Русия и САЩ съкращават, но и модернизират ядрения си арсенал

Девет държави са притежавали 15 395 ядрени бойни глави в началото на годината
13 юни 2016 11:28, Елка Василева
4
Русия и САЩ съкращават, но и модернизират ядрения си арсенал
Снимка: архив, Reuters

САЩ и Русия - основните ядрени сили на планетата, продължават да съкращават атомните си арсенали, макар и неохотно, а същевременно ги модернизират, заяви в доклад Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от Франс прес.

Девет държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, са притежавали общо 15 395 ядрени бойни глави в началото на годината, от които 4120 оперативно разгърнати, сочат данни на института. В началото на 2015 г. броят им бе общо 15 850.

Запасите от ядрени оръжия намаляват, откакто в средата на 80-те бе достигнат връх от 70 000 ядрени бойни глави. Намалението се дължи главно на съкращенията в руските и американските арсенали, отбелязват изследователите Шанън Кайл и Ханс Кристенсен.

Съкращенията са регламентирани от три договора, подписани след 1991 г. и от едностранни решения на двете световни ядрени свръхсили. "Темпото на съкращенията обаче изглежда се забавя в сравнение с времето отпреди десетилетие и нито Русия, нито САЩ са извършили съществени съкращения в стратегическите си сили след новия договор СТАРТ" за ядрено разоръжаване, влязъл в сила през 2011 г., подчертава докладът на СИПРИ.

Русия е имала в началото на 2016 г. близо 7290 ядрени бойни глави, САЩ - около 7000, сиреч общо 93 на сто от известните атомни оръжия на планетата.

Следват Франция с 300, Китай с 260, Великобритания с 215, Пакистан със 110-130, Индия със 100-120, Израел с 80 и Северна Корея с 10 по неуточнени данни за последната страна.

"Никоя от тези държави, легитимно признати за ядрени сили по смисъла на Договора за неразпространение на ядрените оръжия от 1968 г., няма готовност да се откаже от ядрения си арсенал в близко бъдеще", посочва СИПРИ. САЩ и Русия дори развиват "мащабни и скъпоструващи програми за ядрена модернизация".

Освен Северна Корея мощта си засилват две съседни страни съпернички: Индия, която увеличава капацитета си за нанасяне на междуконтинентални удари и ускорява производството на плутоний, и Пакистан, който се стреми да компенсира превъзходството на Индия в обикновените оръжия.

"Пакистанският ядрен арсенал може съществено да нарасне през идното десетилетие", предупреждава СИПРИ.

В общи линии "перспективите за истински напредък в ядреното разоръжаване (в международен план) остават мрачни", заключават експертите.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира е основан през 1966 г. от шведския парламент. Институтът проследява военните разходи и конфликтите, припомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: сащРусияядрен арсенал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Щом големите държави са разрешили на една държава-джудже като Израел да има ядрено оръжие,ще им се наложи и на България един ден да разрешат: тя е далеч по-достойна за това,била е велика сила с векове за разлика от Израел. Той никога не е бил велика сила,няма и да бъде.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Иран? Те нищо ли нямат? В близкоизточния котел кой знае какво има? След износът на демокрация в големи количества и арабски пролети за региона вече никой няма и да каже. Саудитците? Само на долари и петрол ли карат? Още да изброявам ли...
2
1
 
16
 
! Отговори
ТОНИ преди 7 години
СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ЕВРЕИТЕ ИМАТ И ДРУГО ПО ТЕЖКО И ЗАТОВА ГЕЙСКА ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ ИНУДВАНА
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Израел с 80 ??опа!и са ко праим със санкциите?за Кореята може , за ционистите -не!