ЕК пак подхваща визите на българи и румънци зад Океана

София и Букурещ плашат двете страни със споразумението за ТПТИ
7 юли 2016 21:11, Анисия Иванова
32
ЕК пак подхваща визите на българи и румънци зад Океана
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия ще обсъди отново следващата седмица въпроса с т. нар. визова реципрочност със САЩ и Канада, съобщи на пресконференция говорител на институцията.

САЩ и Канада все още искат гражданите на България и Румъния да имат визи, за да влязат на тяхна територия. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи също гражданите на Полша, Кипър и Хърватия.

През април обсъдихме веднъж този въпрос, но сега е време да потърсим решение, поясни говорителят на комисията. Той потвърди, че идния понеделник в Брюксел пристига канадският министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм.

Говорителят коментира, че ЕК очаква търговското споразумение между ЕС и Канада да бъде одобрено и приложено, защото е добро. По-рано тази седмица ЕК предложи споразумението да бъде одобрено от всички парламенти в ЕС, преди да влезе в действие.

През май България и Румъния официално предупредиха, че биха се въздържали да подкрепят споразумението с Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение. Предвижда се процесът по ратификация на споразумението да продължи две години.

Също през май ЕК съобщи, че ЕС и Канада са се ангажирали да предприемат "значителни" стъпки, за да "подобрят положението" по въпроса с визовата реципрочност. Това съобщение бе разпространено след посещението в Торонто на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

През април ЕК заяви, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави. За да влезе в сила, това предложение на ЕК трябва да бъде подкрепено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

Ако ЕП и Съветът не възразят в срок от четири месеца на предложението на ЕК, тогава то ще бъде поместено в Официалния вестник на ЕС. Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада ще влезе в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: канадаСАЩеквизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Кулинарен отрицател преди 7 години
И безвизово да е влизането в САЩ и самолетния билет да ми платят, пак няма да отида. Хич не ми се ядат безвкусни ГМО храни, полети обилно с горчица и кетчуп за имитация на вкус, че и да си плащам за това.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19 Я прочети внимателно условията на споразумението и не приказвай глупости!!! Или ти плащат за последното, а не за да мислиш.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
канада е пример за социална правова държава, русия е пример за антисоциална олигархична феодално капиталистическа държава
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
падат визите за канада и се изнасям веднога
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ......Чат ли си, интелигента ?Поне си се научил да пишеш...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ......До Анонимен"което според съвецките хора е страхотна заплата..."ясен си ми, щом си написал "съвеЦките"...---------Напишеш ли нещо както трябва се появяват *** :)Ето гледай : у.шанки = ***
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махнат ли визите всички русофили които се плюнчат тук са тръгнали натам. Гаранция ви давам.
21
0
 
0
 
! Отговори
...... преди 7 години
До Анонимен "което според съвецките хора е страхотна заплата..."ясен си ми, щом си написал "съвеЦките"............
20
0
 
6
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Хаха, ние пък като сме хукнали... Но в тази връзка, ти и себеподобните ти не стъпвайте в Европа, а също така и не пиши и не чети на кирилица, безроднико. И забрави всичките си роднини тук... или си ги прибирай там.
19
12
 
1
 
! Отговори
Канадеца преди 7 години
Никой не иска тук в Канада да стъпват разни крадливи и необразовани българчета.Стойте си в анадола,където ви е мястото.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АфанасиИскаме безвизово пътуване до РОССИЯ, искаме да работим Москва, а не да робуваме на Запад!--------Еееее, те там не вземат всеки. Руски трябва да знаеш. Щателна проверка да не си при Сорос нещо, славене на Путин и всичко това за заплата от 6000 рубли на месец, което според съвецките хора е страхотна заплата...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
davaite maxaite vizite za usa 4e tazi skapana teritoriq BG da se oprazva
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде в текста пише за ТПТИ? В подзаглавието е ТПТИ, вътре е за споразумението с Капада. То се нарича СЕТА , невежи редактори
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбираем е воят на чугунените глави. Търговското споразумение ще изхвърли матушката завинаги зад борда и ще превърне ЕС и САЩ в един абсолютен хегемон в световната икономика и търговия.
14
18
 
5
 
! Отговори
Само ТПТИ преди 7 години
Най-готиното нещо, което може да се случи. Създаването на най-галямото търговско споразумение е единственият начин да се съревноваваме с Китай. А разни платени *** нека си мучат...
13
5
 
25
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Нашата земя по малко свещена ли е от Американската? Или Малко българи са умрели да отстояват тия граници? Нашите граници са свещенни и са извоювани с българска кръв. Със визи за всички без изключение. И никакви емигранти - здрава ограда и АК47
12
1
 
21
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Реципрочни визи ВЕДНАГА за всички за които и ние правим . Те какво да не са с два чифта м... .И това не трябва да зависи от европа а решение на нашето правителство. Иначе под строй на стадиона и аз да им обясня въпроса с визите.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А визите за Русия кога?
10
4
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Търговското споразумение е отделна тема. То е важно за САЩ, не за нас. Ние за САЩ и без това почти нищо не можем да изнесем. Ние дори не можем да се конкурираме със съседите си и ядем турски, гръцки и македонски домати, а нашите села пустеят, защото я няма никаква, когато трябва да защити дребния производител. Хайде, искам да видя един български производител, който ще се изнася промишлена продукция за САЩ. А трябва да им дадем преференции като на държава от ЕС. Това ли ще ни е ползата от "ТТПИ"?
9
2
 
22
 
! Отговори
огнъанз преди 7 години
"Че биха се въздържали да подкрепят споразумението с Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение". А не могат ли просто да кажат, че няма да го подкрепят, докато Канада (а и САЩ) не отменят визите. А то, плахо условно наклонение: "пуснете ни нещо в джобчето". Ето заради такива продажници се срамувам, не че съм българин, че има такива български политици.