Тръмп смути републиканците със скандалните си думи

Британският и американският печат коментират проявите му
Обновена: 7 юли 2016 11:19 | 7 юли 2016 10:52,
28
Тръмп смути републиканците със скандалните си думи
Снимка: БТА

Доналд Тръмп защити своя публикация в Twitter, възприета като антисемитска, и отново похвали сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин, с което засили опасенията на републиканците, че потенциалният им кандидат за президент няма необходимата дисциплина, за да спечели президентския пост, пише британският в. "Гардиън".

Повторното разгаряне на двата скандала отвлече вниманието от затрудненията на основната му съперничка Хилари Клинтън, подложена на остри критики от ФБР за изключително невнимателно боравене с имейли, докато е заемала поста държавен секретар на САЩ, отбелязва изданието.

Тръмп заяви пред свои поддръжници в Синсинати вчера, че критиците на публикуваната в Twitter снимка с Хилари Клинтън и звездата на Давид са истинските расисти. Според милиардера те го подлагат на "расов профайлинг".

Тръмп повтори и позицията си за Саддам Хюсеин, като подчерта, че той самият не харесва покойния диктатор, но основното му достойнство е, че се е справял много добре с убиването на терористи.

Речта беше смайващ пример за кандидат, който вреди на собствената си кауза и показа както ограниченията на неорганизирания му подход, така и колко е трудно на екипа му да го контролира, пише в. "Ню Йорк таймс".

Той пренебрегна очакванията на публиката, която очакваше от него да обяви Нют Гингрич за свой вицепрезидент и партньор в кандидат-президентската надпревара. Скандалът с хвалебствието за Саддам беше започнал да се забравя, докато Тръмп не излезе на сцената и зарязвайки предварително подготвените бележки, не започна да говори за него, отбелязва американското издание.

Речта на Тръмп съживи опасенията на конгресмените и експертите по външна политика на Републиканската партия, подчертава и в. "Вашингтон пост". Много от тях се отчайват все повече от небрежните и заплашителни изявления за международните отношения на потенциалния кандидат за президент.

Много от критиците му и от двете партии освен това посочват, че той излага стряскащи възгледи, които би трябвало да накарат гласоподавателите да се замислят.

"Когато някой, който се кандидатира за президент, постоянно възхвалява брутални, недемократични диктатори и техните методи, мисля че е логично да изпитваме някои опасения, че те може да прибягнат до такива методи в случай на нужда", казва републиканският експерт по политическа стратегия Тим Милър, цитиран от изданието.

Тръмп похвали Саддам на няколко пъти по време на първичните избори на Републиканската партия, заявявайки, че Ирак е щял да бъде по-добре, ако диктаторът беше останал на власт. През декември той омаловажи използването на химически оръжия срещу кюрдите от иракския режим, припомня вестникът. Освен това той е хвалил неведнъж руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. И двамата според него са силни лидери, "не като тези, които имаме тук", подчертава в. "Вашингтон пост".

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън, който се беше обявил в подкрепа на Тръмп, се дистанцира от изявленията на милиардера за Саддам, припомня "Вашингтон пост". Най-упоритите поддръжници на Тръмп го защитиха, но други запазиха дистанция.

По отношение на външната политика милиардерът заема хибридна позиция, като редува обещанията да не се включва в конфликти в чужбина с обещания за масови екзекуции на терористи и преследване на семействата им. Изявленията на Тръмп създават проблеми за предизборния му екип, който са затруднява в привличането на уважавани експерти по външната политика. Мнозина от тях се опасяват, че ще навредят на професионалната си репутация, ако се присъединят към Тръмп, подчертава "Вашингтон пост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е абсолютно прав по повод ситуацията в държавите в Близкият Изток. Алчността на Америка, Франция и Англия докара положението до тук. Тръмп им казва неудобната истина в очите и го обявяват за луд. Истината боли! Дано спечели!
13
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ако орьжието назначи клинтьн сьс светьт е свьршено воината е на прага ни
12
5
 
13
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Интересно защо доста американци си въобразяват че Х.Клинтън би била по-добрия вариант за президент! Особенно като се има предвид какви ги вършеше като Държавен секретар! Май и там "късата памет" е на мода.
11
6
 
17
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Тръмп казва само верни неща. Съвсем естествено истината пречи и от нея боли.Когато разрушаваш имидж изграден на лъжи създаван десетилетия и в който са повярвали доста немислещи американци, че и българи.Да ви видя аз той като спечели каква песен ще запеете вие журналистите
10
6
 
5
 
! Отговори
Един психиатър преди 7 години
То лудите са си на мода май сега, а най-вече сред изостаналите умствено в Гето "Бълагария"... Като им гледам политиците там , са си лика прилика с обекта описван в статията . Чудя се кои са лудите дето му вярват и го възхваляват, а, че човека не е добре , то се вижда и без професионално око ! Явно парите добре прикриват психичните отклонения и на някои им изнася да го търпят. Големия проблем ще е когато имаме вече комбинация : ЛУД плюс АБСОЛЮТНА ВЛАСТ! Пример за това е и Хитлер !!!
9
2
 
7
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 7 години
За какъв комунистически рев пишеш, за какви другари и бъркане в носа? Изразявам позиция по конкретна статия, а ти господинчо обръщаш коментарите на кръчмарска караница. Ако не си съгласен с написаното от мен контрирай с аргументи, а не с надаване на пиянски вой пишейки с големи букви и съчинявайки еднотипни фразички и думи без смисъл, колкото да ги има.
8
4
 
20
 
! Отговори
G преди 7 години
Защо няма честен политик? Защото, когато казваш истината, хората те мразят. Това е поведение,което всеки от нас е наблюдавал в отношенията си с колегите, на училище, по постове в социалните мрежи.А Тръмп просто им казва, че сащ са една империя готова да разруши цели държави и култури в името на икономическото,политическото и военното си надмощие. И дава пример с Ирак и Либия. Да, истината боли, а хората създаващи и вярващи в митове истерясват.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
у нас е пълно е експерти, на които не им пука за репутациятасамо да кажат, че им трябват ...Тръмп е луд, но все пак прав конкретно за Ирак, ако Саддам беше все още управляващ, в целия район щеше да има мир в момента. Само кюрдите щяха да са приклещени.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплюли са си бабата. Вложили са много пари в нея. На Тръмп ще му намерят цаката.
5
9
 
30
 
! Отговори
Истината казава преди 7 години
Ако Садам и Кадафи са били диктатори и това е вярно и е имало някакви малцинства които са страдали обаче 90% от хората живееха много добре. И в двете държави хората бяха богати. особено либийците .Между другото това е валидно за България през комунизма 80% от хората живееха по-добре от сега
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е човек на настроението. Такива политици са смущаващи.
3
3
 
16
 
! Отговори
fgh преди 7 години
човека правилно си го е казал , ИРАК го нападнаха заради петрола , а кулите си ги бутнаха сами американците ..., ОСТАНАЛОТО Е ДИМКА
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп се опитва да използва и демонстрира умствените си способности в една държа ва , в която никой не прави това . Ще свърши като Джон Фицджерал Кенеди - вечна му Памет .
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предишните диктатори бяха символ на осъзнатата свобода , докато съвременните такива са символ на слободията . Да се надяваме , че бъдещите такива ще бъдат по разумни . Исус Христос е също своеобразен Диктатор .