Камерън – лидерът, чиято съдба беше решена от гаф

Ще бъде запомнен като премиерът, извадил Великобритания от ЕС
38
Камерън – лидерът, чиято съдба беше решена от гаф
Снимка: архив, Ройтерс

Когато Дейвид Камерън беше избран за лидер на британскта Консервативна партия, пресата го нарече "наследника на Блеър". Подобно на премиера лейбърист Тони Блеър той беше млад лидер, който дърпаше към политическия център своята партия, въпреки че на моменти тя проявяваше неохота.

Камерън се оттегля днес след шест години като премиер - и подобно на Блеър съдбата му беше решена от исторически гаф, коментира Джил Лолес от Асошиейтед прес.

За Блеър това беше инвазията от 2003 г. в Ирак. За Камерън това беше решението да свика референдума за членството на Великобритания в ЕС. Той заложи на това, че избирателите ще решат страната им да остане в съюза, след като по въпроса бъде проведен дебат, който да има катарзисен ефект и който да сложи край на разногласията в Консервативната партия по темата за Европа.

Вместо това Великобритания гласува с 52 срещу 48 процента да излезе - и на следващата сутрин със сълзи на очи Камерън обяви оставката си с думите "Не мисля, че ще е правилно да се опитвам да бъда капитанът, който ще преведе страната към следващата й дестинация".

Първоначално той трябваше да остане премиер до избирането на нов лидер на партията през септември, но в понеделник вътрешният министър Тереза Мей беше избрана за ръководител на Консервативната партия, след като и последният й съперник се оттегли. Британската политика може да бъде брутална - камионите за преместване на дома или офиса дойдоха на "Даунинг стрийт" 10 още на следващия ден.

Шестгодишното управление на Камерън като премиер ще бъде запомнено с ненадейния си, самопредизвикан край. Но историкът Антъни Селдън каза, че има и значими постижения.
"Да, завърши катастрофално", каза той пред радио ББС.

Но той заяви, че Камерън е "значима историческа фигура, която все пак е побеждавала два пъти в парламентарни избори, промени партията, въведе цял кръг от прогресивни консервативни реформи наляво от центъра, включително еднополовите бракове, настояваше за заделянето на пари за развитие и модернизира партията".

Когато встъпи в длъжност през 2010 г., 43-годишният Камерън беше най-младият британски премиер от почти 200 години. Той не спечели абсолютно мнозинство в парламента, затова състави коалиция с по-малката формация на Либералните демократи. Това беше компромис, който го устройваше. Управлението беше консервативно във фискалната политика и реформаторско в социалната - и по това приличаше доста на самия Камерън.

Уверен, с безгрижно излъчване и привилегирован произход - първият премиер, заявил, че обича да "разпуска" - Камерън каза, че се надява да бъде запомнен като социален реформатор. Той насърчи визията за "Голямото общество", изградено върху доброволчеството и общностния активизъм и посочи легализирането на еднополовите бракове като едно от най-големите си постижения - въпреки че му струваше подкрепата на някои от социалноконсервативните тори.

Правителството му трябваше да се справя със стагнираща икономика след глобалната криза от 2008 г. и въведе дълбоки съкращения на държавните разходи с цел да намали растящия дефицит на страната. Камерън успя да прехвърли голяма част от вината на предишното лейбъристко правителство, като го обвини във фискално безразсъдство.

В международен план Камерън се пазеше от интервенционизма, който подтикна Блеър да вкара Великобритания в оглавената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. Когато поиска разрешение от парламента да се включи в бомбардировки срещу режима на Асад в Сирия през 2013 г., депутатите го бламираха.

Великобритания все пак се включи в ударите срещу цели на групировката "Ислямска държава" в Ирак на следващата година и започна да ги нанася и в Сирия през 2015 г. Но тъкмо отношенията на Великобритания със съседите и съюзниците от ЕС го съсипаха, точно когато всичко сякаш вървеше, както той искаше.

Камерън беше преизбран през 2015 г., а Консервативната партия неочаквано получи мнозинство след предизборна кампания, водена на основата на икономическите му постижения и визията му за "модерна, състрадателна Консервативна партия".

Но последната година от управлението му беше помрачена от склонността на партията "да върти все същата стара плоча за Европа", както се изрази той веднъж.

Под натиска на дясната Партия за независимост на Обединеното кралство /ЮКИП/ и евроскептиците в собствената си формация Камерън свика референдум за членството в 28-членния блок.

Той вече беше спечелил два референдума, единия, като победи с лекота на всенародно допитване за въвеждане на реформи в изборната система през 2011 г., а втория, с по-малка разлика, като задържа Шотландия в Обединеното кралство през 2014 г.

Но третият явно се оказа не по силите му. Камерън ще бъде запомнен като премиерът, който извади Великобритания от ЕС и - възможно - предизвикал разпада на Обединеното кралство. Шотландия подкрепи решително членството в ЕС и това даде нов импулс на исканията за още един референдум за независимост.
Джон Дейвис от Института по политология в лондонския Кингс колидж заяви, че в много отношения Камерън е бил успешен лидер.

"Беше стабилен премиер, беше компетентен, добродушен", каза той. "Ако (резултатът от референдума) беше 52-48, само че за оставане в ЕС, щяхме да говорим за велик лидер, велик премиер."
Вместо това "станахме свидетели на унизителен провал, с който той ще трябва да живее до края на дните си".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Коста преди 7 години
Я да видим сега, какъв е тоя "Исторически гаф"? Гафа се състои в това да свикаш референдум и да попиташ народа какво иска, което е основата на демокрация, но видите ли, това било "гаф"! Що за абсурдна теза?Щял да остане в историята като премиера извадил Великобритания от ЕС! Народа и демокрацията извадиха Великобритания от ЕС, а не някакъв си премиер! Явно демокрация е само понятие за евтина употреба, защото тя е добра, когато избира елит, но лоша когато е в разрез с мнението на елита!Добре е а?
20
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
ЕС е гаф. Нещо като СССР е и не знам колко още дълго му остава.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В голямата политика гафове няма- има стратегически планове и точното им изпълнение!Чрез "Брексит"-а се отработва технологията на USA-ексита от световната сцена!Да му мислят евр-оком-унистите,довели икономиките и народите си до днешното окаяно положение!Но- все пак ще имат избор при изтърпяване на наказанията си- Обама запази Гуантанамо,а и Сибир си е все там!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласът на народа Гаф ли е ?Камерон показа на света ,що е то ДЕМОКРАЦИЯ!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
", като задържа Шотландия в Обединеното кралство през 2014 г."...стига глупости!!! Никаква заслуга няма за задържанито на Шотландия през 2014, лошия ЕС изигра ключовата роля точно последните седмици, когато напускащите бяха със сериозно предимство от 6-8% с официалното си изявление, че Шотландия, ако напусне ЕС ще трябва да мине целия кръг от преговори за 7 години и изведнъж поредната футболна драма и Шотландия остана! Камеран е слаб политик опитал се да реши вътрешни проблеми за сметка на ЕС!
16
2
 
7
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Класическа английска трагедия, нещо като Хамлет, блестящо изиграна от Камеран. Просто да се нагледа и наслади изисканичт почитател на доброто английско искуство. Че и нова Татчър си назначиха да се дръзга с каровата от германия.
15
7
 
0
 
! Отговори
Ани преди 7 години
ЕС е прекалено социалистически. По-добре вън и по-малко социализъм - по-добре.
14
4
 
8
 
! Отговори
Калина преди 7 години
A може би след време ще е премиерът, който спаси Великобритания от ЕС
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевБез тези 3 милиона източно европейци който ти квалифицираш като "селяни" селското стопанство на острова загива! Тези "селяни" са незаменими просто защото няма кой друг да върши тяхната работа! И дори да излязат от ЕС те няма да забранят достъпа на тези "селяни"! По един или друг начин на който му се берат ягоди на острова ще бере и никой не може да го спре!А ти се мислиш за нещо повече от тези "селяни" но не си просто си много глупaв за да си повече от който и да било!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя не беше ли дето наш Мутрьо го вози на жипката и викаше Ние с Дейвид това, ние с Дейвид онова ... Айде сега Мутрьо хвани се с Дейвид под ръка и дим да ви няма.
11
11
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, още колко държави ще напуснат ЕС заради вас и румънците?Докато останете само двете държави в него!Агент Алена, ГРУ!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Джон Картър преди 7 години
Разбира се, нали дядо Мраз е руснак. Чукча е, но все тая.
9
13
 
6
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, Британия напусна ЕС само заради вас и румънците. Разбирате ли го това, селяни?Агент Бонт, Ми 5!!!
8
3
 
8
 
! Отговори
Джон Картър преди 7 години
Кафявата чума я сломиха руснаците, а англичаните се включиха в победата, като барабар Петко с мъжете. Ако не беше Русия, днес тези хора щяха да говорят немски и да се гордеят, че са чисти ариици.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УБАВОТО ,Е ЧЕ СА УСЕТИА НАВРЕМЕ И ПОЧНАХА САМИ МОАБЕТА С ЕВРАЗИА!ЕТО ЗАЩО БОКО СЕ СРЕЩАШЕ ЧЕСТО С КАХРАМАН,ЗА ДА РАЗБЕРЕ КАКВО ИС КОГОДА ПРАВИ МИЛИ ОЧИЧКИ!
6
7
 
8
 
! Отговори
Баси преди 7 години
Тоя излезе по-тп и от Винету.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги, Сорос е виновен, не забравяйте форумци.
4
15
 
6
 
! Отговори
Опааа преди 7 години
Великобритания са я предизвиквали неведнъж. Питайте испанците какво стана с Великата Армада. Питайте французите кой прати Наполеон на заточение. Германия опита цели два пъти да предизвика Великибритания. Резултатите ги знаем. Съветският съюз води студена война срещу Великобритания. Опааа, младите сега ще попитат: "Какво значи Съветски съюз?"Така че внимавайте, като предсказвате лоши неща за Великобритания. Май са единствената държава, която е спечелила всичките си войни!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се правете на оракули! Само историята може да каже с какво ще бъде запомнен Камерън.По-важният въпрос е нашите гениални политици с какво ще бъдат запомнени!
2
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велика Британия си остава Велика Британия!С достойни политици,могъща икономика и правова демокрация! Не беше случайност, че в най-тежкия момент в историята си, по времето на Втората Световна, британците намериха сили в себе си да се противопоставят, да обединят света срещу общата заплаха, да преминат през ужасни страдания, но накрая да сломят Кафявата чyмa!