Airbnb съди Сан Франциско заради закон срещу наемите

Управата на града твърди, че се бори с жилищната криза, но дали?
Обновена: 28 юни 2016 16:36 | 28 юни 2016 16:22,
1
Airbnb съди Сан Франциско заради закон срещу наемите
Снимка: архив Reuters

Компанията за краткосрочни наеми Airbnb подаде съдебен иск срещу закон, който задължава хората, които отдават домовете си под наем задължително да се регистрират в съответния град, а след това да могат да се показват онлайн реклами на техните предложения. Съдебният иск цели да блокира влизането на закона в сила, което е планирано за 1 август, съобщава TechCrunch.
 
Airbnb е иновативна платформа за наеми, която позволява на хората, които имат свободен апартамент или стая от такъв да публикуват обява за краткосрочното им отдаване под наем. По-рано този месец законодателите в Сан Франциско прокараха закона на първо четене като част от опитите им да се борят с жилищната криза в града, но юристите на Airbnb смятат, че той нарушава Закона за благоприличието в комуникациите от 1996 г.
 
Законът гласи, че домакините в Сан Франциско са задължени да се регистрират в града, за да имат разрешително и регистрационен номер за отдаването на имот под наем. Законодателите сравняват услугата на Airbnb с тази на компаниите, които отдават коли под наем - хората, наемащи колите задължително трябва да имат шофьорска книжка.
 
"Този законодателен акт игнорира реалността, че системата не работи и подхода му ще засегне хиляди жители на Сан Франциско, които изкарват значителни приходи от Airbnb. Той нарушава и федералното законодателство," казва компанията в блога си, когато съобщи за съдебния иск, който е подала. "Завеждането на дело от страна на Airbnb е безпрецедентна стъпка, която не взехме леко, но смятаме, че това е най-добрият начин да защитим нашата общност от домакини и гости."
 
Законодателите са действали въпреки предупрежденията, които са получавали преди това за потенциалния отпор. Юридическата компания Davis Wright Tremaine е изпратила писмо, написано с помощта на технологичната организация CALinnovates, до градския прокурор на Сан Франциско, в което казва, че въвеждането на промяната ще застраши "жизненоважни защити" върху онлайн съдържанието и е не е правно издържано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Спорът е от компетенцията на архиепископ Ховнан Дердерян архиерей на епархия Западни Щати на Арменска Апостолическа Църква. Да се обърнат към него за съдействие.