Скочиха и срещу "Плаващите кейове" на Кристо

НПО подава жалба, че се пилеели обществени пари
Обновена: 26 юни 2016 17:10 | 26 юни 2016 16:58, Камелия Цветанова
34
Скочиха и срещу "Плаващите кейове" на Кристо
Снимка: Reuters

Италианска потребителска организация е оповестила намерението си да сигнализира регионалните власти относно неоправданото харчене на обществени пари, свързано с арт инсталацията "Плаващите кейове" на българския художник Кристо, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Най-новият проект на прочутия авангардист предизвика огромен интерес в Италия.

Стотици хиляди ентусиасти имаха възможността да усетят какво е да "ходят по вода", след като инсталацията "Плаващите кейове" на езерото Изео беше открита на 18 юни. Само през първите пет дни около 270 000 души се разходиха по платформата.

Според потребителската организация "Кодаконс" ("Codacons") обаче огромните разходи за почистване след туристите и за осигуряване на безопасността им повдигат въпроса дали е трябвало да бъде дадено разрешение за инсталацията.

"Искаме да знаем колко пари на данъкоплатците са изхарчени заради проект, който досега осигури огромна публичност на художника, без да носи преки ползи на местната общност", се посочва в изявлението на потребителската организация.

От "Кодаконс" възнамеряват в понеделник да внесат жалба в Службата за контрол на обществените средства на регион Ломбардия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Читател 22 преди 7 години
До АнонименСрамуваш ли се от Вапцаров-той казва , че е македонец, ама нали партията ти е наредила друго, си траеш!
21
2
 
4
 
! Отговори
silver rider преди 7 години
Много ми харесва инсталацията за както и другите му проекти преди това, но нямам възможност да отида да я видя, защото в закриват на 3 Юли, а отпуската ми е от 25. Христо е велик българин и се гордея с него.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва ли да харесвваме произведениятя му. защото е световно известен? На мен не ми харесват.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До t-rexАко можеш да четеш, прочети си коментарите и ще видиш, че ти не можеш да пишеш!Не е случаен подадения сигнал! Общината прави много разходи по охраната на посетителите! Кристо не е български художник!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопАз очаквах да опакова Алпите.Може и Витоша, стига да има плащащи балами!
17
9
 
6
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Научи се да пишеш на български бе ***! Говориш глупости за човек който е известен в целия свят! Сравнен с него си като микроб!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТРУВА 7 МИЛИОНА ЕВРО :)ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ СЛЕД 10 ДЕНА :)ПАРИ НА ВЯТЪРА :)
15
6
 
2
 
! Отговори
ставри преди 7 години
До amiСамо вие ста българи , дето разбирате от всичко.
14
6
 
2
 
! Отговори
ставри преди 7 години
До Момче КатунарчеНареди каквото си искаш , ама кой те знае като си безименен.
13
3
 
6
 
! Отговори
ami преди 7 години
До t-rexIAVA6EV NE E BALGARIN A EVREINN S TURSKA FAMILIA I PULEN BEZDARNIK
12
11
 
14
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Между другото той точно от такива разбирачи като вас е избягал и е отишъл на място където оценяват работата му. Коментарите тук само доказват какво пагобно влияние върху културата е нанесъл комунизма!
11
11
 
13
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Как разбра, че Христо Явашев се срамува че е българин? Напротив винаги споменава, че е от България! На всичко отгоре това че не разбирате нещо не значи, че то не съществува и че хората не го харесват. За сведение Христо Явашев се изучава в университетите от 20 години. Нещо с което малко хора могат да се похвалят.
10
18
 
30
 
! Отговори
cat преди 7 години
Спрете да наричате този човек българин, защото той сам се е отказал да бъде българин.С нищо не мога да се гордея от делото на човек, който не се припознава с Родината ми!!
9
15
 
17
 
! Отговори
що не си таковате та преди 7 години
доколкото разбрах проектът струва около 15 милиона.и това са си негови пари.Всеки може да прави с парите си каквото си иска.И да се говори за децата в Сомалия или в Кабо Верде и за бедните отрудени пролетарии по светът това е комунистическо мислене.
8
21
 
18
 
! Отговори
man преди 7 години
*** е злобен и не вижда по-далеч от носа си
7
11
 
27
 
! Отговори
логика преди 7 години
Много са прости тия. Проектът не носил преки ползи, а ми туристите които идва и си харчат парите в забунатото място където е това езеро каков е? Егати ***, честно! хахахахаМИ то по тази логика и Стадионите във Франция не носят преки ползи за Франция ахххх
6
17
 
12
 
! Отговори
карина преди 7 години
Много труд и средства за екстравагантни неща и най-накрая една адекватна реакция на обществеността и медиите.
5
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това май е единствената му "инсталация" с що-годе практически смисъл... до момента, в който не се скъса и не се удавят хора.
4
23
 
28
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Прави са хората!Да пилееш пари за такива "атракции" е направо антихумано при толкова глад и мизерия по света!И тъй като "атракциите" на нашия земляк нямат нищо общо с изкуството , а са просто начин за изява на богатите сноби на Запада, то не се вижда смисъла от такава дейност!По-добре да беше организирал кухня и болница за недохранени африкански деца!Но богатите затова ги мразят , защото пилеят парите си по тарикати като наш Христо!
3
7
 
17
 
! Отговори
Момче Катунарче преди 7 години
Има един руски творец. Неотдавна си закова мандрабулките на Червения площад. Арестуваха го. После някъв нов скандал заформи. Та луди по света има колкото искаш. Но по луди са тия дето ги харесват и лансират.