САЩ и Русия ще координират борбата в Сирия?

Москва трябвало да информира за въздушните операции в Дамаск
14 юли 2016 07:25, Анисия Иванова
13
САЩ и Русия ще координират борбата в Сирия?
Снимка: Reuters

САЩ предлагат на Русия да координират действията си в Сирия в борбата с терористичните групировки "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава", а също и да провеждат съвместни операции срещу тези екстремистки организации, когато има възможност.

Съответните инициативи се съдържат в проект за споразумение, което американската администрация е предала за разглеждане на руското правителство. Текстът на това споразумение публикува вчера в електронната си версия вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

Ако то бъде подписано, Русия и САЩ ще трябва, според Вашингтон, да създадат т.нар. съвместна група за изпълнението му. В нея ще влязат представители на двете министерства на отбраната и на военното разузнаване. Тази двустранна група, според САЩ, следва да бъде разположена "край Аман в Йордания".

Сред основните цели на дейността на групата трябва станат осигуряването на "координация на военните операции против "Ан Нусра" и повишаване на ефективността на "независимите, но синхронизирани усилия срещу "Даеш" (арабското название на ИД) в Сирия", се казва в текста на проектоспоразумението. Уточнява се, че "координацията трябва да започне с размяната на информация както за "Ан Нусра" така и за "Даеш". Освен това, се казва в текста, "ако националните власти (на Русия и САЩ) стигнат до извода, че интегрираните (съвместните) операции срещу съгласувани цели отговарят на интересите и на двамата партньора, то те следва да координират процедурите, за да позволят провеждането на интегрирани операции".

При това САЩ желаят Русия "своевременно да ги информира за всички военно-въздушни операции на режима в Дамаск". Въоръжените сили на Сирия могат да водят военни действия, включително и от въздуха, против "Джебхат ан Нусра" извън зоните на примирието, ако бойците на този групировка завземат такива райони, смятат във Вашингтон.

В същото време американските власти предлагат Русия да се съгласи да оказва на сирийските войски въздушна подкрепа в случай, че те бъдат нападнати от джихадистите от "Ан Нусра", само "ако това е предварително съгласувано със САЩ".

В текста се подчертава, че установяването на сътрудничество между военните на Русия и САЩ в Сирия трябва да стане "в контекста на укрепването на режима на прекратяване на враждебните действия" между Дамаск и опозицията, а също при "подкрепа на процеса на политически преход, очертан от резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН".

Предполага се, че всички тези идеи ще в центъра на обсъжданията на преговорите, които държавният секретар на САЩ Джон Кери ще води в Москва днес и утре. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До така А как е по руските онова ми 35 м думнаха какво беше --ПЪРВО Няма такова няма жертви ВТОРО стана сирийско с руски екипаж застрелян след като се връща с празен бое комплект отблъсквайки 100050000 халифатци После бе ми25 експорт със същата куха геройка И накрая след видеото на халифата СЕ видя РУСКИ хеликоптер ми 35 м с руски екипаж Атакуваш в група с при това пилотиран от Командира на 55 авио полк И го думнаха като юрдек D
10
1
 
2
 
! Отговори
така преди 7 години
По нашите медии не се изнася информация за войната в Сирия защото правителствените войски и Руските ВКС трепят терористите,подкрепяни от запада демек"наши"терористи.......
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До номер 7. Значи,хипотетично мисля,че само САЩ е достатъчно да бъде"нападнат",според твоята терминология.Останалите,от миманса, изброени от теб,ще се кротнат като бити палета.А,забравил си да споменеш и великата Българска армия.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да че кой пита русия за нещо тя няма думата
7
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GhostТя Москва и Прага окървави 1968 -*** пак по "молба на законното правителство". С едно уточнение, че тези "законни" правителства тя ги назначава.
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Ако Русия нападне НАТО, демек която и да е членка на тази организация, това ще е последното, което Русия ще е правила. Не знам с кой точно ще се бие Русия....с Америка ли, с Англия ли, с Франция ли, с Канада ли, с Германия, Испания, Италия, Турция...и т.н. Не знам как ги виждаш ти тези неща....Доста фантазии има в главите на русофилистицитее....
5
1
 
12
 
! Отговори
ясно е преди 7 години
До GhostСАЩ са нарушили суверенитета на Сирия и се водят агресори те не законно присъстват на нейна територия.
4
2
 
16
 
! Отговори
да преди 7 години
Москва на сълзи и обещания не вярва и ще продължи да громи терористите....
3
1
 
14
 
! Отговори
Ghost преди 7 години
Москва извършва военни операции в Сирия по молба на официалната действаща власт.Фактът че НАТО в лицето на САЩ претендира да прави каквото и да било там и да изисква от Москва да и докладва би трябвало да ви изясни до колко същите (САЩ) признават държавният суверенитет.
2
2
 
14
 
! Отговори
болници и сватбари преди 7 години
По стара традиция, САЩ си запазват правото да бомбардират изключително само болници и училища. И сватбари, разбира се.
1
2
 
15
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Ако Русия нападне НАТО, това няма да бъде война, а ще бъде битка с тероризма.