Осло не даде гаранции на Сноудън за екстрадирането му

Съдът отхвърли иска му срещу норвежките власти
27 юни 2016 22:32, Петя Славова
11
Осло не даде гаранции на Сноудън за екстрадирането му
Снимка: архив, Reuters

Съдебен иск, заведен от бившия сътрудник на американските служби Едуард Сноудън в Норвегия срещу местните власти да му предоставят гаранции, че няма да го екстрадират в САЩ, беше отхвърлен днес.

Гаранциите са поискани, в случай че Сноудън дойде в Норвегия, за да получи награда за свобода на словото. Това заяви днес норвежки съд, цитиран от Ройтерс.

Представляваща Сноудън правна кантора заяви през април, че ще принуди по съдебен ред норвежката държава да му осигури свободен достъп до Норвегия, без да е заплашен от екстрадиция.

Американските власти повдигнаха обвинения в шпионаж за огласените от него сведения за мащабните програми на службите в САЩ за наблюдение, припомня БТА. Сноудън получи убежище през 2013 г. в Русия, която граничи с Норвегия.

Още по темата

"Окръжният съд в Осло реши, че съдебният иск от Едуард Сноудън срещу държавата по отношение на екстрадирането му следва да бъде отхвърлен", заяви съдът.

Сноудън бе поканен в Норвегия да получи награда за свобода на словото от норвежкия ПЕН-клуб, но се безпокоеше, че ще бъде предаден на САЩ, заявиха адвокатите му.

Норвежкият съд постанови, че норвежкото законодателство за екстрадиция на лица, се отнася само до хора, които се намират на норвежка територия, и че норвежкото правосъдно министерство не може да бъде принуждавано да излиза с решение дали да екстрадира или не лице, живеещо в чужбина.

Сноудън ще трябва също да заплати разноските на норвежката държава по делото, които възлизат на 7000 норвежки крони (823,64 долара).

Норвежкият ПЕН-клуб през март обяви Сноудън за лауреат на наградата "Карл фон Осиецки" и заяви, че ще направи всичко възможно той да може лично да я получи на официална церемония в Осло през ноември, отбелязва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 8Ми що не съдят представителите на големия петролен бизнес и оръжейно-промишления комплекс, които избиха половината свят заради интересите си. Те са престъпници срещу човечеството!Нали имат съд. Или той е за тези само, които им пречат да избиват хора?
9
2
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
ха, е в САЩ има съд, другаде това е прекален лукс и разход.
8
2
 
8
 
! Отговори
eddim преди 7 години
Никой не обича да изкарват на яве "мръсното му бельо". Това без значение как се нарича "предателя" Солженцин или Сноудън."Мръсното бельо" винаги вони.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледай как ви проблеми има човек в САШ, ако каже истината! Веднага - предател и съд!А тук едни изнесоха списъците на разузнаването ни и - национални герои! Те тука е демокрацията. Всеки си прави каквото си иска!
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Норвегия да не е луда да се опъне на САЩ, като гарантира, че няма да го екстрадира там!Нали ще й спретнат и на нея един "мегдан", та да се чуди после какво да прави.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо си е за президент на САЩ!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За едни е за награда А за други е Предател и терорист.Свиркай си в Русия някой ден може да станеш президент на САЩ
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3Защото показа извратеняшката природа на бившите си началници ли?То това не е предателство, а гражданска позиция!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз и комшията решихме да връчим награда за свобода на словото:1 място на Волгин2 място на Сидеров3 място на Кеворкян
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я какъв начин измислили за да го хванат!Хитро!Ама и той не е ***.