Турция ден след преврата: Хиляди в защита на Ердоган

Политическите демонстрации минаха с викове "Аллах акбар!"
Обновена: 17 юли 2016 12:46 | 17 юли 2016 10:05,
328

Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз“.

Стотици привърженици на Ердоган се стекоха на площад "Таксим" в Истанбул, където те празнуваха победата над неуспешния опит за преврат. По време на политическата демонстрация множеството е пеело "Аллах Акбар!", съобщи bTV. В нощта на преврата същите думи звучаха и от стотици джамии в цялата страна, които призоваваха хората да излязат на улиците, за да защитят правителството.

Хиляди хора се събраха и на централния площад "Къзълай“ в столицата Анкара, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч. Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В. "Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение "Хизмет“, което е свързано с Гюлен.

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш, припомня БТА.

Критиците на Ердоган отбелязват, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт върху президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
33
 
! Отговори
Арий до варварите преди 7 години
До АнонименЕто за това говоря. Това сте вие "великите турци-аслани". От рязане на глави на войничета, през публично горене на турски граждани - алевити, защото са алевити, до случайни и несистематични информации (хабери) в ТуркУикипедъ, за да покажете величието на своята аслан-безпросветност и варварство.
160
19
 
21
 
! Отговори
КЪРДЖАЛЪ преди 7 години
НА ЖИВОТ И СМЪРТ ЗАСТАВАМЕ ЗАД ВЕЛИКАТА ТУРСКА ДЪРЖАВА И ВЕЛИКИЯ ТУРСКИ НАРОД. ВРЕМЕ Е ЗА ОБЕДИНЕНИЕ. ДАЖЕ И КЮРДИТЕ НА ИЗТОК ГРАБНАХА ЗНАМЕНАТА И ЗАСТАНАХА С ТРАКТОРИ,ВОДОНОСКИ И КОМБАЙНЕРИ ПРЕД КАЗАРМИТЕ, ЗА ДА ПОПРЕЧАТ НА ТАНКОВЕТЕ.
159
1
 
24
 
! Отговори
IZMAMA преди 7 години
МНОГО, МНОГО НЕСКОПОСАН И ПОДОЗРИТЕЛЕН ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ - ОСТАВА СЪМНЕНИЕТО, ЧЕ ЕРДОГАН САМ СИ ГО Е ОРГАНИЗИРАЛ # ПРИЛИКАТА С ФАЛШИВИЯ ПУЧ НА ГОРБАЧОВ И ЕЛЦИН ПРЕДИ 25 ГОДИНИ Е ОЧЕВАДНА . . .
158
0
 
20
 
! Отговори
Ария преди 7 години
до 222Ако намесваш медицински термини, то знай привърженико на режими за рязане на глави и изтезания, че има заболяване Diarrhea. Без усилия може да ти се постави диагноза ментална диарея. Същата диагноза без условие може да се постави и на турския сатрап Ердоган, както и на феновете му. С такива болни не се спори. Просто ги изолират.
157
2
 
22
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 215. Оногондури и Кутригури са праблъгарски племена и се чувствам горд от това че съм техен наследник. А ти знаеш ли кои са предците на турците, а?? Не знаеш, защото турците НЯМАТ ТАКИВА! В тази случай като вашия се пише "Баща неизвестен", а сещаш ли се кои жени има деца от неизвестен баща!! Затова знаеш българските предци. И затова, защото имаме предци и история, а не криминално досие като Турция, България ще я има вовек и веков!
156
0
 
20
 
! Отговори
Без коментар преди 7 години
Видеото с обезглавения войник от викащите Алах акбар можете да видите на адреса, посочен в 216 пост иначе е свалено от ютюб.
155
0
 
22
 
! Отговори
Варваринът Ердоган преди 7 години
Както пише Индипендът, италиански вестници и др. в Турция е обезглавен войник.В разпространено видео войник лежи в локва кръв, с отрязана главата и заобиколен от привърженици на правителството. Също циркулират снимки на други войници, които въпреки са е предали, са бити с палки неистово от ислямисти викащи "Аллаху акбар"
154
0
 
23
 
! Отговори
Ария преди 7 години
До АнонименСамо забравяш 215, ти, който не знаеш от кой чукунтурски баща и майка си се пръкнал, защото много чукунтури Ататюрк наименува чак 1922 г. турци, та не е ясно от кого произлиза тази гмеж, че оногурите и кутригурите са племена на Бълг-ария, а Ария е избраният народ. Него Бог го пази и води, и затова ариите винаги успяваме и в желанията и в действията си, като провеждаме на земята Волята Божия.
153
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Политическите демонстрации минаха с викове "Аллах акбар!"Защо ли тези викове ми напомнят нещо?
152
1
 
25
 
! Отговори
Economist преди 7 години
Ако не четете независими икономически медии, да ви светна. Ердоган докара Турция до финансова криза. Лирата се срина, кешът не достига, разплащания правят с някакви непокрити чекове, нещо като асигнации.За да се държи на власт на Тапир Ердо му трябва върла диктатула и такива поддържници, като тази неграмотна купена сgан.За да не го съдят за огромните му финансови злоупотреби по повдигнати вече обвинения,трябваше да уволни на куп 2700 съдии и прокурори, като че ли те са правили военен преврат
151
1
 
24
 
! Отговори
История преди 7 години
Зиг Хайл = Аллах Акбар..., с тази разлика, че тия дето викат второто по презумция са ***..
150
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еуфорията ще отмине, а за Ердоган ще остане съсипан туристически бизнес, унищожено реноме на Туркиш аирлаинс и летището Ататюрк, безпрецедентните кадри със саморазправа с войници, които са изпълнявали единсвено заповеди на командирите си.... и в края на крайщата цялата армия ще се консолидира срещу него
149
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
erdogan postigna tova, koeto iskashe s toia izmislen "prevrat". turzia da se prosti s zivilizaziata. sega burki, niama smiah po ulizite i pr. i pr......
148
1
 
23
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 199. Да да, не знам кой направи това, което господарят каза. И децата ще колите и биете с камшик ако ви наредят. Из-ро-ди
147
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След тези събития Ердоган едва ли ще успее да остане дълго време на власт
146
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАбе я се скрий в някоя дупка! Ти коя си че затриваш хора от картата н асвета. Нямала думи, как ще имаш като грам мозък нямаш! То от ей такива като тебе затова България е на това дередже,защото сте си избрали премиер който няма образован9ие и култура като пълен каруцар е нооо се вижда ясно че те олицетворява идеално!
145
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 195...трябвало е не долната а горната глава да ти резнат...
144
1
 
19
 
! Отговори
Стеиси преди 7 години
До Анонимен Това си го мечтаете от край време но с този акъл вижте докъде сте стигнали хахах
143
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** народ лесно се управлява,да ме извиняват но това Аллах Акбар е пътеводна звезда и на ИДИЛ и Ал кайда.....вредно е...
142
0
 
17
 
! Отговори
СС преди 7 години
до 189 Ти пък, къде търсиш благодарност у мангалсони. Само куршум за тях, грешка са направили тези момчета войничетата.