Турция ден след преврата: Хиляди в защита на Ердоган

Политическите демонстрации минаха с викове "Аллах акбар!"
Обновена: 17 юли 2016 12:46 | 17 юли 2016 10:05,
328

Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз“.

Стотици привърженици на Ердоган се стекоха на площад "Таксим" в Истанбул, където те празнуваха победата над неуспешния опит за преврат. По време на политическата демонстрация множеството е пеело "Аллах Акбар!", съобщи bTV. В нощта на преврата същите думи звучаха и от стотици джамии в цялата страна, които призоваваха хората да излязат на улиците, за да защитят правителството.

Хиляди хора се събраха и на централния площад "Къзълай“ в столицата Анкара, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч. Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В. "Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение "Хизмет“, което е свързано с Гюлен.

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш, припомня БТА.

Критиците на Ердоган отбелязват, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт върху президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПо добре живеят от теб, дали са башибозуци не е важно твоето мнение а на света! Подиграват се на България на българите, не на тях.Толкова сте изпаднали затова ще варвите с наведени глави и ще се затриете като племе!
140
2
 
25
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 188. Ако в България излязат танкове по улиците народе ще ги подкрепи, а няма да тръгне да налага с каиш и да коли 20 годишни момчета.
139
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докъдето е стигнала българия в блатото, по напред от това едва ли може...
138
0
 
27
 
! Отговори
доктора преди 7 години
До 186:ако армията найстина беше стреляла срещу народа си жертвите щяха да са много повече(справка египет, китай)). Трябва да сте благодарни на тези момчета че не стреляха срещу хората.вместо това обаче ги линчувахте
137
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българия са страхливци, мачка ги всеки както си иска и българинът скланя глава, ако в българия излязат танкове на улицата българите ще се изпокрият като мишоци от страх.
136
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Населението на българия намаля от 8 на 5 милиона за последните 20 години. В момента от тези 5 милиона население в българия 1 милион са роми и 1 милион турци.
135
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До доктораАко според вас преврат значи да убиеш и заловиш човека който искаш да детронираш,защо тогава оръжията са насочени безразборно към народа! Преди да пишете недообмислените си коментари си задайте въпросите към себе си ?
134
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хиляди били излезли. У нас хиляда човека имат хиляда и двеста мнения. В Турция хиляда човека имат само едно мнение и то не е на никого от тях
133
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛермонтовВиж сега, при един военен преврат активните участници рядко са повече от 1000, но винаги има така наречените мълчаливи подръжници, които по същество подкрепят преврата но се появяват само при успех,и винаги обикновенните войници дето седят по постовете незнаят за какво иде реч. По принцип един преврат трудно може да успее, ако няма дори и минимална политическа подкрепа, това което "уби" преврата е изказването на лидерите на опозицията и на кюрдската партия, че не подкрепят военните
132
1
 
18
 
! Отговори
СС преди 7 години
До 181. В други ден в САЩ, и отделяне на Тексас и Калифорния. Следва продължение до 52 ра серия.
131
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се готви Путин
130
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в Турция, утре в Русия
129
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Башибозукът се струпал по улиците да пази демокрацията и крещял "Аллах акбар"?! А със сигурност някой от тия ще пребие сестра си, ако си свали забрадката! Защото е върл защитник на демокрацията...
128
0
 
22
 
! Отговори
173 преди 7 години
Това на събранието на ДПС във ваше село ли ти го казаха?
127
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превратът не успя, България продължава напред, Турция се разпада и изчезва.
126
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е нямам думи с тия викове едно към едно с ония дето убиват и се взривяват,незнам как ги търпите тия и им казвате браво..ужас,тия да се затриват от картата на света.
125
1
 
25
 
! Отговори
доктора преди 7 години
А на комшийте във форума ще кажа-на света има три групи държави: 1-ва група-тия дето взимат решенията(велики сили-Китай,САЩ,Русия), 2-ра група:кучета пазачи(т.нар.регионални сили-турция,иран) и трета група-пудели на който им казват какво да правят(Гърция,унгария,България).Турция не приема да е във 2-ра група е сега ще я натикат в 3-та
124
0
 
32
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 169. Никаква демокрация не е защитена, за каква демокрация говорим, ща за демократични хора могат да убиват 20 годишни момчета. Това не са демократи, а гнусни убийци. Дали така щяха да направят ако войниците бяха добре въоръжени, а? Мале как щяха да се крият като плъхове по дупките. Всъщност защитават убиеца Ердоган, който режисира това и в резултат загинаха млади хора, убити от негови поддръжници-убийци. Това ли наричате демокрация!! Ами ако вашия син беше в армията и пратен там, А!! А!!!
123
0
 
26
 
! Отговори
:) преди 7 години
Ислямистите си искат бея. МОже и по 10-20 долара да са им раздали, както раздаваха на нашите "протестъри". Изостанали ориенталски смешници. Жалко за нормалните турци, колкото и малко да са.
122
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция народът излезе на улиците и защити демокрацията, в Русия овцете се гушат страхливо и гледа как мафиотите на Путин се стрелят по улиците.