Руските олигарси оставят бедни наследници

Стана модно милиардерите да дарят богатството си
Обновена: 26 юни 2016 18:43 | 26 юни 2016 18:41, Бойчо Попов
38
Руските олигарси оставят бедни наследници
Снимка: Reuters, архив

Вторият по богатство човек в Русия ще подари своето наследство. Олигархът Михаил Фридман, който според икономическото списание Forbes има богатство за 13,3 млрд. долара, ще дари по-голямата част от парите след смъртта си за благотворителни цели и така няма да остави почти нищо на наследниците си. Четиримата деца на официално неженения 52-годишен банкер може да останат с празни ръце, пише германският Handelsblatt.

"Най-лошото, което мога да причиня на децата си, би било да им оставя купчина пари“, казва той.

"Да оставиш на дете или младеж подобен солиден капитал крие големия риск да му провалиш живота“, убеден е Фридман.

Той добавя, че се надява децата му да направят сами кариера и така да не трябва да разчитат на милиардното наследство.

Подобна съдба очаква евентуално Алексис Кузмичов, който доскоро с потенциално наследство за 8,5 млрд. долара се считаше за  четвъртия най-богат наследник на Русия.

Седемгодишният е единственият син на милиардера Алексей Кузмичов, които заедно с Фридман и бащата на четири деца Герман Чен (активи за 8,7 милиарда долара) контролира индустриалната и финансовата група Alfa Group.

Фридман заяви, че неговите бизнес партньори искат да последват неговия пример - Кузмичов и Чен обаче все още не са коментирали темата.

Подобни планове има и Александър Мамут. Банкерът и собственик на медийния портал Rambler възнамерява да остави на децата си съвсем малка част от своя капитал – сума от 2,4 млрд. евро. „Пропиляването на активите на мама и тате едва ли може да бъде достойна цел в живота", казва Мамут.

Самият той искал да дари активите си на образователни и научни институции и „фондации, които работят в полза на страната". Във всеки случай филантропската кампания  „Giving Pledge“ продължава да получава подкрепа.

Стартиралата от Бил Гейтс и Уорън Бъфет инициатива се опитва да убеди заможните да харчат богатството си за общото благо. Досега само олигархът от областта на търговията и добива на цветни метали Владимир Потанин подкрепи инициативата в Москва - той обеща преди шест години да прехвърли своя капитал на тръст.

Остава неясно дали загрижеността за развитието на характерите на децата е наистина единственият мотив на тези обявени публично дарения. Описаните случаи принадлежат към „олигарсите от първия час“, които са натрупали състоянието си през дивите деветдесет години на миналия век - често по съмнителен начин, например чрез спорни търгове. Често мразените олигарси си гарантират добър публичен образ, а при евентуално отчуждаване и национализация Кремъл всъщност ще накърни нуждаещите се, които би трябвало да се възползва от богатството на олигарсите след смъртта им.

Налице е обща тенденция, защото като цяло броят на публичните и вероятно патриотични акции на милиардерите скача главоломно. Съоснователят на руския конгломерат Renova Group Виктор Векселберг нашумя след „патриотичното" откупуване на 10 от скъпоценностите на Фаберже за 100 млн. долара, за да бъдат изложени те в Русия. Мултимилиардерът Алишер Усманов предаде през 2007 г. придобитата също за 100 млн. долара  арт колекция „Ростропович-Вишневская“ на руското правителство.

Други олигарси се посвещават на развитието на спорта. Михаил Прохоров финансира в продължение на години Асоциацията по биатлон, собственикът на Челси Роман Абрамович пък финансира най-успешния досега треньор на руския национален отбор по футбол Гуус Хидинк. Въпреки това – при плащането на заплатата на отчелия значително по-малко успехи Фабио Капело своя портфейл трябваше да отвори Усманов. Предприемачът Олег Дерипаска и Владимир Олегович Потанин - руски предприемач и политик, собственик и президент на управляващата компания „Интеррос“, финансират Зимните олимпийски игри в Сочи – престижният проект на Путин. Но най-голяма подкрепа за президента със сигурност оказват братята Борис и Аркадий Ротенберг и петролният олигарх Генадий Тимченко с подкрепата и финансирането на джудото в Санкт Петербург.

Тимченко дори изглежда готов да се лиши от цялото си имане – вероятно далече преди смъртта си. „Мога ясно и определено да заявя – ако е нужно, ще дам още утре всичко на държавата“, каза той през лятото на 2014 г., малко, след като Западът го постави в списъка на хората със санкции заради близостта му до Владимир Путин. Това е малко вероятно, като се има предвид, че той продължава да финансира национални проекти и е близък приятел на президента.

Но фактът, че благотворителността сама по себе си не е достатъчна застраховка срещу фалит, показва примерът на Михаил Ходорковски. Издирваният в момента с международна заповед за арест предприемач бе един от първите предприемачи в Русия, който освен своите бизнес интереси се грижеше и за благотворителни проекти, като създаде лицей за сираци. Но неговият петролен концерн "Юкос" бе превзет и разтурена от държавата. През 2003 г. той бе арестуван и осъден по 6 текста от Наказателния кодекс – за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения и други. През 2014 г. Путин заяви, че планира да освободи Ходорковски, което бе голяма изненада, защото имаше слухове, че се подготвя дело по трето обвинение. Ходорковски бе пуснат през декември от килията си и натоварен на самолет за Санкт Петербург, където директно на пистата той взе полет до Берлин. След това той живееше в Швейцария, а сега е издирван от Интерпол.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СандоЯ гледай!?Зукърбък дари 99% от богатството си $45000000000 за благотворителност.Бил Гейтс преди години дари $60000000000.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега русия е раждала големи унищожители на хора и щастие. Там не се раждат благодетели.Ленин, Сталин, Берия, Путин - все известни човекоомразци.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин си прибира данъка от олигарсите.Никой руснак не дава даром, но животеца е по-ценен .
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кретенска статия.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- той обеща преди шест години да прехвърли своя капитал на тръст....ako ostavi decata si da se razporezdat s trusta....,imam dostatucna uverenost, ce e s cel izbiagvane na danuci...Bill Gates taka napravi...;))
15
0
 
3
 
! Отговори
-- преди 7 години
къде се чуло и видяло олигарх/евреин/ да дарява пари.той само взима/краде/.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НЕ СА ТЕХНИ ПАРИ :)))))))1.ТОВА СА ПАРИ НА АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА2. НА КГБ3.НА ЦРУ4.НА НЕОКОНИТЕ5.НА МАСОНИТЕВ РУСИЯ МАЛКО ОЛИГАРСИ ИМАТ СОБСТВЕНИ ПАРИ :))))))))
13
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщат си парите на Големият Мафиот в кремъл.Путин дал, Путин взел.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормален човешки избор. Предпочитат децата им да са живи и здрави вместо да им се случат някакви инцидентни напълно СЛУЧАЙНИ инциденти.
11
1
 
19
 
! Отговори
dp преди 7 години
Е голяма изненада няма що. Който име дал богатството (КГБ) той с едно цъкване напръсти може да си го поиска обратно, да не би да са им раздали всичко това безда се подсигурят.Всичките "олигарси" са най-обикновени партийни функционери боядисани и наричанинякак инак заради реакциите на масите.
10
1
 
25
 
! Отговори
Чак сега преди 7 години
Ееееех тате, тате!Ако ти имаше над 13 милиарда долара и ми оставеше в наследство само няколко милиона, нямаше да ти се сърдя.А ти живя икономично и ми остави двата си апартамента и паричките, които беше успял да спестиш. Аз пък години наред ти се цупех заради това, че не живеем по-нашироко, защото виждах, че можеш да си го позволиш. Оцених какво си направил за мен чак когато вече те нямаше ...Дано отнякъде да можеш да прочетеш това, ако има и някакъв друг свят освен този, земния.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости, какво говорят сега е едно, а реалността съвсем различно. Не помня някой да го е направил наистина и да лиши децата си, освен ако не ги мрази.
8
1
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
хахахаха...това да го видя няма да повярвам!!!
7
8
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
интересно, подобни неще не се наблюдават в заданият свят
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цялото ръководство в кремъл и олигарсите са от евреиски произход
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Джедай Мастър"Четиримата деца ..."Журналисти, бе, братче! Българска филология ...
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста тъпо,а?Баща ти или дядо ти да имат планина пари и да ги подарят на местното население на Африка.А ти да бачкаш по 8-10 часа дневно за някой кисел пор дет не биха го взели и да мие тоалетните във фирмата на баща ти..
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ако ги бяха изкарали тия милиарди по накакъв неведомо честен начин с пот на челото, щяха да се позамислят...А така - медведь пришл, медведь ушл.
2
0
 
20
 
! Отговори
Чобанин преди 7 години
Аз да съм здрав, пък ми дреме за богатите!
1
1
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
"Четиримата деца на официално неженения 52-годишен банкер..."