Напускането на ЕС не означава напускане на Европа!

Джонсън смята, че Великобритания ще играе по-голяма роля
19
Напускането на ЕС не означава напускане на Европа!
Снимка: БТА

Новият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че напускането на ЕС не означава напускане на Европа, предадоха световните агенции.

Още по темата
Има огромна разлика между напускането на ЕС и нашите отношения с Европа, които ще станат по-интензивни, каза Джонсън. Това е първото му изявление, откакто вчера стана ясно, че ще той заеме поста на външен министър.

Разбира се, ние ще изпълним волята на народа, изразена на референдума, но това изобщо не означава, че ще напуснем Европа, каза той. Джонсън изрази надежда, че страната му може да играе дори по-голяма роля в Европа.

Той каза, че е разговарял по телефона с американския държавен секретар Джон Кери, който напълно се е съгласил с неговото виждане за по-голямата роля на Великобритания в Европа и в света след Брекзит.

Стана ми много приятно, че ми се обади американският държавен секретар Джон Кери, който е напълно съгласен с моята преценка. Неговото виждане е, че след Брекзита и след преговорите, той действително иска Великобритания да присъства повече зад граница, да има по-голямо глобален профил, заяви Джонсън.

Той съобщи, че френският му колега Жан-Марк Еро му е пратил очарователно писмо само преди няколко часа, в което казва, че очаква двамата да работят заедно и да задълбочат английско-френското сътрудничество във всички области.

Относно смесените реакции на назначението му за външен министър, Джонсън припомни, че резултатите от референдума от 23 юли са били неочаквани в европейските канцеларии. Говорейки за това той каза образно, че "заради гласуване като това на референдума от 23 юни е паднала мазилката от таваните на европейските канцеларии", предаде Франс прес.

"Това не бяха резултатите, които те очакваха и сега те изразяват виждането си свободно и откровено", заяви Джонсън по адрес на смесените европейски реакции за номинацията му.

По повод на телефонния разговор между Кери и Джонсън Белият дом съобщи, че двамата са се съгласили, че американо-британката специална връзка е съществено значение повече от когато и да е било. Те са обещали да работят в тясно сътрудничество като съюзници в НАТО, за да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени и да изпълнят отговорностите си по света, предаде ДПА, като цитира говорителя на Белия дом Джон Кърби.

Кери е изразил подкрепа за добре обмислен Брекзит и е казал, че САЩ ще продължат да са ангажирани с този процес. Кери и Джонсън ще се срещнат следващата седмица в Брюксел. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Dounti преди 7 години
Uk - offshornata zona i spasitelen poias na eu monarhiikite...?!
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи да избягаме от негативите на ЕС ама да се ползваме от всичките им блага ........... това е хитро ама пък останалите в ЕС трябва да са ИДИО.Т.И за да се навият на подобна развръзка...
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се замисли човек , то и нашите "реформатори" изговориха куп лъжи и предизборно заблудиха хората. В резултат на всичките тези лъжи , сега заемат министерски кресла и са част от властта .
10
14
 
5
 
! Отговори
12, да преди 7 години
само дето ЕС са много по-измислен съюз от Щатите и по-заробващ!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям смЕх някакъв потомък на турски емигрант да стане външен министър на UK ! Явно идеята му е като Турция няма да стане член на ЕС НИКОГА , дай и UK да ги прекараме да излязат . Двамата най-големи печеливши от излизането са Путин и Ердоган ! Честито !
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе който не е в ЕС постепенно запада, вижте Русия.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе щом всички медии крякат в един глас и подопечните им *** , значи англичаните са настъпили яко нЕкои интереси с решението си за излизане от ЕС. И българските медии и писалите по-долу са като малките кутрета, които ,като виждат как ръмжат големите, се напрягат с немощни гласчета да ги забележат, че и те лаят, та белким има по едно кокалче и за тях :)
6
5
 
9
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ПРАВ Е БОРБАТА ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ЕВРОПА МЕЖДУ САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ОЖЕСТО4АВА САЩ СА ГИ ИЗПРЕВАРИЛИ МАЛКО И ИНГИЛИЗИТЕ ТРЬГВАТ ФРОНТАЛНО
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искали свободната търговия,но не щели свободното предвижване на хора...ами и аз искам оборота да ми е чиста печалба,ама не се получава нещо
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми няма проблеми,мита,визи и уелкъм в Европа !
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом UK реши да се ,,обгради с бодлива тел",не е лошо и Европа,да и пусне втори ред такава !
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще западате бавно, но сигурно.
1
3
 
28
 
! Отговори
boko преди 7 години
Смях в залата моля.