Литва връща задължителната военна служба

Армията им минава към смесен модел - наборна и професионална
21 юни 2016 16:37, Елка Василева
12
Литва връща задължителната военна служба
Снимка: архив, Reuters

Литва връща на постоянна основа задължителната военна служба, възстановена в страната временно през 2015 г. Президентката Далия Грибаускайте подписа днес указ, с който одобри съответното решение на парламента, предаде ТАСС.

Така литовските въоръжени сили минават към смесен модел, включващ наборна и професионална армия. Тази система "укрепва връзката между обществото и армията, дава възможност по-добре да се осъзнае нуждата от подготовка за отбрана на страната, която е сред инструментите за възпиране", коментира Грибаускайте.

Предвижда се в почти тримилионната страна всяка година да получават повиквателни 3500 до 4000 новобранци. Военните твърдят, че така ще може в най-кратки срокове да се формира необходимият активен резерв и да се окомплектоват подразделенията, някои от които преди връщането на наборната служба наброяваха само една трета от необходимите кадри.

Проучвания в Литва сочат, че 68 на сто от жителите й подкрепят връщането на наборната служба. Тя бе премахната през 2008 г. с оглед преминаване към кадрова армия, но възстановена временно за пет години през 2015 г. с мотива, че се изостря геополитическата ситуация, припомня ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Спас"Премахнаха ни армията, нарязаха ракетите и ни продадоха самолети осма ръка!!!!!! Така се поробва държава без един изстрел!!!!....................... + ***, пропагандатори и бандити!!"Дай малко да пооправим текста. По-добре така:Премахнаха ни армията, нарязаха ракетите и ни продадоха самолети осма ръка!!!!!! Така се поробва държава без един изстрел!!!!....................... + руски ***, про-руски пропагандатори и про-руски бандити!!
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тия *** американците им набиват в главите,че Путин ще ги анексира.И те горките треперят и затягат армията.Ще се напълнят с бази и оръжия и ще будуват нощно време гледайки към Москва.Тях никой не ги иска.Путин не иска и източна Украйна.Ако искаше сега Украйна да стига до Днепър.Той поиска Крим и си го взе.
5
0
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Не всички а почти всички - Сайдера ската казармата, георги пирински също за сергишев да не говорим!
4
0
 
9
 
! Отговори
? преди 7 години
Те се стрaхувaт от Русия, нa нaс Путин ние приятел.
3
3
 
10
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Премахнаха ни армията, нарязаха ракетите и ни продадоха самолети осма ръка!!!!!! Така се поробва държава без един изстрел!!!!....................... + ***, пропагандатори и бандити!!
2
7
 
5
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Копират от Русия!!!! Там е така. Видяха гнилите западни ценности и дадоха заден ход:)))))) хаааааа
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво ама кой ще иде в армията,че не се сещам.Тези,които имат мозък изчезват на запад и не можеш да ги хванеш.Тука остават наркомани и чалгарчета.Много от тях са криминално проявени,закоравели престъпници.На тях ли ще дадеш оръжие?То верно,че да си войник сега не се иска ни акъл нито чисто минало,ама все ми се струва,че няма да има кадри.Сегашните наемници ходят за пари.Те и майка си ще продадат,те Родина нямат.Където ги прати НАТО,разбирай ЦРУ.