Турция ден след преврата: Хиляди в защита на Ердоган

Политическите демонстрации минаха с викове "Аллах акбар!"
Обновена: 17 юли 2016 12:46 | 17 юли 2016 10:05,
328

Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз“.

Стотици привърженици на Ердоган се стекоха на площад "Таксим" в Истанбул, където те празнуваха победата над неуспешния опит за преврат. По време на политическата демонстрация множеството е пеело "Аллах Акбар!", съобщи bTV. В нощта на преврата същите думи звучаха и от стотици джамии в цялата страна, които призоваваха хората да излязат на улиците, за да защитят правителството.

Хиляди хора се събраха и на централния площад "Къзълай“ в столицата Анкара, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч. Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В. "Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение "Хизмет“, което е свързано с Гюлен.

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш, припомня БТА.

Критиците на Ердоган отбелязват, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт върху президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.