Вместо разширяване, свиване на ЕС. Шокиращо е!

Но и в тази насока сме мислили, заяви Кристалина Георгиева
25 юни 2016 13:45, Александър Попов
239
Вместо разширяване, свиване на ЕС. Шокиращо е!
Снимка: Reuters, архив

Референдуми е имало и ще има, заяви пред журналисти в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева във връзка с решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС).

По думите ѝ е трудно да се каже дали скоро ще се проведат референдуми по този въпрос и в други държави от блока, но британският вот ще накара европейските правителства да помислят дали в случаите, в които задават на народите си такъв въпрос, са готови да чуят отговора.

Според нея, в британското гласуване има емоции, при това не само свързани с ЕС, а и с вътрешни фактори и локални проблеми.

"Резултатите са шокиращи за всички приятели на Европа, защото в процеса на развитието си ЕС е донесъл много позитиви за своите граждани и за света. Ние сме мирен и проспериращ континент, с големи възможности за хората да се движат свободно, да търсят образование на различни места, да имат усещането за нови и достъпни възможности, обобщи тя.

В последните десетилетия тук една дузина страни преминаха от среден доход на населението към висок - най-трудният преход, който може да се направи. Да видим за първи път не разширяване, а свиване на ЕС, е шок за всички, но не е нещо, за което не сме мислили, отбеляза Георгиева.

Според нея Brexit е довел до много сериозна криза, а пред Европа стои въпросът дали може да има съюз, в който страните, които се нуждаят и искат по-голяма взаимозависимост, да могат да я получат, а тези, които не се нуждаят или не искат да се интегрират повече, да могат също да функционират в рамките на ЕС.

Моето послание към българите е, че в свят, пълен с толкова много рискове, в Европа сме по-силни заедно и имаме по-големи възможности да издържаме на натиска, заяви Георгиева.

Тя обясни, че решението на Великобритания трябва да бъде прието, независимо колко е тежко на всички останали, а реакцията към последиците трябва да бъде спокойна.

По думите на Георгиева е имало много агресивна кампания за напускането на Великобритания, а голяма част от лозунгите, които са използвани, не отговарят на истината. Същевременно обаче трябва да има по-голямо разбиране защо хората в Европа и Великобритания са толкова притеснени за своето настояще и бъдеще.

Ако погледнем структурата на гласуването, младите хора гласуват да останат, а по-възрастните и по-малко образованите гласуват за напускане на ЕС. Трябва да мислим какво можем да направим, че да няма такова силно разделение, коментира Кристалина Георгиева.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: кристалина георгиева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато еврочиновници вземат огромни пари, а народите затягат коланите , ще има недоволни.Агенти на КГБ разсипват Еврос юза - Старинка, Бокова, Меркел - нямат работа в ръководствата. Те са от поколението на Студената война, което в Англия гласува срещу ЕС.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво гледат само млади и стариТрябва да анализират цялостно- бедни и богати, образовани и ниско образовани, местни и пришълци . Имат ги тези данни. Доста *** сценарий .Млади срещу стари.Присъщо е за сталинисти като СталинкаОсновното - минимална е разликата в двете групи. Англия не е страна- основател на ЕС. Както и Гърция. Те влязоха късно и с нежелание.
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 193 -Така е, брате мой, БЪЛГАРИНО!Задай си въпроса защо в безмислените слова на политиците(те не са наши)никога не се говори за Патриотизъм.Искам децата ни да живеят в Родината си добре, а не да са слуги някъде по света.
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалната мома, евро.*** ценности се свиват, щото вече достатъчно се разшириха!
122
0
 
4
 
! Отговори
без майтап преди 7 години
Пълното разпадане на ЕС е необратим процес.
121
1
 
6
 
! Отговори
прокто лог преди 7 години
Русия става все по-силна, остатъка от ЕС става все по-слаб.
120
0
 
9
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Шокиращо е, че КриСталина взема 400 000 евро годишно и не върши никаква работа!
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 190 -Българи сме, БРАТЯ СМЕ!!!
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 188 -Абсолютно вярно!
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 186 -Перфектно казано, поздравявам Ви!
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм Българин, обичам Родината си.Имах възможност да живея в друга страна, но не пожелах.Камъкът си тежи на мястото.
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шокиращо, но това е оценка за политиките на ЕС. Не само британците не са във възторг от управлението и функционирането на общността. Срочно преразглеждане и съответни разумни действия... или ще иде коня в реката.Капацитета е нулев.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стал-инка ли си,Кри-стал-инка ли си,но за нищо не ставате,бе,фу-сто ниедна!Колко години в ЕС краставиците изправяхте,доматите окръглявахте и кокошките ощастливявахте?Само с простотии се занимавате!А когато се усъвършенства,простака започва да прави съвършени простотии- да унищожи икономиките на САЩ и ЕС , да разглоби Великобритания,Испания,Белгия,Франция , Италия и т.н.Палав народ сте вие,еврокомунистите!Ни комунизма,ти капитализма са за вас!Само Гуантанамо ,Белене и Сибир ще ви оправят!!!
113
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 179Такива като тебе са радост за комунисти ченгета и мутри в България.Само дето сте некадърни мързеливи и непотребни чалгаджии
112
0
 
3
 
! Отговори
Дойна КРАВА преди 7 години
''Вместо разширяване, свиване на ЕС. Шокиращо е!''Сталинке , още повече е шокиращо, че се свива от страна на дойните крави, а не от страна на бозайници като вас
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както се вижда политиците са най-ненужното нещо в едно общество.
110
1
 
6
 
! Отговори
Раз Веселлен преди 7 години
Когато започнат да влизат в някой "клуб" едни "навляци" винаги се намира някой от СВЕСТНИТЕ ,отегчен да го напусне .
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АзПак от нета знам като инфо (в нета имаше публикуван списък с лицата, замесени в масонски организации вкл и степените им - Славито и той към тях, Воленчо и той, даже се цитираше точно кои орг като имена) тея дни роската заедно с новосъздаена масонска организация ще инициира дебат за и против комунизъма - Масоните много държали на този дебат - филма обаче сме го гледали, нема с какво да ни заинтригуват ... Може би е за отвличане на вниманието ...
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АзЗабравих - изтече информация в нета, че таз кака наскоро е присъствала на таен масонски събор, на който се обсъждали глобални въпроси - тя в ролята на управител и компетентно лице за България ... В инфото се твърди, че се обсъждали въпроси за отцепване на територии от БГ към Турция, каката е казала ДА, съгласна значи ... Знам, пак от нета - че през 1997 г. пак масоните са искали да дадат Родопите на Турция, защото пътят за ЕС минавал през Анкара ...
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АзСериозно е за съжаление, колега ... В Родината ни всичко е за съжаление ... Никой няма да пита нито мен, нито теб - извинявай, че говоря на ТИ, чувствам те близък по идеи, не винаги ми се случва... Ти за росица чете ли позитивен коментар някъде, цял мадат изкара с простотии ... Никой няма да ни пита, изборите са предизвестени от алабама ... Сори, ама тук нищо не става от и за народа, никой не го пита ... Колега, работите са утекли, ама многооооо ....