Островът се затваря и потъва в мъгла

Историята на Станислава - страхове и надежди
25 юни 2016 16:57, Екип на Bulgaria On Air
201
Островът се затваря и потъва в мъгла
Снимка: БТА

На 29 години Станислава напуска спокойния си роден град в България и се мести да живее в шумния и претъпкан Лондон заедно със съпруга и детето си. Намира работа при познати, уговорила си е място още преди да се качи на самолета и да замине за една по-добра и "бяла" държава. По-добра не само за нея, но и за детето й, което тогава е едва на пет.

Станислава започва да се обучава - как да чисти, бърше, подрежда и сервира. Сервитьорка е. Работи по 10 часа на ден до пълна изнемога. Но си заслужава, твърди, както повечето емигранти там, на мъгливия Остров.

След няколко месеца рожбата на Станислава тръгва на училище. В Лондон. Един емигрантски град, но и един от най-богатите градове в света. Станислава продължава да работи усърдно, сериозно и всеки ден в заведението, в което вече протича по-голямата част от живота й. Заради детето й. За да има то по-добро и успешно бъдеще. Не за слава, не за пари, а за нормален живот. Защото никой не бяга от родината си от хубаво. И никой не иска детето му да страда също като него.

Сутринта на 24.06.2016 година е. Вече ден британската столица се вълнува за резултатите от референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз, особено с оглед на това, че избирателната активност е висока (близо 72%), а разликата в процентите "за" и "против" излизането варира много тънко (около 4%), по данни на различните социологически агенции.

Нормална мрачна утрин е. В заведението, в което работи Станислава, идват същите клиенти - добре облечени, поддържани англичани, но днес те не са в обичайното си позитивно настроение. Днес те са умислени. Знаят, че се решава съдбата им. Само след няколко часа вече нищо няма да е същото за никои от тях. Дори и за емигрантите като Станислава. Особено за тях.

Малко по-късно вече е почти ясно - Великобритания излиза от Европейския съюз. Привържениците на Brexit водят с преднина 4% пред противниците му. Вълна от недоволство сред българската диаспора. Разочарование по лицата на близо половината от британците. Какво ще последва оттук нататък?

"Възрастните са радостни, но младите не одобряват, поне по-голямата част", твърди Станислава. "Brexit ще се отрази на всеки в различна степен. Британската икономика ще се срине", казва тя.

Що се отнася до работещите родители - на тях определено няма да им е лесно след така стеклите се обстоятелства. "Ако се нуждая от помощ от моите родители за отглеждането на детето ми тук, ще им трябва виза, което струва пари и време", тревожи се Станислава. Тя казва, че е още рано да се каже дали българите са уплашени от стеклите се събития и дали смятат да се връщат в България.

"При едно такова взето решение засегнати няма как да няма. Засегнати ще бъдат и българите, тъй като много от живеещите тук, а и в България, имат бизнеси, които са свързани с Великобритания. Автоматично излизането от Европейския съюз ще наложи такси, които ще вдигнат цените на стоките не само във Великобритания, но и вноса от Великобритания за България. Дали ще има някаква промяна на статуса на работещия българин във Великобритания няма как да знам, тъй като предстои договаряне по тези въпроси с Европейския съюз", коментира друг българин, живеещ от 6 години в Лондон.

По думите му, англичаните са с малко завишено мнение за държавата си и повечето от тях не са осъзнали какви ще бъдат последствията от едно такова решение.

Живеещите в Лондон казват, че масово гласуващите не са правилно информирани, имало и имигранти, които са гласували за излизане, без дори да знаят защо. Не е тайна, че има и популистка пропаганда от партията на Найджъл Фараж. Казват, че ако британците излязат от ЕС множество приходи ще влязат в здравната система.

Една от причините да искат излизане от ЕС е идващите имигранти, защото ЕС ги задължава да дадат статут на определен брой мигранти, както всяка друга държава беше задължена.

"По наблюдения и разговори с много от клиентите (англичани) в кафето мога да кажа, че мнозинството е за оставане във Европейския съюз, както се видя и от вота в Лондон. Много разочаровани лица тази сутрин", казва друг работещ в заведението, в което е и Станислава

Какво обмислят да предприемат българите в Кралството? Според запознати със ситуацията е рано да се говори за емиграция на нашенци в друга страна, но ако предположенията за срив в икономиката се окажат точни, повечето емигранти ще търсят алтернатива. Българите, както и останалите европейски държави се надяват, че резултатът от всичко това все пак ще се промени и ще останат в Европейския съюз.

Що се отнася до тези, които учат там или имат такова желание, по всяка вероятност, но все още не е сигурно, таксите ще се увеличат. Българите ще бъдат третирани като всички останали по света, т.е студентите от ЕС няма да плащат равни такси с англичаните, както беше досега.

"Процедурата по излизане ще е дълга, така че едва ли ще засегне тези, които искат да учат тук през следващите две години", смята българка, която е завършила магистратура в Лондон и в момента работи там. Тя твърди, че дори не знае какъв ще е статутът й след време и извести, че работещите там биват съветвани да си подадат документи за карта за резиденция.

"Ние като граждани на ЕС в момента не се нуждаем от нея, защото е наше право да живеем и работим тук, но тази карта ти дава право на временно/постоянно местожителсто".

В момента такава карта изискват на хора, които не са граждани на ЕС, но имат семейства във Великобритания.

Попитах друг българин, получил английско гражданство, дали промените ще му се отразят, така като биха се отразили на обикновен пребиваващ, а той отговори: "Получилите гражданство са с равни права на англичаните. Това, че имам гражданство обаче не е за успокоение, тъй като държавата може би ще има икономически затруднения, което ще рефлектира върху начина на живот и работа".

Островът се затваря и Великобритания потъва в още по-гъста мъгла. Не е ясно какво точно ще стане оттук нататък, нито каква ще бъде съдбата на българите в Кралството, всичко се базира на предположения и твърдения, но тревогите на българите там са големи, както и на тези, които са решили да емигрират в Обединеното кралство.

Автор: Луиза Божинова, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се вдигне стандарта и корупцията изчезне средполитиците всичко ще си дойде намясто.Ако има здрави закони и те започнатда се спазват и прилагат най-вече ще станедруго--------------------Ами тя няма да изчезне (корупцията )от самосебе си и стандарта няма да се вдигне от Марс и здравните закони няма да са качествени и т.н. докато не се промени МАНТАЛИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИТЕ, 128! Не можеш ли ти да го проумееш? Така че жената (Българка ) е права. От начинът на мислене тръгва всичко, а не обратното.И в тази връзка, положението у нас никога няма да се промени!
106
5
 
3
 
! Отговори
9 следствия за Бг преди 7 години
Последиците за Бг. (Финландия и Словакия също ще излизат)1. Бг Ромите се връщат 2. Некадърните бг лапачи на чужди социални системи се връщат 3. Фондовете спират, вноските за ЕС бюджет се увеличават4. Бг мафията няма от къде да краде (Порожанов изчезва в неизвестност)5. Бг политическите партии се разпадат поради липса на пари да купуват изборите6. Махат Борда7. Няма пари за плащане на лихвите по 17-те млрд държ външен дълг8. Няма пари за пенсии и заплати9. Паричен хаос и хиперинфлация
105
0
 
0
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Эа политиците медиите и медийният елит са онаэи добавена власт, осигуряваща тяхното обществено легитимиране!!! Силата на медиите е част от сложната мрежа на явни и скрити механиэми на властта!!! Апропо, корупцията в медиите, очевидно ограничава тяхната свобода!!!
104
3
 
3
 
! Отговори
Гербьор преди 7 години
Ами сега от къде ще краднем? До сега си краднахме от еврофондовете, Великата Британия велико ги пълнеше, пък ние Велико си ги точехме десна ръка лев джоб я през Фонд Земеделие, я през Човешки ресурси, я през Регионално развитие. Преди *** краднеха от руските подаръци, ние като тях от Европейските. Е, краднем и от бюджета, но от там само 1-2 апартамена сколасваш да си купиш. Въй, Въй. Да махаме Борда по-скоро, че няма от къде да краднем, сал един бюджет остана и то празен.Махаме Борда!
103
1
 
3
 
! Отговори
бачо преди 7 години
Бащата ще е някой от новите пришълци от сирия...или иран,авганистан.Българке не можеш ли да проумееш че всички тези неща и последствия са от начина на живот.Ако се вдигне стандарта и корупцията изчезне сред политиците всичко ще си дойде на място.Ако има здрави закони и те започнат да се спазват и прилагат най-вече ще стане друго.Много е лесно всеки да си хване чукалата и на вън да мие чинии или тоалетни.И после да разсъждава кое и как да си независим е най-добре не *** на някой.
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българке 126, ако всички мислят като тебе, България изчезва.Какъв език ще говори първото ти дете?Ако те попита дали е БЪЛГАРЧЕ, няма да имаш отговор, щото бащата ще е неизвестен.Тъжно...
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станислава е вече на 29 години, но все още се учи да бърше и да сервира.Нека си бърше, не питам какво.
100
0
 
4
 
! Отговори
ганьо преди 7 години
щом мъглата пада идат вендолите
99
0
 
23
 
! Отговори
бачо преди 7 години
Да пикая на англията тук си е най-добре,но пусти политици сринаха и разпродадоха страната ни.Труда ни се обезцени,сметките големи,заплатите малки.Няма работа за повечето Бг.,няма и предприятия където да се впрегне тази /ромска/ *** да работи поне да изкара за хляба си.
98
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станислава с 12часов работен ден не си бял човек, повярвай ми. А детето ти да се реализира трябва още от сега да спестяваш за образование, иначе поема твоят път
97
11
 
10
 
! Отговори
Горд EU гражданин преди 7 години
Рядко прости и ограничени хора все още има и в България и в Англия...,но най вече българите,все още не са оценили предимството да си европеец....Трябва да си горд ,че си ,и че зад тебе е една от най силните финансови държави в света., за какви визи говорим ,.,кой ще иска визи .,независимо от решението на ограничените и глупави англичани ,никой не би и помислил да иска виза от EU.,мислете логично и не се подавайте да се малоуважавате ,благодарение на някои некомпетентни статии...да живее EU и БГ
96
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората на запад имат потомствени ферми и се опитват да си подпомогнат бюджетите с изкарване на някаква собствена продукция.Тука кой ги приобщава младите да се занимават със нещо за собствена издръжка, никой?Вместо това всичко ламти за някакъв бизнес, е не може.Разберете го, хора, В СВЕТОВЕН МАЩАБ БИЗНЕСА ПУСНА КЕПЕНЦИТрадиционни сто и повече годишни бизнеси на острова ЗАТВОРИХА ЗАВИНАГИХората плачеха, това са традиции - безвъзвратно загубениТова не е от сега а от нначалото на перестройката
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Събиране на подписи под петиция с искане за провеждане на референдум за напускане на ЕС започна в Финландия. Както съобщи телевизия Yle, подпис под документа поставиха вече около 10 хиляди души.
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"имало и имигранти, които са гласували за излизане, без дори да знаят защо"Аз доколкото знам референдума беше за британски граждани. Ако някой си е платил за да стане гражданин и не знае за какво гласува си е негов личен проблем. Отново неконтролираната имиграция се оказва проблем. За да стане британски гражданин всеки отговарящ на изискванията държи и тест за структура на държавата, парламент, институции. И аз искам роми да могат да решават диференциалниуравнения, ама няма.
93
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По официални данни в лондон живеят над 240 000 българи. В останалите държави от ес са около 2 милиона които са се преселили през последните 26 години. Извън ЕС живеят най малко 1 милион българи като в арабските държави има над 500 000 човека. А още колко са се изселили през последните 5 години никой незнае! Работя на летището и всеки божи ден виждам как се изнасят млади хора до 40 гоишни заедно със семействата си с нискотарифните линий. Тъжна гледка на никой не му пожелавам да я види!
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова много глупости се изписаха че просто е невероятно,просто на англичаните им омръзна да издържат освен техните *** ами и на целият свят,просто и ясно,те се опитват с разни сърцераздирателни историйки да внушат на хората че едва ли не тука в лондон всичко свършва и пускат кепенците.явно политбюрото на ЕС и по специално политотдела работи на пълни обороти.
91
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оф.Без малко да се разплача.Българите в България как ли гледат и хранят децата си без паундове и английски кралици.Как ли се возят на едноетажни автобуси и карат в срещуположното платно с обратни волани.
90
4
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Ала-бала! Тая Стенислава да си беше стояла в България,а не сега да ръси врели-некипели!
89
14
 
14
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
Ужас! Сега всички некадърни *** ще се върнат...
88
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Натиснете зелено, ако мислите че екипа на България он еър са манипулатори.Натиснете червено, ако мислите, че казват истината.