Папата за гейовете: Църквата трябва да им поиска прошка

А също и от бедните, експлоатираните жени и работещи деца
27 юни 2016 07:45,
54
Папата за гейовете: Църквата трябва да им поиска прошка
Снимка: архив Reuters

Папа Франциск каза, че Църквата трябва да поиска прошка от гейовете и от всички други хора, които е маргинализирала - като например бедните и експлоатираните, съобщиха осведомителните агенции. На връщане от Армения, където бе на посещение, папата бе попитан в самолета от придружаващите го журналисти дали е съгласен с мнението на един от съветниците си, германския кардинал Карл Маркс, който след стрелбата срещу гей клуб в Орландо, САЩ, каза на пресконференция, че Църквата дължи извинение на хомосексуалистите за това, че ги е маргинализирала.

Франциск отговори на въпроса с вариация на прочутата си фраза от 2013 г. "Кой съм аз, та да съдя" и повтори църковната доктрина, че гейовете не бива да бъдат дискриминирани, че към тях трябва да се подхожда с уважение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Франциск каза, че има обаче случаи на политизирано държание от страна на хомосексуалната общност, което трябва да бъде осъдено като "малко обидно за останалите". Но заяви: "Някой, който е в това състояние, който има добра воля и търси Бога, кои сме ние, та да съдим?". Ние трябва да ги съпътстваме, каза папата и добави, че според него Църквата трябва да иска прошка не само от хомосексуалисти, които е засегнала, но и от бедните, от експлоатираните жени, от децата, принуждавани да работят, че трябва да се извини за това, че "е благословила толкова много оръжия".

Той не уточни какво има предвид под "благославяне на оръжия", но явно имаше предвид някои църковни дейци, активно подкрепяли в миналото войни, отбелязва Ройтерс.

По време на свободния едночасов разговор на борда на самолета Франциск каза също, че се надява, че Европейският съюз ще може да намери нова форма на съществуване след решението на Обединеното кралство да го напусне. "Нещо не работи в този тромав съюз, но да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода", нека опитаме с ново начало, с пресътворяване. ЕС трябва да преоткрие силата на корените си, да заложи на творческото начало, на здравословните разногласия, давайки повече независимост и повече свобода на страните от съюза, каза Франциск.

Папата защити правото си да използва думата "геноцид", говорейки за избиването на арменци в Османската империя, каза, че с това не искал да обиди никого и че би било "много странно", ако я беше избегнал, предаде Асошиейтед прес. Турция реагира остро на употребата на тази дума от папата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Toзи здраво изтрещя. Скоро ще одобриш и хора създадени с лабораторни опити. Основата на църквата е вярата, а ти бягаш от самите и устои. Кой очакваш да ти вярва? Ешерихия коли?
2
6
 
57
 
! Отговори
ами преди 7 години
Някога изпитвах някакъв респект към папата.......но вече не и то точно към този.....ми краката на мигрантите и ги целува....не е божи човек тоя...дявола е!
1
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църквата трябва да поиска прошка от гейовете и папата да им измие краката и да ги цунка.