Турция ден след преврата: Хиляди в защита на Ердоган

Политическите демонстрации минаха с викове "Аллах акбар!"
Обновена: 17 юли 2016 12:46 | 17 юли 2016 10:05,
328

Снимка: БТА

Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. "Хюриет дейли нюз“.

Стотици привърженици на Ердоган се стекоха на площад "Таксим" в Истанбул, където те празнуваха победата над неуспешния опит за преврат. По време на политическата демонстрация множеството е пеело "Аллах Акбар!", съобщи bTV. В нощта на преврата същите думи звучаха и от стотици джамии в цялата страна, които призоваваха хората да излязат на улиците, за да защитят правителството.

Хиляди хора се събраха и на централния площад "Къзълай“ в столицата Анкара, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч. Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В. "Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение "Хизмет“, което е свързано с Гюлен.

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш, припомня БТА.

Критиците на Ердоган отбелязват, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт върху президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
21
 
! Отговори
Росен преди 7 години
Вярно ли че тоя ердоган от пуешката държава е бел кози и овце?
180
1
 
21
 
! Отговори
2018 преди 7 години
Ерсдухан великолепний, султанът при когото кюрдите създадоха държава.
179
1
 
27
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 7 години
МИНА ВРЕМЕТО НА СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ В КОГОТО СЕ ПРЕВЪПЛАЩАВА ЕРДОГАН, КРАЯ МУ НАБЛИЖАВА И ТО СКОРО СЪС ЖЕСТОКО НАКАЗВАНЕ ОТ ЗАБЛУДЕНИЯ ТУРСКИ НАРОД ! ЕРДОГАНЕ, КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-БЪРЗО СЕ ОТКАЗВАЙ ОТ ВЛАСТТА И БЯГАЙ КЪДЕТО ТИ ВИДЯТ ОЧИТЕ НО НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ КРАКАТА ТИ СА КЪСИ ! ТЕБ ТЕ НАМРАЗИ НЕ САМО ТУРСКИЯ НАРОД НО И ЦЕЛИЯ СВЯТ !
178
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция е много добре хората добре посрещат малко са тези хора по сниимките които гледам съдя че това са ислямисти които четат пренаписаният коран хора без мозъци хора които са създадени само за терористични групировки Турция никога няма да я приемат в Евро-Защото всичко тръгва от там от болните им мозъци казвам не всички са такива нали има разлика между хора и хора !!!
177
15
 
22
 
! Отговори
:) преди 7 години
Последните, които в България излезнаха срещу танковете и въоръжената армия бяха турците през 1984-89-те години. Българите нямат тази смелост като мюсюлманите. Само по фейсбук ще псувате Бойко и комунистите. За друго не ставате.
176
0
 
22
 
! Отговори
аз преди 7 години
Няма да пуснат нищо. Те клипчетата в ютуб вече ги няма.
175
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция върви към граждандска война и възможен разпад на страната
174
3
 
34
 
! Отговори
дс преди 7 години
Давайте тролчета псевдотурци. плюйте България и възхвалявайте исляма. Само да ви кажа че така ненадъхвате никого а правите лоша услуга на себе си и роднините си. Намирате се в държава която смятате за чужда! и що чинат тука чужденци които искат да са другаде? Махайте се защото накрая на определени елементи може да им хрумне че застрашавате националната сигурност на страната. Че утре може АЕЦ Козлодуй да взривите в името на тепигьозския ви алахи--бан или квот беше там. Знае ли човек???
173
20
 
23
 
! Отговори
националист преди 7 години
Ердоган е лидер и народа на Турция е зад него! Има ли български политик който народа ще застане срещу танкове за да го защити?
172
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Френският министър на външните работи Жан-Марк Ейро заяви, че провалилият се опит за военен преврат в Турция не дава безгранични права на президента Реджеп Ердоган за мащабни чистки в страната. Искаме пълно върховенство на закона в Турция, заяви Ейро по телевизия France 3. Но превратът не дава карт бланш на г-н Ердоган. Чистките са недопустими, трябва да се прилага законът, добави той.
171
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В чужд сайт четем, че Гюлен предизвиква Ердоган да възложи на независим международен орган да проведе разследване за причините за атентата, като съответно това предизвиква паника в Ердоган, защото, ако се проведе официално независимо разследване, може да се открие кой е истинският "мозък", организирал всичко това.
170
0
 
26
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 239. Да, и аз мисля че Ердоган го защитават *** (каквото си писал) и скотове, интелигентните турци не му симпатизират. Лошото е, че интелигентните турци са много много, малко, повечето са *** и скотове. Самия факт че могат да бият и колят собствените си деца говори достатъчно. Колко ли майки зачерниха тея изверги.
169
1
 
47
 
! Отговори
Демократът Ердоган преди 7 години
Резултатът до сега: 6000 демократично арестувани, вкл. командващия Инджирлик, 2700 съдии и прокурори демократично отстранени, отрязани глави се търкалят демократично по улиците, а демократичния народ изтезава най-демократично войници и вика Алах акбар.
168
11
 
22
 
! Отговори
Няма преди 7 години
238впечетлен1 1 преди 5 минутиДали има българи да защитят някой политик-народен изедник както направиха турците пред танковете за г-н Ердоган?----------Такива българи няма и не е имало :) няма и да иматолкова смели момчета по тези земи не са се раждали. Само на думи сте големи патриоти.
167
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До впечетленБългарите са интелигентни и образовани. Не биха защитили главорези като Ердоган. Ердоган го защитават *** и скотове.
166
8
 
25
 
! Отговори
впечетлен преди 7 години
Дали има българи да защитят някой политик-народен изедник както направиха турците пред танковете за г-н Ердоган?
165
0
 
27
 
! Отговори
Блумбърг преди 7 години
Интересен коментара на Блумбърг за настоящето и бъдещето на "великата турска икономика". Оказва се, че и сегашното положение е катастрофално, а бъдещето-отчайващо. Великият стратег Ердоган финансирал основната част от икономиката с чужди инвестиции, вкл. по 2 хил. долара за чужд турист държ. субсидия. Лирата е паднала под последния мин. от 8 г., фондовата борса с 20 % надолу. При това положение - увеличаване на дефицита, т.е. инфлация до 4,5 % в близко бъдеще, отлив на чужди инвестиции, криза.
164
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе важно е че в Турция бяха спасени евроатлантическите ценности и демокрацията и единството на НАТО - според евролидерите и САЩ. Та ми е интересно някой може ли да ми каже кои са тези ценности и как властта в Турция ги пози ?
163
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани..."Хммм... интересно... как турските власти успяха само за няколко часа да установят, че 2745 съдии и прокурори са имали участие в преврата... Изглежда, че в преврата са участвали повече съдии и прокурори, отколкото военни!!!М/у другото,защо никъде не се пише,че същата вечер,поддръжници на Ердоган са разбили и плячкосали магазини на сирийци в Анкара,както и са нахлували в офисите на ПКК!?
162
4
 
36
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Ферди Исмет. Живейте си според каквото си щете, но не ни се натрапвайте, няма да ви слушаме виенето на джамиите, официалната религия в България е Християнската!! В София и имате джамия, както в другите градове. Автономия няма да получите защото турска част в България няма, има български райони, населени с български турци и ако това не ви изнася пръждосвайте се в Турция.