Франция трепери от терора от 18 месеца

Кървавата хронология на ислямсистките атаки в страната
15 юли 2016 12:14, Бойчо Попов
20
Франция трепери от терора от 18 месеца
снимка: Ройтерс

От началото на 2015 г. Франция неколкократно стана цел на терористични атаки с ислямистки произход. При атентатите загинаха стотици хора, а страната е под извънредно положение вече година и половина. Ето и кратък обзор на случващото се.

7 януари 2015 г.:

При атентат над сатиричното списание  Charlie Hebdo в Париж загиват 12 човека. Отговорност поема клон на Ал Кайда. Трети извършител разстрелва полицайка и взима заложници в магазин тип кашер. От тях убива четирима, преди да бъде застрелян от полицията. Той е част от "Ислямска държава".   

19 април 2015 г.:

След убийството на жена в местност близо до Париж е арестуван студент. 24-годишният е имал контакти със Сирия и е планирал атаки срещу църкви с арсенал от автомати Калашников, пистолети и револвери.

26 юни:

35-годишен ислямист е арестуван, когато е искал да предизвика експлозия в завод за индустриален газ в Сен-Кетин-Фалавир, близо до Лион. Преди това той е обезглавил работодателя си и е закачил главата му заедно с две ислямистки знамена на оградата на фабриката.

21 август:

25-годишен ислямист е задържан в експресен влак Брюксел-Париж при опит за нападение с автоматична пушка над пътници. Двама пътника са ранени.  

13 ноември:

В координирана серия от нападения в Париж екстремисти убиват 130 души. В концертната зала "Батаклан" е устроено клане, барове и ресторанти бяха обсипани с изстрели, до "Стад дьо Франс" имаше взрив по време на международния футболен мач между Франция и Германия, а трима атентатори самоубийци се самовзривиха.

18 ноември:

По време на антитерористична акция в Сент-Дени, близо до Париж, полицията арестува седем предполагаеми съучастници на атентаторите. Трима други заподозрени са убити, както се оказва по-късно – единият е търсеният Абауд.

7 януари 2016 г.: 

Една година след атаките срещу Charlie Hebdo полицай застрелва пред полицейски участък в Париж човек. Той е бил въоръжен с нож и е носил жилетка с експлозиви.

24 март 2016 г.:

Следователи арестуват 34-годишен французин и намират в квартирата му в парижкото предградие Аржантьо голям арсенал от оръжия, включително пет автомати Калашников, картечница и експлозиви. Според следователите задържаният е бил част от терористична мрежа, която е планирала сериозна атака.

14 Юни 2016 г.:

Един мъж намушква в западните покрайнини на Париж полицай и се залоства в дома му, където по-късно е намерена мъртва приятелката на жертвата. Полицията щурмува сградата и разстрелва заподозрения, който преди това е заявил, че член на ИДИЛ. На фона на продължаващото Европейско първенство по футбол власти многократно предупреждават за висока заплахата от тероризъм във Франция.

14 Юли 2016 г.

Точно на френския национален празник в пристанищния град Ница въоръжен мъж блъска камиона си в публиката, наслаждаваща се на фойерверките. При атаката загиват най-малко 84 души, много други са ранени. Засега не е ясно дали шофьорът на камиона има връзки с ислямистки организации. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ФранцияНицаИДИЛ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са популисти евроцкептици изпречили се на пътя на мултикултурното евро-колониално семейство. Брайвик май беше прав. Довлекохте всяка из'мет от гз на географията.
10
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Дано този път няма *** карикатури.Бог да прости загиналите.
9
1
 
5
 
! Отговори
Alek преди 7 години
Чудя се на това как във Франция има толкова известни спортисти, актьори и т.н., които са мюсюлмани , но никой не излиза открито да агитира "нормалните" мюсюлмани да не се поддават на провокации и да издават изкуфелите фанатици. Май Оланд трябва да започне именно с тези, които използват благата на френската цивилизация, ама си правят пас...А, може всъщност и да се радват кой ги знае?
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва всички да приемем исляма да забрадим жените, да пуснем бради, да се обрежем тогава всичко ще е наред :)
7
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Французите сами си вкараха "вълците в кошарата" и сами си ги отгледаха. Интересно, колко кръв там трябва да се пролее за да им дойде акъла в главата....
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега,както седмици наред медиите пуликуваха снимката на удавеното сирийче и призоваваха да не спираме потока от нещастни мюсюлмани към Европа,да публикуват сега и снимките на прегазените десетки френски деца. Обаче няма да ги публикуват! Кой казва, че няма заговор срещу Европа? Очевиден е заговора - първо да не спира преселението на милиони мюсюлмани към Европа по въздух,суша и вода, а после да ги радикализират и да сменят християнската цивилизация с тяхната. Водим война за оцеляване!Прочети още на: dnes.bg/world/2016/07/15/tela-prostreni-naokolo-i-horata-placheha-vyrhu-tr
5
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
и какьв е резултатьт никакьв значи оланд оставка и сьд нова организация на службитеникакво подобрение няма от пьрвия атентат излиза че няма мозьчен центьр които да анализирав перспектива
4
7
 
2
 
! Отговори
хахах преди 7 години
Западните държави сами си го направиха и си го заслужават сега. Който води войни получава войни. Сега да не реват. Всички загинали са виновни, защото тяхната държава като избиваше невинни хора те си траеха и никой не възразяваше сега да видят какво е да те убиват и да убиват децата ти. Заслужават си го.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Французите се молят Кадафи да се върне и да ги спаси от ебдосване. Но няма кой, те докараха на власт ебдосвачите си.
2
1
 
10
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Оланд незабавно следва да подаде оставка ! То бива некадърност, ама тоя е уникален. И друго, защо при обявено извънредно положение се допуска събиране на много хора на едно място ? Кво като е празник ? Въобще, правителството на франсетата е пълна скръб - абсолютно неадекватно на случващото се.
1
1
 
12
 
! Отговори
Владимир Путин преди 7 години
Франция, осъзнавате ли какво направихте?