В ЕС предстои сериозен разговор за сигурността

Експерт: Не само туризмът ще бъде засегнат от атаките!
15 юли 2016 12:30, Анисия Иванова
37
В ЕС предстои сериозен разговор за сигурността

Тепърва предстои на френските служби да съберат цялата информация за атаката в Ница, да видят кой стои зад нея, да се направят съответните изводи. Въпросът е какво правим ние оттук натам - каква организация трябва да се изгради, попита от ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

"На Европейския съюз (ЕС) му предстои да погледне много по-сериозно на въпросите за сигурността и тук трябва да се работи в няколко направления. Освен споделяне на информация, ние трябва да видим как гарантираме сигурността, какви средства даваме за сигурност в рамките на ЕС", допълни той.

По думите му тероризмът в Европа и тероризмът в Близкия изток, Северна Африка имат различни почерци.

"Основите на европейското общество не могат да бъдат променени, затова терористите ще търсят точно такъв ефект - масовост, медийно покритие, паника", изброи Божилов.

"Превенцията е ключовото в борбата с тероризма", категоричен е той. По думите на Божилов много е важно да се приеме Законът за борба с тероризма, да се направи анализ на това кои са уязвимите български групи, които могат да бъдат източник на заплаха и да се гарантира контролът по границите.

По отношение на антитерористичния закон Божилов каза, че той е само една основа.

"Ние трябва да решим въпроса как изразходваме и малкия ресурс за цялата система "Сигурност", каза той и допълни, че трябва да се направи анализ къде би могло да има терористичен атентат. Божилов посочи, че това са местата, където се събират много хора: "Не само туризмът ще бъде засегнат, а и целият бизнес. Държавата ще трябва да инвестира повече в сигурност".

Йордан Божилов подчерта, че трябва да има засилване на сътрудничеството и в рамките на ЕС, и в рамките на НАТО.

"Франция е на първо място по брой на посещенията на туристи, тя е световен лидер. Това е Ница, лазурният бряг. При всички положения ще има отлив на туристи", заяви доц. Георги Рачев от управителния съвет на Асоциацията на туристическите агенции.

"Създава се чувство на терор, което ще тегне над хората", посочи той.

На въпрос дали трябва да се вземат по-спешни мерки за Черноморието ни, доц. Рачев каза, че е абсолютно необходимо, "трябва да се знае какво се случва във всичките ни курорти".

"Въпросът е до каква степен е разумно да се вземат тези мерки, защото не може да се развива туризъм, когато има рестрикция. Ако тя е много силна, тя ще отблъсне самите клиенти", посочи той.

"Ключовото е превенция. Дерадикализация на тези хора, които вече са дали сигнал, че могат да извършват подобни актове", каза още Божилов.

"Важен въпрос за превенцията е борбата с организираната престъпност. Класическият вид тероризъм ще бъде съчетаван в бъдеще и с кибертероризма", предупреди той.

Според доц. Рачев ограничаването на свободата на свободно движение, което е един от трите основни стълба на ЕС, е поставен под съмнение.

"Увеличавайки превенцията, ние неминуемо ще отнемем част от правата на гражданите. Тук трябва да се намери балансът", настоя той.

Очаквайте видео!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Данила преди 7 години
Дремете още,ще ви избият като пилци ако подхождате като наивници и благородници.Франция ,какво означава да си в свободна държава за терориста,че те не искат това .Всяват страх,ужаст ,кръв и разруха.Такава психика като на терориста е просто ужасна.До кога и колко време ще скърбими и ще плачем за невинните хора,Европа осъзнайте се,това не са хора ,чудовища са
28
0
 
1
 
! Отговори
азса преди 7 години
най важното е да отворят дюнерджийници на всеки ъгъл те ще ги пазят , цоцолистическия с бръснаря на 10000 евро заплата нищо нема да направи.Жалко, много жалко за убитите невинни хора.Бог да ги прости!
27
0
 
5
 
! Отговори
Сериозен преди 7 години
В ЕС предстои сериозен разговор за сигурността! :-)Разговорът:-Сигурност трябва.-Трябва да, това е сигурно.-Как да я направим тая сигурност?-Ами ще ни трябва сигурност!-Да, идеята за сигурността е чудесна! - Със сигурност!
26
0
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Не 18 000, 36 000 евро е заплатката на един брюкселски търтей, който размахва пръстчета и се повдига на петички.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не е нищо друго освен добре организирана медийна машина за промиване на мозъцете на 500 балъци и перфектна система за крадене на пари. Пак от същите 500 хил балъци.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, предтои разговор в някой скъп курорт на тунеядците с 18 хил еврака заплати, а пък убитите кучета ги яли. Те са просто данокоплатции, от чиито доходи се формират заплатките на брюкселските зелки.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арабската пролет в комбинация с еврогейството и толерастията водят до това за съжаление.Интересно защо не съм чул в Русия да стават атентати. Защото *** държи здраво юздите и там има Държава и Ред.
22
0
 
5
 
! Отговори
той преди 7 години
а нека БАБА меркел каже какво ще стане ако ЯДОСАТЕ нейните 2 3 000 000 ДЕЦА от арабския полуострув който са на ол инклузив в ЕВРОПА.майната му на ЕС питам ази какво търсят и защо ги покани тук в ЕВРОПА.независимо в коя държава са.всички вече вдигнаха ръцете но .. късно е много е късно вече....
21
0
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Еврокитки, изкарайте сега плюшените мечета!
20
2
 
1
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
BBC Nice Attack ...- Yeah the attack was very nice!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ни почват с чиповете , да не се правят че мислят за хората
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се Мара да се ... А тези които влезоха без документи през половина Европа защото бягали от нещо? Няма ли помощи за тях? Какви почерзи, какви 5 лв. На сред града пишман французин изби повече хора от колкото разни с бомби. И сега какво "1984" - ще се следим някой да не пръ'дне на конгрес в Европарламента.
17
1
 
4
 
! Отговори
opps преди 7 години
До Анонимен 9Там в техните страни да си се борят с окупаторите... Аз говоря че ТУК В ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНЯТ, толерасте...Защото утре и твойто дете може да го смачка някой брадат - да не мислиш че сред загиналите няма и мюсллумани!? а!?
16
0
 
6
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Е то в това ви е сал силата. В разговорите. Ходете си по седенките, а брадатите нищят поредният си сполочлив и богоугоден хатентат. Айде спрете от движение всички МПС. Хаха. Смешници.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Буренясало лозе не иска молитва,а мотика"!!Към всички политици:НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ С НАРОДИТЕ И ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ!!Тръгнали наред кой с камион,кой с бомби,кой с оръжие пистолет,автомат,гол в ръката нож,карат всичко наред безогледно,а ПОЛИТИЦИТЕ-сбирки,умуване,общи декларации,съпричастност,единство....куп глупости бре!!КУП!!Срещу терор се борим с думи и плакати!!Ххаа!!Ами,смешни сте им бре,смешни в очите на тези другите,които искате да борите с общи декларации!Амбреажна политика!!
14
0
 
8
 
! Отговори
гтф преди 7 години
за нбашата сигурност хич не ги е еня, да не би престъпленият а на етноса да са по-маловажни ?
13
0
 
12
 
! Отговори
гтф преди 7 години
почна да ги лови страх нашите "политици", че няма да има къде да си харчат заграбените пари
12
1
 
9
 
! Отговори
Nord преди 7 години
Все едни и същи неща казват "големите управници на ЕС" и все си е същото. През няколко месеца атентат - едни промити се радват, другите реват и така...А преселението си продължава, продължава...Никаква адекватна реакция
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тази снимка виждам , че полицаите са внимавали да не убият веднага шофьора, куршумите все далече от мястото на водача.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Пуснахте доброволно всякаква ***"Но преди това налазиха държавите им като кърлежи.