След Brexit май се задава и NATO-exit

САЩ не питат другите за линията на поведение на Алианса
253
След Brexit май се задава и NATO-exit
Снимка: Reuters, архив

След европейския Брекзит може да настъпи атлантически Некзит (NATO-exit), прогнозира в разпространен днес анализ италианският генерал от резерва Леонардо Трикарико, който е президент на Фондацията за разузнавателна култура и стратегически анализ (ИКСА). В своята кариера той е заемал високи военни и военнополитически длъжности, в това число началник на Главния щаб на ВВС на Италия, военен съветник на министър-председателя (1999-2004 г.), командващ Пето обединено тактическо авиационно командване на НАТО с щаб във Виченца и заместник-командващ Многонационалните сили на Балканите по време на конфликта през 1999 г.

Следва пълният текст на анализа:

"Ако продължава така, НАТО ще завърши като Европа - кораб, който трябва да бъде напуснат, защото е поел курс към пристанища, несъвместими и противоположни на интересите на мнозина от страните членки. В Европа германската канцлерка е кормчията, който не се интересува от проблемите на другите, а в НАТО това са Съединените щати, които не дотам прикрито подсказват линията на поведение без никакво намерение да вземат предвид онова, за което вече тридесет години гръмко и безуспешно настояват страните от южния фланг (на НАТО).

Нека се опитаме да обобщим. Когато през 2010 година в Лисабон бе формулирана необходимостта от нова стратегия, внимателно съобразена с новите предизвикателства - на първо място тероризма и сигурността - бе очертан нов колективен курс, който за съжаление по-нататък не бе следван с нужното усърдие. Последиците от това са, че днес НАТО не поставя в центъра на своите разсъждения истинските и конкретни рискове, които застрашават общността и синтезирано се свеждат до тероризъм, регионални размирици, масови миграции и заплахи за кибернетичната сигурност.

По отношение на тези теми трябва да се изработи всеобхватен подход и да се дефинират ефикасни ответни действия. Вместо това се вадят прашасали сценарии от (епохата на) Студената война и се правят опити да се сочи с пръст Русия за враг номер едно. Възползвайки се от неразсеялите се страхове на северните страни, се лансират непрестанни провокации с цел да се укрепва теоремата, която поставя Путин в центъра отбранителните приоритети. На никого не му се вярва, че САЩ може и да не съжаляват, ако Европа е разединена по въпросите на колективната отбрана. Не изглежда обаче толкова неправдоподобно да се смята, че някогашният враг Русия, който претърпя поражение чрез "присъждане на служебна загуба" през 1989 година, сега притеснява с растящите си размери на глобална сила, най-вече след като доказа, че може да разплита сложни плетеници и да си съхранява потенциала за по-нататъшни успехи на действащите театри на кризисни ситуации.

По този начин постепенно се обезсилва истинският коз в ръцете на съюза - способността за бърза и непоколебима колективна военна реакция на всички спорове, в които сме призовани да се намесим, включително и на отдалечени театри. С една дума - докато се прехващат руски бомбардировачи над Балтийско море или се прахосват ресурси за безполезни широко мащабни учения, като например Trident Juncture (Обединен тризъбец), симулиращи симетрични конфликти, или пък се прехвърлят бойни батальони в Полша за защита от руско нападение - няма да се заемем с истинския неотложен проблем, който е гравитационен център на сегашната обстановка, и да преработим изцяло доктрината за използване на военните сили и средства, да разработим нови ефикасни методи за борба с тероризма в неговите съвременни форми и в по-широк аспект за ликвидиране на асиметрични конфликти. Ако в този момент НАТО бъде призована да се намеси в която и да е кризисна зона, ще направи само беля или в най-добрия случай ще задейства бойни механизми, които ще забуксуват още при първите стъпки.

Междувременно някои страни, като Франция и Белгия, са вече поставени на колене, а отвъд европейските граници се бомбардира безогледно, както направи Русия в Сирия. Десетки хиляди са убитите и още толкова са отчаяните, които след като са оцелели от бомбите, рискуват да попаднат под огъня на турските граничари или на унгарската бодлива тел. Още по-многобройни са онези изгладнели, които продължават да пристигат и да задръстват нашите покрайнини, заразявайки ги с вируса на тероризма и престъпността, а на хоризонта се задават все по-гъстите редици на ветераните джихадисти, захапали ножове.

Дотук не сме включили лавровите венци за американските бази в Европа, чието първоначално предназначение бе на укрепени точки в колективната отбрана, а сега са сведени до чиста проба демонстрация на собствена мощ и в този смисъл е достатъчен един поглед към драстичното намаляване на присъствието на НАТО в Неапол и растящото военно присъствие в Полша и съседните страни.

Какъв е отговорът на Алианса? Никакъв. Той упорито продължава, за съжаление, истеричното и неправдоподобно воайорство на Изток и реториката, инкриминираща Путин, вместо да излезе на терена отборно. По този начин Алиансът се отказва да даде изключително ефикасен принос за възстановяване на излезлия от контрол баланс (на интересите). С една дума НАТО отсъства от сцената, сякаш не я засяга пренасочването на военните сили и средства към нова геометрия, а именно с това трябва да се занимава сега, вместо да си пилее времето с безполезни и доста опасни изяви на словесна и мускулна показност.

Смятам, че на предстоящата среща на върха във Варшава през юли вниманието трябва да се съсредоточи върху тези теми по един, както се казва, откровен и открит начин, тъй като многобройните сигнали в тази посока от наша страна (на Италия), макар и ясно отправени, се оказват плахи и нечути. Дошъл е моментът да се удари с юмрук по масата, както направихме в Европа, в противен случай закономерно може да се очаква след време и някой Некзит, точно какъвто се случи в Европейския съюз (ЕС), ставащ с всеки изминал ден все по-неспособен да отговори на актуалните драматични промени". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: НАТОСАЩесЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя измислен генерал, след като си е изтропал АНАЛИТИЧНО на белия лист и го е кръстил поетично "анализ" е трябвало да го избърше с тоалет пейпър MILDE ocean. Щото това произведение е с путлерастки аромат, каквото и да плямпат пигмеите с русофилско-про3ташки манталитет. *** е най-богатия човек на света и има 150 млн. роби, купи бившия канцлер Г.Шрьодер и Мари льоПени.с, колко му е да купи някъв измислен италианец. Важното е да се създава напрежение в Европа.
114
1
 
10
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Време е Калифорния и Тексас да проведат референдум за напускане на САЩ.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички сме 23+, не е нужно да се правиш на друг, все пак не е срамно да си...това което си.
112
2
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
149 Тази липса се дължи на факта че Западноевропейците с занимаваха прекалено много с това да правят социализъм а Източна Европа фалира и се наложи да се откаже от старата армия . Сега може би в следващото десетилетия ще се въоръжат всички и ще се организират . А после, после не знам . В армията и метлата може да гръмне.
111
0
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
148 То е очевадно , излез на улицата и ще видиш
110
0
 
4
 
! Отговори
До 143 преди 7 години
Да, така е, но му липсват легионите и единното им управление. Явно древния *** е бил много по-разумен от сегашния.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само,като прочета,че сега сме много по-развити и разбирам,че Одисей е платен...
108
0
 
3
 
! Отговори
1989 преди 7 години
До OdysseusАз искам само придобивките на Костов и Костов в затвора. Не съм максималист...А не ВОСР, а Велика европейска революция ще има скоро, антибанкерска и антибюрократична. Естествено и антимафиотска, защото мафията Баневи и пр. е с подкрепата на тия бездушни евро-бюрократи и с кредитите от европейските банкери.
107
2
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
141 хахахахаххаха пак ли ти Бруте
106
0
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
138 Нали ЕС е новият Рим само че от Републиканския му период . Дори договорът за създаването на ЕИО предтечата на ЕС е подписан на практика в Рим не случайно. Това което предлагаш на практика е по тясна интеграция на федеративен принцип
105
1
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
За това Василев трябва да се изгради общата Европейска армия , сами няма как , но заедно можем . Обща армия с върховен главнокомандващ пряко избран от ЕВРОПЕЙЦИТЕ .------------Може да имате само европейски батальон, но в рамките на Въоръжените сили на Руската Федерация! Хем ще се научите да воювате, защото вашето НАТО до момента е воювало само с малки и предварително отслабени от вас държави.
104
0
 
7
 
! Отговори
1989 преди 7 години
До АнонименДа, но Одисей не е един човек, а са група "Аргонавти за Америка".Най-добре да отплават еднопосочно за Америка заедно с американските натовски части
103
6
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
130 Нещо централно си се объркал , честно казано . Британците биха могли да имат претенции към ЕС но ние дори и да имаме такива трябва да отчитаме раелностите , а те са че днес България е една много по развита страна от тогава .
102
1
 
0
 
! Отговори
SPQR преди 7 години
Време е да се възроди пакСлавата на РИМ. Бритите пак да се изтикат зад Адриановия вал, и без това искат отделяне. Дакия да очертае североизточните граници, Партия югоизточните, Египет пак да стане провинция.
101
0
 
9
 
! Отговори
Вазелински преди 7 години
Сега вувузелците от Козяк вкупом ще надуят тромбите че италианският генерал е *** и агент на Путин, нали така сорошки флейтисти.Агент Фагот Блоуджобсън, ЦРПУ.
100
0
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
134 Глупости , стига сте се излагали по форумите
99
1
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
130 Да но днес за да им се вземат придобивките на Баневи , Гергов и сие трябва нов ВОСР
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До OdysseusВасилев трябва да се изгради общата Европейска армияДа бе, с командващ Меркел, стратег Хилари и резултат нова война, доставчик на оръжията Сорос! А Плявналията на верижка в ролята на следово куче.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е за Odyssexit.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевНе сме във времената на де Гол, Франция пак е в НАТО.