Юнкер част от проблема на ЕС, но Меркел ще се справи

Председателят на ЕК провокирал ненужно след Brexit-a
4 юли 2016 10:14,
28
Юнкер част от проблема на ЕС, но Меркел ще се справи
Снимка: Reuters, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се превръща в проблем, с който германският канцлер Ангела Меркел скоро ще трябва да се заеме, пишат британски вестници, позоваващи се на германски правителствени източници.

Германски министър е заявил пред "Сънди таймс", че Меркел е започнала да смята Юнкер за "част от проблема" в ЕС. "Юнкер отново и отново действаше против общия интерес, а реакцията му на британския референдум беше доста вредна", заявил източникът, цитиран от "Индипендънт".

Реториката на Юнкер за Северна Ирландия и шотландската независимост и особено срещата му с лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън в Брюксел са били възприети като "ненужна провокация", пише вестникът.

Канцлерът може да предприеме действия за отстраняването на Юнкер догодина - признак за задълбочаването на разногласията в ЕС относно отговора на Брекзит, отбелязва "Телеграф".

"Сега не е време за институционални боричкания, но натискът над Юнкер да се оттегли само ще се засилва и канцлерът в крайна сметка ще трябва да се заеме с това догодина", заявил анонимният източник.

Председателят на ЕК е сред основните застъпници за повече европейски федерализъм и според някои неговите действия отчасти са причина за реакцията срещу ЕС, довела до резултата от британския вот, отбелязва "Индипендънт". Въпреки че Меркел е най-влиятелният европейски политик, критикуващ Юнкер, тя не е единствена, отбелязва изданието. Малко след обявяването на резултата от референдума чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек призова председателя на ЕК да се оттегли.

"Смятам, че председателят на ЕК в момента не е най-правилният човек за поста. Не искам да отправям призиви към никого (да подава оставка), но някои в ЕС може би трябва да помислят за напускане, защото (Брекзит) е отговорност, която някой трябваше да поеме", каза Заоралек пред Чешката телевизия. Според него председателят на ЕК не е направил достатъчно, за да предотврати загубата на Великобритания за ЕС. Представители на Полша, Унгария и Естония също критикуваха Юнкер, припомня "Индипендънт".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: МеркелесЮнкерBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя и Меркел е част от проблемите на ЕС.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един съюз, основан на дълбоко бюрократизирана, корумпирана и непрозрачна структура и на съмнително финансиране и разпределяне на фондовете ще си остане такъв, независимо какви лица ще го ръководят - и децата не биха повярвали че замяната на едно лице с друго ще доведе до промяна!, Те всички там по върховете са еднакво корумпирани и обвързани от икономически - олигархични интереси на големите магнати и са с баснословни заплати.... Кой нормален човек ще повярва на обещания за промяна?!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега,Юнкер ви е виновен!Цялата брюкселска бюрокрация подхожда избирателно към членките и вкупом подценява бедните.Кой ги покани арабите бе?Този наплив от юг в комбинация с *** - готованци уплашиха англичаните.Смятат,че повече дават на ЕС, отколкото вземат,но едва ли е така.Бедните навсякъде се подценяват и не се подпомагат за сметка на ненужно давани пари за "бежанци" и други подобни.Брюкселската бюрокрация като цяло е виновна.Дано се сепнат за комфорта си,защото за другото едва ли...
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В същност Меркел е част от проблема. А англичаните винаги са драпали за специален статус, който неизвестно защо си мислят че им се полага. В тоя смисъл подкрепям Юнкер - да решават бързо дали са вън или вътре с целите си права и ОТГОВОРНОСТИ. И ако излизат, нека всичките им връзки с ЕС да бъат уговорени СЛЕД излизането им, а не преди това. За да са всички останали 27 държави доволни.
17
2
 
10
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Българи/ки ще оглавят света. Кристалина ЕС, Росен НАТО, Бокова ООН. И всичко ще си дойде на мястото. Тръмп, Фарадж и Путин ще ни козируват. За индийците ние сме богове, иранците сме ги валяли по тракийско и македонско, турците са траки, арабите имат комплекса Тервел, готите са гети, латиносите са западни гети..Китайците ще ни се опъват, докато ги убедим, че първия им император е родопчанин. Чака ни светло бъдеще. Само от македонците и от исландците ме е страх...
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това пиянде изтрезнява ли изобщо, щом и по медиите се снима пиян като дърво. Циркаджия. Дори и на тая снимка е отнесъл погледа...
15
1
 
8
 
! Отговори
до меркзит преди 7 години
англичаните и отпреди бяха против европейците, а не против ***. те си внасят по 300.000 *** годишно, а отделно им се раждат по още толкова. досега не съм чул нито едно изказване на английски политик срещу бангладешци, афганистанци, пакистанци, нигерийци. напротив, само поляци, румънци, французи, испанци и българи ги дразнят, нищо че 4 милиона англичани живеят и работят в страните им. не се заблуждавайте, първите, които ще пострадат от Брекзита са европейците, а не Нгобозитата.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките "лидери" в ЕС са земи единия удари другия.
13
2
 
12
 
! Отговори
Жоро интелекто преди 7 години
Жан Клод Юнкер е виновен! Да се махат и тримата!
12
3
 
17
 
! Отговори
българина преди 7 години
Германците сринаха Европа за трети път, дано последствията тоя път са по сериозни... Искат да са лидер ама не стават, трагедиите след тях са неизбежни а който им се върже потъва с тях
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провалилата се Меркел в какво ли не, ще сменя гротеската Юнкер!
10
0
 
9
 
! Отговори
до Страхил - 3 преди 7 години
Българинът вече е с промит мозък, реалността за него не е това , което вижда на масата си.Жалко за България - през турско не я съсипаха, но българопродажниците я ликвидират.Ще има ли спасение ? Надали
9
2
 
18
 
! Отговори
112 преди 7 години
Европа е окупирана от САЩ те влияят върху всички решения на ръководителите в ЕС,а ако някой не слуша му вадят кирливите ризи и го изнудват и готово!
8
0
 
18
 
! Отговори
Мушморок! преди 7 години
Председателят Юнкер е спестил стотици милиарди на корпорации, докато е бил премиер на Люксембург. Осигурявал е регистрация/често фиктивна, например на един адрес улицаВилхелм Крол5 са били регистрирани 1 200 фирми/, като данъкът е бил 1%. Спестените суми е трудно да се оценят, но се касае за стотици милиарди ?. Например 50-те най-големи американски корпорации са скрили 1,4 трлн. долара в офшорки за периода 2008-2014 г. Защо ще го наказват? Единствено ако е гушнал няколко мульона в джобчето.
7
2
 
23
 
! Отговори
как преди 7 години
Меркел е далеч по-виновна! Когато се заговори да я накажат, тогава значи осъзнават грешките си. Дотогава нищо...
6
1
 
20
 
! Отговори
това е преди 7 години
Не е само Юнкер е проблема цялата европейска комисия и парламент проспаха бежанската криза и сега проблема с Англия,техните решения са против гражданите на Европа, тези лица работят срещу ЕС,те са зависими и обслужват чужди интереси.....
5
1
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Юнкзит.
4
3
 
25
 
! Отговори
от ония свят преди 7 години
30 572 евро е месечната заплата на Юнкер. Те са равни на 61 000 лева! Това са пенсиите на 244 български пенсионери. За тези пари, един българин със средна заплата, трябва да работи около 8 години! Към заплатата Жан-Клод взима и по 304 евро на ден, които са безотчетни. Това са 18 240 лева допълнително. Така че цялата му месечна заплата е около 80 000 лева. ЕС е създадена от такива и за такива търтеи като Жан-Клод, а не за балъци като нас.
3
7
 
25
 
! Отговори
Страхил преди 7 години
Жал ми е за интелектуалното ниво на българите покрай тоя Брексит! То не бяха жалейки, то не бяха оплаквания за ЕС, то не беше пропагандно осмиване на гласувалите за излизане, все едно, че не са със скъсани джобове с 2 лева, а баба им гладува ако иска да си купи лекарствата. Много сме про ЕС! И защо? Сигурно, защото от 2007г. вървим стремглаво само нагоре? Младите отидоха да бъдат роби за по един айфон, а страната се ***, а НПО на ЕС, ги брани и са над закона! Иначе сме 100% за ЕС!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масоните ще се самооправят.