Няма да внасяме по-висока вноска в ЕС заради Brexit-а

Тепърва ще се сблъскваме с по-тежки процедури на Острова
27 юни 2016 10:52, Анисия Иванова
5
Няма да внасяме по-висока вноска в ЕС заради Brexit-а
Снимка: БТА

Решението дали Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС) е само от компетентността на Великобритания. В момента ЕС няма думата, настоя в Сутрешния блок по Bulgaia ON AIR евродепутатът Емил Радев.

"Този референдум не е задължителен за управляващите във Великобритания. Ще видим как ще отреагира британският парламент. Парламентът на Шотландия например може да наложи вето", обясни той.

Радев припомни, че подписката за втори референдум набра много голяма скорост. Над 3,3 млн. подписа са вече положени на сайта на парламента, който трябва да разгледа подписката в рамките на 6 месеца.

"Европа чака каква крачка ще направи Великобритания, защото докато нямаме официалното уведомление по чл. 50 от договора за функциониране на Европейския съюз, на практика нямаме юридически ход да започнем преговори за излизане на Великобритания", подчерта евродепутатът във връзка с предстоящата срещата на върха в ЕС.

На въпрос кой трябва да поеме кормилото във Великобритания, Радев каза, че който и да е ще има много тежка роля да води преговорите за излизане на Великобритания и да поеме евентуалните негативи.

Евродепутатът е на мнение, че излизането на Великобритания от ЕС е зле както за Острова, така и за целия ЕС, защото европейската сигурост ще пострада заради излизането на страната от Европол.

"Ако Великобритания остане в общия пазар, тя ще внася вноска почти колкото тази, която внася в момента. Така че основните доводи на популистите, които бяха, че тази вноска ще се спести, стават много несъстоятелни", каза още Радев.

Попитан как ще изглежда вноската на България, ако Великобритания излезе от ЕС, той отговори, че за страната ни няма опасност да се повиши вноската, нито българите, които живеят на Острова ще загубят своя статут.

"Но всички онези, които тепърва смятат да отидат във Великобритания, ще се сблъскват с много по-тежки процедури. Студентските заеми няма да се дават толкова лесно. Таксите за новите студенти може би ще скочат с около 20%", заяви той.

Радев смята, че в момента няма пряка връзка с излизането на Великобритания и евентуално влизане на България в Еврозоната и Шенген.

По думите му нужно е Европа да покаже по-голяма солидарност, че не е на две скорости в момента и че България и Румъния са пълноправни членове на ЕС.

"Едната стъпка е приемането ни в Шенген, защото когато сме извън Шенген не можем да гарантираме европейската сигурност", каза той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaia ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плащай такса са българино, за да си и пробутва ЕС *** на пазара.Било то стари коли, било то ГМО храна. Заеми се теглят и еврофондове се крадът.
3
5
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ще се сетите, че нито ЕС нито собствената ви държава не дават пет пари за вас и всичко се свежда до това някой да живее на ваш гръб и за ваша сметка.. Докараха ни до положение, в което сме тотално зависими от някакви безхаберници в Брюксел.. Тепърва предстои да платим за глупостта си!
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа може да спре и да анулира всички преговори за отстъпки, които договаря с Великобритания, както и да настоява за прекратяването на всички действащи такива. Това кротичко ще убеди британците да си тръгнат.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като гледам тия два duckface-a и се настройвам за едно невероятно интелигиентно интервю