Кисинджър: Европа да не се опитва да наказва UK

САЩ да преминат към нова форма на влияние върху европейските държави!
30 юни 2016 11:00, Елка Василева
14
Кисинджър: Европа да не се опитва да наказва UK
Хенри Кисинджър. Снимка: архив, Reuters

Уроците от британския референдум са много сериозни и те засягат не само Великобритания, не само Европа, а дори целия свят, отбелязва ветеранът на американската дипломация Хенри Кисинджър в статия в американския вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според него днешна Европа е много по-различна от Европа непосредствено след Втората световна война, която вдъхнови бащите основатели на ЕС. Те виждаха нещата по начин, който днес изглежда архаичен в доста отношения. Но в същото време бяха позабравени и много от онези ценности, в които те вярваха, и които бяха голямата ценност на Европейския проект, смята бившият държавен секретар на САЩ.

Според него днешният ЕС е прекалено погълнат от управлението на структурни проблеми, вместо от осъществяване на целите си. Намалява желанието за саможертва и солидарност, което личи на фона на проблеми като глобализацията и миграцията. Но по-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето, подчертава Кисинджър.

Европейският съюз не трябва да се опитва да накаже Великобритания за решението й да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави, пише Кисинджър.

Според него в предстоящите преговори с Лондон "ЕС най-вероятно ще заеме такава позиция, в която ще се отрази стремежът да бъдат наказани британците" за резултата от референдума. Затова според него "ЕС следва да се отнася към Великобритания като към потенциален съотечественик, а не като към беглец от затвора".

Бившият държавен секретар на САЩ смята, че Брюксел трябва повече да се фокусира върху решаването на собствените си проблеми и върху това как да сътрудничи с Лондон в новите условия.

"Наказването на Обединеното кралство няма да реши въпроса как да функционира общата валута при отсъствието на обща данъчна политика в страни с различен икономически потенциал, или как да се развива един съюз, чиято способност да осъществява общи политически стратегии значително отстъпва на неговите икономически и административни възможности", посочва Кисинджър.

В същото време британските лидери трябва да лансират такава концепция за автономия, получила подкрепата на народа в референдума, която да предвижда всестранно сътрудничество с Европа, добавя той.

Кисинджър отбелязва и водещата роля на Вашингтон при формирането на Европейския съюз. Според него с оглед на протичащите в Европа процеси "американската роля трябва да бъде преразгледана така, че (американското) лидерство да се осъществява по нов начин, като се премине от доминиране към убеждаване".

Излагайки своята концепция, той призовава Вашингтон да не се отказва от "особените си отношения" с Лондон, включително и в сферата на търговията. Според него Великобритания "е ключов елемент" в структурата на цялото трансатлантическо партньорство", което има особено значение за САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
От такива изказвания,които са все повече,изглежда че Европа е подчинена на САЩ.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядката пак свежда директиви до Европа,какъв се явява точно...никой не знае,но канцлерката,сто на сто си записва внимателно,с леко изплезен език и блеснал поглед.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом тоя дедак вие като койот значи нещата вървят в правилната посока. Деменцията още се изживява като някакъв фактор и като ясстребб, ама всъщност вече е Стария късоглед и намочан орел от Кукленото шоу.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само пълна световна политическа и икономическа блокада срещу САЩ ще спаси планетата от гибел. САЩ са *** и опасни вируси и като такива трябва да бъдат обект на пълна карантина.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"САЩ не бива да наказва Тексас за това, че стартира подписка за референдум за независимост."Нито Калифорния.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Управляващите в САЩ и техните съветници, да спрат да се месят във вътрешните работи на страните от т.нар.ЕС,да спрат да търсят механизми за влияния,а да се приберат в географските си граници.Да спрат да разнасят "демократичните си ценности"и да се заемат със собствената си държава,която има трилиони външен дълг и се чудят коя поредна държава да ограбят и съсипят,за да намалят поне малко сумата.
5
0
 
12
 
! Отговори
.!. преди 7 години
Значи в крайна сметка тоя си го призна! САЩ управлява EU, е винаги сотй въпроса до колко правлно е преведена статията де! Но дори EU да не се опитва да накаже британците, то не е възможно парите на EU да стоят в държава извън EU! А точно това се опитват да направят британците сега! Освен това не е възможно да пътуваш свободни да ползваш пазара на EU при положение, че ти не искаш да си част от това EU и на всичкото отгоре не искаш да пускаш граждани на EU на твоя територия! Еми не може!!!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като го гледам тоя дядка, сигурно вече не може да си контролира простата, но дава акъл!
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първия дипломат САЩ казва ,че САЩ трябва :САЩ да преминат към нова форма на влияние върху европейските държави! т.е. ние контролирахме ЕС чрез съюзника ни Британия , но нещата се промениха и сега нямаме контрол.Така че ни е важно да намерим нов начин да контролираме ЕС.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли ще каже Хенри, ако някой щат излезе от САЩ?!
1
4
 
11
 
! Отговори
ахахаха преди 7 години
Да не наказваме УК че да не вземат да се върнат в съюза и да ни разкажат играта