Лондончани на масов протест срещу Brexit-а

Дали следващото лято няма да има референдум за независимост на Шотландия?
Обновена: 2 юли 2016 16:01 | 2 юли 2016 16:00, Веселина Йорданова
99
Лондончани на масов протест срещу Brexit-а
Снимка: БТА

Хиляди се събраха в центъра на Лондон на протестен поход срещу излизането на Великобритания от ЕС. Шествието тръгна от Парк лейн към парламента.

Хората носеха европейския флаг и плакати с лозунги като "ЕС и аз завинаги".

Маршът беше организиран в социалните мрежи по инициатива на комика Марк Томас, който искал да изрази гнева си от резултатите на референдума.

Междувременно британската кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент в Единбург, като призова депутатите подробно да проучат предизвикателствата и възможностите пред Шотландия, за да са в полза на хората от региона.

На референдума за Brexit 62% от шотландците гласуваха за оставане в Съюза, а шотландската премиерка Никола Стърджън даде заявка за втори референдум за независимост на Шотландия, която не желае да излезе от Евросъюза.

Следващото лято може да се проведе референдумът за независимостта на Шотландия от Великобритания, прогнозира пред БНР Джон МакДоналд, който оглавява Шотландския глобален форум. Според него, ЕС иска да включва максимално много държави и евентуалната независимост на Шотландия вероятно би й отворила вратите към еврочленство.

"Аз самият не съм експерт по Европейския съюз, но ми се струва, че той иска да има колкото се може повече страни - членки. Освен това политиките, които се прилагат в Шотландия - например за възобновяемата енергия, са много близки до това, което европейските политици искат да реализират.

Програмата на управляващите в Шотландия е много добре съобразена с европейските изисквания. Затова казвам, че да - сега Европейският съюз казва, че не иска да преговаря с Шотландия, защото не сме самостоятелна държава, но съюзът се променя и проявява гъвкавост към ситуацията", каза МакДоналд.

По думите му хората от различни страни вече също говорят за отделяне - Дания и Холандия например. Други пък правят сравнение с бившата Чехословакия.

"Това се използва от Стърджан и тя се опитва да убеди колкото се може повече хора в Брюксел. Мисля, че всъщност "слонът в стаята", който всички виждат, но не обелват и дума за него, се нарича Испания и възможността за отделяне на Каталуния. Честно казано, аз съм оптимист за бъдещия развой на събитията за Шотландия", смята той.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе и до увеличаване на вноските за останалите страни-членки. Това коментира за предаването "Събота 150" директорът на престижния икономически институт "Брюгел" Гунтрам Волф.

Великобритания внася доста голяма вноска в бюджета на Европейския съюз и излизането със сигурност ще доведе до намаляване на разходите от европейската хазна. Според мен до свиване на разходите със сигурност ще се стигне. Допускам обаче, че може да има и увеличаване на вноските за останалите страни, заяви Волф.

Той беше категоричен, че единната валута във всички европейски страни няма да укрепи съюза.

Мисля, че е грешка да се принуждават страните да се присъединят към еврозоната. Дори и да има някакви договори или споразумения, все пак приемането на еврото е доброволен акт. Трябва да се престане с тази илюзия, че присъединяването е задължително.

Най-важното нещо в момента е, че Великобритания генерира дефицит по текущата сметка и дефицит в хазната. Това означава, че те почти нямат място за маневри, с които да отговорят на икономическия и финансов шок от решението за излизане от Европейския съюз. Монетарната политика също може да бъде използвана като инструмент. Лихвите обаче вече са много ниски, каза още Гунтрам Волф.

Управителят на Английската централна банка вече направи анонс, че може да има понижение, но то няма как да е много голямо. По отношение на бюджета - може да се намалят разходите, но при текущата сметка няма място за мърдане и ще се трупа дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лондончани на масов протест срещу Brexit-а"Така е, събрали са се хора като за една маса.
22
4
 
9
 
! Отговори
в преди 7 години
Да разкараме Сорос ..Ето една световна задача от което на света ще се даде още един шанс ..............
21
12
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Те и 5 човека да съберат на протест, работата на медиите е да ги изкарат стотици. Щом обясняват, че били хиляди, значи най-вероятно са няколко стотин до хиляда макс.
20
6
 
16
 
! Отговори
Няма как преди 7 години
Наистина просто приликата е очевидна.Сорос купува НБУ и общественото мнение в БГ се определя от дъщерята на Буруджиев и сина на Дайнов . Извинете,но ..........
19
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое му е масовото ? Няколко хиляди човека. Няма един стадион хора.
18
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Поне превеждайте правилно бе! Откога думичката Protester означава Комик? Ето - Protester Mark Thomas said the referendum campaign... По-нататък - "March organiser Keiran MacDermott said.." - това е от сайта на BBC. И вашето е оттам, ама нескопосано преведено.
17
6
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Не се бъркай с усмивките на тези другарки и другари - те са си така ухилени изкуствено .'нкер награби Фарадж да го целува по мъжки ....*** .Никой не ги иска ,това е безмислена организация на лобисти и чиновници .Корпорация ЕС просто затъна ..........
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен все повече се налага убеждението че Великобритания беше подхлъзната и провокирана от Германия и Франция.Не налагам на никого моето мнение но факта че на следващия ден Меркел,Оланд и компания зареваха за бързото излизане на Великобритания от ЕС е показателен.Като че ли това са чакали и бяха по-скоро радостни отколкото разочаровани.Очаквам същия курт капан да щракне на Полша.Ще видим.
15
2
 
23
 
! Отговори
Фокуси преди 7 години
До една две години доста соросиди отново ще променят биографиите си -както Дайнови през 1990 .За една нощ от правоверен съветчик стана седесар.Очаквайте ново пране на биографии .
14
4
 
10
 
! Отговори
Bet преди 7 години
Маршът беше организиран в социалните мрежи поинициатива на комика Марк Томас, който искал даизрази гнева си от резултатите на референдума.----------------------------------------Вижте само кой организира протеста!!! Комикът Марк Томас чрез фейсбук!...Изключително представителна институция! Затова е добре човек да чете в оригинал английската преса, а не вашите свободни интерпретации, Dnes. bg! И още нещо -вече има официална информация, че се събират подписи за свалянето на шотландския премиер -която британците наричат новата Меркел. Досега са събрани 18хил.подписа, тябват още 100 х
13
3
 
16
 
! Отговори
ф преди 7 години
Парите и икономиката са много важни неща ,но политиката е по -важна и ако хората решат да променят политиката тогава и икономиката ще се подготви .Хората не искат либерален вариант на СССР.Не искат межд.спекуланти като споменатия дъртак да притежават цели континенти ,правителствата да са му в джоба и да размахва юмрук по цял свят . Затова демократично - там където е измислена съвременната демокрация му казаха да си ходи . Така както казаха на комунизма и на Хонекер ........
12
3
 
9
 
! Отговори
Църен преди 7 години
Цветната революция почна? Вичките цветни и емигранти хайде на улицата. Брехит Не!
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната статия, целяща да убеди всички колко ще са зле британците без Евросъюзът-майка. А на тях хич не им дреме. Колко милиони се наливат в пропаганда не е истина, сигурно досега са задминали и СССР през комунизма. Оставете да мине време, да видим дали ще са зле или ще станат като Швейцария. Ама не, трябва всеки ден да има поне по 5 статии с облъчване, да не би някой да си помисли, че ще е по-добре без лапащите пари европарламентьори.
10
9
 
10
 
! Отговори
Не знаехте ли? преди 7 години
Най-важното нещо в момента е, че Британия генерира дефицит по текущата сметка и дефицит в хазната. Загубиха 350 млрд паунда само за 8 часа след обявяването на резултатите от Brexit. Тази загуба е двойно по-голяма от сумарно внесените от британците средства в ЕС, като членски внос за цялото време на членството им.
9
5
 
5
 
! Отговори
в преди 7 години
Преди 100 г им викаха революционери ,а сега са протестъри .Комунистическите съюзи могат само да властват над народите в полза на другарите. Дъщерята на Буруджиев си е дъщеря на Буруджиев и нищо друго .
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Te значи са излезли на протест срещу свободата и демокрацията
7
5
 
22
 
! Отговори
boko bo преди 7 години
Много са горди и доволни. За тях проблемът беше и си остава емиграцията. С това ги плашеха и продължават. Не всъщност не знаят за кво гласуваха. Едни и същи мантри се повтаряха. Лицемерен, расистки, глупав и много грозен народ. Ама много са грозни. И адски лицемерни и мързеливи, и тотално оглупели от fish&chips. Почти не съм разговарял с такав дето да е гласувал да останат в ЕС. Масово мислят че GB е по-богата от всички други в ЕС взети заедно и те плащат за всичко.И Камерън този ***..........
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези хора, които се чувстват повече европейци, отколкото британци могат съвсем спокойно да се заселят в Европа - кеф ти Моленбек, кеф ти Монтана и Каспичан. Какво ще се мъчат в тая лоша, изостанала и неевропейска Англия:)))
5
2
 
18
 
! Отговори
ф преди 7 години
Окупирай Уолстрийт 2 .......Е ,и .Преди 26 г чакахме да измрат БКП и Живков ,а сега чакаме Сорос.
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиляди срещу милиони гласували за излизане от есесовският съюз???? Които иискат есосвците да заминават!! Там ги чакат със послан килим и баници!