След Brexit май се задава и NATO-exit

САЩ не питат другите за линията на поведение на Алианса
253
След Brexit май се задава и NATO-exit
Снимка: Reuters, архив

След европейския Брекзит може да настъпи атлантически Некзит (NATO-exit), прогнозира в разпространен днес анализ италианският генерал от резерва Леонардо Трикарико, който е президент на Фондацията за разузнавателна култура и стратегически анализ (ИКСА). В своята кариера той е заемал високи военни и военнополитически длъжности, в това число началник на Главния щаб на ВВС на Италия, военен съветник на министър-председателя (1999-2004 г.), командващ Пето обединено тактическо авиационно командване на НАТО с щаб във Виченца и заместник-командващ Многонационалните сили на Балканите по време на конфликта през 1999 г.

Следва пълният текст на анализа:

"Ако продължава така, НАТО ще завърши като Европа - кораб, който трябва да бъде напуснат, защото е поел курс към пристанища, несъвместими и противоположни на интересите на мнозина от страните членки. В Европа германската канцлерка е кормчията, който не се интересува от проблемите на другите, а в НАТО това са Съединените щати, които не дотам прикрито подсказват линията на поведение без никакво намерение да вземат предвид онова, за което вече тридесет години гръмко и безуспешно настояват страните от южния фланг (на НАТО).

Нека се опитаме да обобщим. Когато през 2010 година в Лисабон бе формулирана необходимостта от нова стратегия, внимателно съобразена с новите предизвикателства - на първо място тероризма и сигурността - бе очертан нов колективен курс, който за съжаление по-нататък не бе следван с нужното усърдие. Последиците от това са, че днес НАТО не поставя в центъра на своите разсъждения истинските и конкретни рискове, които застрашават общността и синтезирано се свеждат до тероризъм, регионални размирици, масови миграции и заплахи за кибернетичната сигурност.

По отношение на тези теми трябва да се изработи всеобхватен подход и да се дефинират ефикасни ответни действия. Вместо това се вадят прашасали сценарии от (епохата на) Студената война и се правят опити да се сочи с пръст Русия за враг номер едно. Възползвайки се от неразсеялите се страхове на северните страни, се лансират непрестанни провокации с цел да се укрепва теоремата, която поставя Путин в центъра отбранителните приоритети. На никого не му се вярва, че САЩ може и да не съжаляват, ако Европа е разединена по въпросите на колективната отбрана. Не изглежда обаче толкова неправдоподобно да се смята, че някогашният враг Русия, който претърпя поражение чрез "присъждане на служебна загуба" през 1989 година, сега притеснява с растящите си размери на глобална сила, най-вече след като доказа, че може да разплита сложни плетеници и да си съхранява потенциала за по-нататъшни успехи на действащите театри на кризисни ситуации.

По този начин постепенно се обезсилва истинският коз в ръцете на съюза - способността за бърза и непоколебима колективна военна реакция на всички спорове, в които сме призовани да се намесим, включително и на отдалечени театри. С една дума - докато се прехващат руски бомбардировачи над Балтийско море или се прахосват ресурси за безполезни широко мащабни учения, като например Trident Juncture (Обединен тризъбец), симулиращи симетрични конфликти, или пък се прехвърлят бойни батальони в Полша за защита от руско нападение - няма да се заемем с истинския неотложен проблем, който е гравитационен център на сегашната обстановка, и да преработим изцяло доктрината за използване на военните сили и средства, да разработим нови ефикасни методи за борба с тероризма в неговите съвременни форми и в по-широк аспект за ликвидиране на асиметрични конфликти. Ако в този момент НАТО бъде призована да се намеси в която и да е кризисна зона, ще направи само беля или в най-добрия случай ще задейства бойни механизми, които ще забуксуват още при първите стъпки.

Междувременно някои страни, като Франция и Белгия, са вече поставени на колене, а отвъд европейските граници се бомбардира безогледно, както направи Русия в Сирия. Десетки хиляди са убитите и още толкова са отчаяните, които след като са оцелели от бомбите, рискуват да попаднат под огъня на турските граничари или на унгарската бодлива тел. Още по-многобройни са онези изгладнели, които продължават да пристигат и да задръстват нашите покрайнини, заразявайки ги с вируса на тероризма и престъпността, а на хоризонта се задават все по-гъстите редици на ветераните джихадисти, захапали ножове.

Дотук не сме включили лавровите венци за американските бази в Европа, чието първоначално предназначение бе на укрепени точки в колективната отбрана, а сега са сведени до чиста проба демонстрация на собствена мощ и в този смисъл е достатъчен един поглед към драстичното намаляване на присъствието на НАТО в Неапол и растящото военно присъствие в Полша и съседните страни.

Какъв е отговорът на Алианса? Никакъв. Той упорито продължава, за съжаление, истеричното и неправдоподобно воайорство на Изток и реториката, инкриминираща Путин, вместо да излезе на терена отборно. По този начин Алиансът се отказва да даде изключително ефикасен принос за възстановяване на излезлия от контрол баланс (на интересите). С една дума НАТО отсъства от сцената, сякаш не я засяга пренасочването на военните сили и средства към нова геометрия, а именно с това трябва да се занимава сега, вместо да си пилее времето с безполезни и доста опасни изяви на словесна и мускулна показност.

Смятам, че на предстоящата среща на върха във Варшава през юли вниманието трябва да се съсредоточи върху тези теми по един, както се казва, откровен и открит начин, тъй като многобройните сигнали в тази посока от наша страна (на Италия), макар и ясно отправени, се оказват плахи и нечути. Дошъл е моментът да се удари с юмрук по масата, както направихме в Европа, в противен случай закономерно може да се очаква след време и някой Некзит, точно какъвто се случи в Европейския съюз (ЕС), ставащ с всеки изминал ден все по-неспособен да отговори на актуалните драматични промени". /БТА/


253
Още по темата: НАТОСАЩесЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
7
 
! Отговори
иван преди 2 години
НАТО е просто озаконяване на американските колониялни владения за да могат законо да си разполагат колониялните войски
154
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО се пишеше отбранителна структура, ма след отбраната в Сърбия и Либия не знам кой ще и повярва вече!
А апоследък само пари иска и само напрежение нагнетява!
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато фактите заговорят, да видим дали и зелените троли ще замълчат?!
152
16
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 2 години
Личи се че анализа е писан от ГРУ (Руските ЦРУ) - направо мъка, много им пречи, свободните държави, да могат да се защитят срещу "вежливи зелени войници"!!!!
151
19
 
2
 
! Отговори
бг патриот преди 2 години
искам да напомня на платения автор на публикацията че НАТО е отбранителен съюз в който за да бъдеш приет се чака с години и всичко е на доброволен избор стига хибридни платени рубладжийски дезинформации нещастни продажници
150
0
 
1
 
! Отговори
до 214haha преди 2 години
Мерете си приказките за да не ви залепи завинаги устата ......
149
2
 
2
 
! Отговори
до 220Georgi преди 2 години
Рано сте се надрусал, днес няма ли да работите ?.
148
15
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 2 години
Има медии , които не е ясно дали са български !!! С удоволствие разпространяват руски хибридни дезинформации !!!
147
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ,без НАТО нашият президент ще остане сираче,милият не му причинявайте това.....
146
0
 
1
 
! Отговори
Емигранти преди 2 години
Искам всички да се озказвате яко,няма спор,че тук е пълно с капацитети :)))
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България ще брани евроатлантическите ценности докрай, последна ще излезе и от ЕС и от НАТО. Както направи и с Варшавския договор...
144
13
 
7
 
! Отговори
Asparuh преди 2 години
ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!!! БЕЗ НАТО!! БЕЗ РУСИЯ!!
143
3
 
15
 
! Отговори
поп Ракийко преди 2 години
аКО-то ще ъамирише..

Ако требе ние сами ще сме НАТО нали Роско.. да поведем световната революциа!!!

Много сме смешни когато не сме на себеси, ако то дойдем на себеси по/добре да си одим... цък/цък...
142
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-справедливо е да питаме всички българи чрез референдум дали искаме да продължаваме в НАТО!!!
Когато ни приемаха в НАТО никой не ни е казвал ,че ще ни използват за пушечно месо срещу Русия!!!
141
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не искаме в Нато. Това е положението. Да се зачете мнението на мнозинството посредством референдум, кво ще кажеш, а?
140
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕВРОПА ДАААА
НАТО НЕЕЕЕЕ
139
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте да си говорим откровено
Голямата част за Брехита на Великобритания е по вина на НАТО
да се чете САЩ
138
5
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 2 години
187 Стига глупости бе елементаристи , какви сталинки са ви в тиквите и какви геноциди
Трябва краката и да целуваш за това което прави за България
137
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голям интерес за разцепването на Европа и който и да е съюз има - РУСИЯ !!! Но техните мисли и действия никога до сега не са ги довели до просперитет и благоденствие, - ФАКТ !!!
РАНО ИЛИ КЪСНО ВСЯКА ЕДНА ПРОПАГАНДА РУХВА И НА НЕЙНО МЯСТО ИДВА ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР И ПОДРЕДБА !!!
136
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 2 години
Брюксел попиля Орбан с 4:0

Как сте мъжлета