Борис Джонсън избяга... и се върна на бял кон

Предател, лъжец, малодушен... Обиждан, но външен министър
14 юли 2016 19:55, Анисия Иванова
17
Борис Джонсън избяга... и се върна на бял кон
Снимка: БТА

Борис Джонсън смая света, като изведе лагера на поддръжниците на Brexit-а до победа, а след това отказа да поеме премиерския пост. Вчера той се завърна по впечатляващ начин, ставайки министър на външните работи.
Кариерата му изглеждаше приключила, след като преди две седмици заяви, че не смята да се кандидатира за премиер след оставката на Дейвид Камерън.

След като описа необходимите качества за заемането на поста и успешното водене на преговорите с Брюксел, 52-годишният депутат от Консервативната партия, получил в интернет прякора "Боксит", заключи: "Аз не мога да бъда този човек".

Неочакван обрат за този размирник в политическия живот с разрошени руси коси, който обаче обикаляше неуморно английските градове и села, за да убеди по-голямата част от британците "да си върнат контрола" над своята съдба. И спечели.

Предател, лъжец, малодушен... Обиждан пред жилището си, освиркан от протестиращите пред парламента, осмиван в интернет, човекът, който беше един от най-обичаните британски политици по време на осемте си години като кмет на Лондон, стана, за няколкото дни след Брекзита, обществен враг номер 1, особено в космополитния си проевропейски град.

"Борис загуби уважението на много хора", заяви пред АФП Клеър Джонсън, лондонска учителка, която неотдавна протестираше на площад "Трафалгар" срещу Брекзита.

След обявяването на резултатите "БоДжо" далеч не успя да заглуши обвиненията в лъжи и липса на подготовка и се задоволи да изчаква и да се изказва окуражително, твърдейки, че страната "не обръща гръб на Европа", без обаче да предложи конкретна стратегия.

Макар че това отношение възмути неговия лагер, никой не смяташе, че то показва чисто и просто дезертьорство от страна на човека, чиито амбиции изглежда датираха още от детството му. Дезертьорство, което в крайна сметка продължи само две седмици.

Роден в Ню Йорк през 1964 г. Александър Борис де Пфефел Джонсън искаше да бъде "крал на света" от най-ранно детство, призна сестра му Рейчъл пред неговия биограф Андрю Гимсън.
След като получава елитно образование, най-големият от четиримата братя и сестри не спира да преследва мечтите си за величие, печелейки стипендия за престижния Итън колидж и не по-малко бляскавия пост на председател на клуба по дебати "Оксфорд юниън".

"Никой в Оксфордския университет навремето не се е съмнявал, че един ден той ще стане премиер", подчертава Гимсън.

След това Борис Джонсън започва журналистическа кариера във в. "Таймс", откъдето е уволнен едва година по-късно, защото си измислил цитат и излъгал, че не го е измислил. В. "Дейли телеграф" го спасява и изпраща в Брюксел, където той работи от 1989 г. до 1994 година.

Служейки си с преувеличения, а понякога дори и с измами, Борис Джонсън повдига тогавашните завеси и става "любимия журналист" на Маргарет Тачър, като описва подробно най-странните действия на европейската изпълнителна власт (размери на наденичките, тоалетни...)

"Той не точно си измисляше истории, но преувеличаваше", си спомня Кристиан Спилман, журналист от АФП, работил в Брюксел "по времето на Борис".

Отново в Брюксел се разпада и първият му брак, с Алегра Мостин-Оуен, колежка от Оксфорд, и той подновява връзката си с приятелка от детството, Марина Уийлър, която днес е негова съпруга и майка на четирите му деца.
През 2001 г. Джонсън е избран за първи път за депутат. Отнемайки кметския пост в Лондон от Лейбъристката партия през 2008 г., той става политик от национално значение.

През 2012 г. е преизбран и има няколко емблематични успеха, например Олимпийските игри. Но неговата ексцентрична личност, с рошавите руси кичури и шегите, които винаги е готов да извади, най-вече очароваше.
Уменията му да прави неочаквани обрати вече нямат нужда от доказване. Остава да открием какви са талантите му в международната дипломация. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Тоби преди 7 години
И кво - тия си избраха един клоун за външен министър ...
12
2
 
22
 
! Отговори
boko bo преди 7 години
Поздравления за всички чуждопоклонници. За всички, които се срамуват да се наречат българи. И когато е имало България тук са били по колибите 15 разл. кралства. И времето ще покаже дали ще има GB. Не забравяйте *** за Шотландия и NIRL. Един ден те наистина ще се отделят. И аз съм тук ама не им се мазна и винаги казвам, че съм от България. Че имаме природа,че жена ми е под 70кг, че има дълги крака. И когато дойде и я видяха не я забравиха. Скапани ***.За това не ни уважават.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Борис Джонсън избяга... и се върна на бял кон"................това означава, умен!
10
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятно е да се четат мненията на гордите, образовани, талантливи и реализирани българи, които вече нищо не могат да си произвеждат, а внасят, но се присмиват на Великобритания, аз се смея, когато чета вашите коментари...............
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великобритания е била и ще бъде, а за България не знам.................
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клоуните.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кл0уни, ще им гледаме сеира още известно време, особено като стане време да се прибира реколтата, хаха
6
0
 
18
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Ax kakvi sa hitri anglichanite. Osnovnite pregovori shte sa sys USA, a ne s evropa
5
1
 
19
 
! Отговори
опс преди 7 години
до 4 - точно тия дето си изброил печелят от сриването на моралния стожер Великобритания. Единствените, които ще се разплачат са жителите на самото Кралство!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но знае ли някой колко майки ще разплаче това Величие?Знам, знам - върхушките на ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ и пр., както и обслужващите ги търтеи и тунеядци от съда, прокуратурата, полицията, администрацията, лум.пен професорите, журн.а.лята, проститутките им, бандюгите им, и останалата ***.
3
6
 
18
 
! Отговори
да преди 7 години
един ку-ку, който мечтае за световно величие, а ще получи 1000-летен срам!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На пръв поглед всичко е много добре , но знае ли някой колко майки ще разплаче то ва Величие .
1
4
 
24
 
! Отговори
Еваларката Боре! преди 7 години
Най-мразеният от *** върхушката в Бълх.ар.истан. Накара ги да ***, като недоклани свинки.