Депутат изхвърча от "Алтернатива за Германия" заради антисемитско изказване

Отричането на нацисткия Холокост е законно изразяване на мнение, смята той
6 юли 2016 12:55,
11
Депутат изхвърча от "Алтернатива за Германия" заради антисемитско изказване
Снимка: Reuters

Депутат в местен парламент от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" подаде оставка късно снощи след скандал за антисемитско изказване, заплашващ с разцепление партията, предаде Ройтерс.

Волфганг Гидеон, бивш лекар, станал депутат от "Алтернатива за Германия", предизвика възмущение, заявявайки, че отричането на нацисткия Холокост, при който загинаха шест милиона евреи, е законно изразяване на мнение. В Германия отричането на Холокоста е престъпление.

Снощи той заяви, че се надява да предотврати разцепление в партията, като подава оставка от парламентарната група след среща с лидера на партията на национално равнище Фрауке Петри.

"Алтернатива за Германия" спечели все по-голяма популярност в Германия, отчасти поради миграционната криза в Европа. В момента тя участва в парламентите на 8 от общо 16 германски провинции. 13 депутати на партията в южната провинция Баден-Вюртемберг напуснаха парламентарната група, след като 10 други членове не подкрепиха предложението за изключване на Гидеон.

"Антисемитизмът не може да има място в "Алтернатива за Германия", заяви Йорг Мойтен, ръководител на 23-членната парламентарна група на партията в местния парламент, който оглави отцепниците.

Мойтен добави, че оставката на Гидеон не променя факта, че останалите членове на групата са го подкрепили. Разделението на групата остава "болезнена, но необходима стъпка", подчерта той.

Националното ръководство на "Алтернатива за Германия заяви в изявление, че в партията няма място за антисемитизъм и подложи на критика тези, които се противопоставиха на отстраняването на депутата.

"Отсега нататък признаваме само Йорг Мойтен и депутатите, които се присъединиха към него като представители на "Алтернатива за Германия" в регионалния парламент на Баден-Вюртемберг", се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
През 2-рата световна война тези 6 000 000 избити бяха 90% хазари,не евреи.....
6
0
 
10
 
! Отговори
И аз мисля като него преди 7 години
Какво общо има между антисемитизма и свободното изразяване на мнение?!Вредно е да се изисква от хората да приемат каквото и да било като неоспорима истина и да им се забранява да анализират и да мислят критично!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тц тц тия пъкнемците имат нужда от вразумяване, пробуждане или както искаш го наречи
4
2
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Не, бе човек, свободното изразяване на мнение е антисемитизъм. Тези живеят във феодализма, че и си вярват, че са свободни. Още са готови да организират инквизиционни процеси, да преследват вещици и да ги горят живи.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин позатегна кранчето и тия се изпокараха.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рано или късно лъжите ще бъдат опровергани
1
1
 
32
 
! Отговори
ined преди 7 години
Както казва македонския президент - антисемитизъм е да мразиш евреите повече от необходимото.