай не смятам, че Русия е наш враг. Тя е преди всичко наш съсед с несравнимо по-голям военен потенциал и държава, която през последните години води имперска политика. Това заяви в Копенхаген полският президент Анджей Дуда, съобщи полската телевизия TVN 24.

На обща пресконференция с датския премиер Ларс Льоке Расмусен, в отговор на въпрос дали счита Русия за враг, Дуда каза, че това не е така, че нито той, нито който и да било отговорен политик в Полша не е изричал подобни думи. Русия е преди всичко съсед на Полша, който през последните години води политика, която бих нарекъл имперска, заяви той.

Тази политика много пъти е водела до нарушаване на основните принципи на международното право като неприкосновеност на границите. На Полша, която от 1999 г. е членка на НАТО, й е трудно да не забележи това, каза Дуда. "Необходимо е не само ние да сме в НАТО, но и НАТО да е у нас", призова полският президент. "Русия е специфичен партньор, който, за жалост, вече не веднъж е показвал, че не уважава слабите", отбеляза Дуда и подчерта, че с Русия може да се водят разговори на напълно партньорска основа, единствено чрез демонстриране на "единство, солидарност и (. . .) чрез това и на характерната сила на алианса".

Полският президент каза, че разговорите му в Дания са били свързани преди всичко с предстоящата среща на високо равнище на НАТО във Варшава и с темите за сигурността на източния и южния фланг на алианса. Той изрази надежда, че на срещата ще бъдат взети конкретни решения по тези въпроси, които ще са основани на засилването на натовското присъствие в онези части на континента, където това е необходимо, и на съвместни действия в ситуации на криза.

Дуда каза, че в Дания е водил и разговори, свързани с икономическото и енергийното сътрудничество. Бихме искали Дания да се кооперира с нас не само за изграждане на балтийския газопровод, но това да стане и по-широка инициатива, която да доведе през следващите няколко години до свързване на Полша чрез Дания с норвежкия шелф, откъдето да се доставя газ за Полша и други страни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: наторусияПолшадуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полските и повечето български политици си приличат по идиотизна си! Поляците трябва да са не по-малко признателни от българите на руснаците, които не само че ги освободиха от Хитлер, ами впоследствие им харизаха Силезия, Померания и по-голямата част от Източна Прусия!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 52Пред очите ви русия разруши една държава - Сирия заради 1 военна базатя вече беше разрушена от чакалите ид на сащ , но сега Русия ще въведе ред , а ти си лягай вече да спиш че утре си на училище
41
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** газ пикат - всичко е наред!
40
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред очите ви русия разруши една държава - Сирия заради 1 военна база :)
39
7
 
3
 
! Отговори
АМАН ОТ УМНИЦИ .. преди 7 години
РУСИЯ --НЕ МОЖЕ ДА ВОЮВА С ЦЕЛИЯ СВЯТ!НЕВЪЗМОЖНО Е ---ОСОБЕННО ,ПРИ ТИЯ НАПРЕДНАЛИ ТЕХНОЛОГИИ И МОДЕРНИ ОРЪЖИЯ!ИМАШЕ ЕДИН ПОБЪРКАН ----КОЙТО ОПИТА ...И ЗНАЕМ ,КА ЗАВЪРШИ ...!РУСНАЦИТЕ ---НЕ СА ТОЛКОВА ГЛУПАВИ!!!САМО ----ПРОСТОТИЙТЕ ИМ СА "ВЕЛИКИ"......като на нашите руски дупедавчета и комунистчета....!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в yotob има качено видео на военен парад в полша , гледайте го ще умрете от смях , гранична морска полиция минава с надуваеми лодки а гранична войска е оборудвана с АТВ та за деца
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре че Путин е умен и уравновесен човек , аз ако бях на неговото място нямаше да ги изтърпя толкова време , това са хора без национално самосъзнание , същото като троловете тук който пишат против Русия , България съществува поради простата причина че Русия ни освободи а поляците щяха вече да са претопени в камерите
36
2
 
5
 
! Отговори
Пош преди 7 години
До ШопПравилно! Това показва че украинците са кръгли ***.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Равноправен диалог ли ....????Балтикйските страни за 60 часа се превземат от русия ....НАТО го призна ...за Поляците не им давам повече от 80 часа ....бе с кой си мерят п.иш.ката тези ?Добре че Русия не ще да има нищо общо с про американска Полша ....Полчите са около 35 милиона ...имат около 5-7 милиона емигрантив Германия и др Европейски о островни държави ...
34
2
 
9
 
! Отговори
майорски преди 7 години
Абе какво се нахвърлиха всички на Русия последните 3-4 годин .....преди им беше приятел , партньор, съдружник ....сега обърнаха песента ........Когато Русия бе слаба....Русия е добра ...сега ....лоша .....Лигльовци .....и поляците като и турците се крият зад гърба на НАТО ......какъв равноправен разговор може да има между Мечка и Бобър .....а кажи ми де ? САЩ и Русия ...равбоправен разговор ...ДА !Ама Полша ...де се ръга между краката на конете тва муле !
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е усмирителна риза за агресивни съседи като Русия.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чудно ми е ако не беше крим как щяхте да обвинявате Русия в агресия , значи нато се разшири до границите на Русия , вкарва въоръжение а Русия трябва да стой с кръстени ръце и да чака да я превземат за да не изглежда агресивна, направо всички ме отвращавате колко подмолно водите една хибридна война която може и да се превърне в истинска и тогава в цяла европа ще се вее РУСКО знаме а америка ще е в руини
31
16
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
РУСИЯ Е ВРАГ НА ВСИЧКИ ---А , НАЙ-МНОГО НА СЕБЕ СИ!!!ВСИЧКО ШЕ СИ ПРОЛИЧИ С ВРЕМЕТО ......НЕМА ДА СЕ ЗАБАВИ МНОГО!!!АБСОЛЮТНО СЪМ СИГУРЕН.!!!!!!1
30
1
 
5
 
! Отговори
Duda kaza преди 7 години
Дуда и подчерта, че с Русия може да се водят разговори на напълно партньорска основа, единствено чрез демонстриране на "единство, солидарност и (. . .) чрез това и на характерната сила на алианса".С две думи: "со кротце , со благо и со малко кютек"
29
0
 
0
 
! Отговори
bueno преди 7 години
До Анонименiska ti se
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, шопеееее, много ти личи, че си наистина шоп!!! И как го виждаш да утрепеш Русия??? Е, така де, пред компютъра е много лесно!
27
0
 
1
 
! Отговори
Георги до анонимния преди 7 години
На какъв език го казахте това?
26
24
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
Русия е враг не само на Полша, а на целия цивилизован свят. Русия е територия управлявана от Мафия с достъп до ядрен арсенал. Това е тъжната истина. А колкото до Полша, Сталин е избил без съд и присъда над 50000 поляка, заровени в масови гробове. На Нюрнберския процес, Русия обвинява Германия за това. Но истината лъсва след перестройката. В момента положението е същото, полицейски своеволия и извращения. Кой е този луд, който да обича Русия и безмилостният антихуманен режим на Путин? КОЙ????
25
2
 
5
 
! Отговори
Boko преди 7 години
И отново поляците ще го отнесат!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГеоргиКой тъ пугелпи ба Гоче?