САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!

Зоват за спазване на човешките права, свободи и демокрация
18 юли 2016 16:00,
256
САЩ и Европа до Ердоган: Можете да загубите НАТО и ЕС!
Джон Кери и Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Европа и Съединените щати дадоха да се разбере, че Турция може да загуби членството си в НАТО и европейската си перспектива, ако се превърне в диктатура след неуспешния опит за преврат миналата седмица.

На съвместен брифинг в Брюксел първите дипломати на ЕС и на Белия дом Федерика Могерини и Джон Кери заявиха, че спазването на определени демократични критерии е условие за продължаването на преговорите за членството на Турция в ЕС и за оставането ѝ в Алианса.

Още по темата

Могерини подчерта, че евентуално връщане на смъртното наказание, за каквото говори президентът Реджеп Ердоган, е несъвместимо с влизането ѝ в Съюза и може да доведе до изключването на Турция от Съвета на Европа. Кери подчерта, че демократичното управление е условие за членството в НАТО.

Двамата първи дипломати призоваха властите в Турция да уважават законните демократични институции и да не прехвърлят разправата си с подбудителите на преврата към други противници или опоненти на Ердоган. Кери и Могерини настояха за спазване на турската конституция и за стандартите за човешки права, основни свободи и демокрация.

Кери съобщи, че е разговарял три пъти с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който го е уверил, че властите ще спазват законността.

"Ние стоим на страната на избраните законно власти, но и призоваваме властите да гарантират спокойствие и стабилност в страната при уважение на демократично избраните ѝ институции и върховенство на закона", заяви американският държавен секретар.

Той закусва с 28-те външни министри от ЕС, като събитията в Турция са били един от акцентите в дебата наред с продължаването на настъплението срещу ДАЕШ, борбата с тероризма, бъдещето на Украйна и запазване целостта на Европа след напускането на Великобритания.

Кери изрази задоволство от подновяването на военните операции срещу ислямистите от турската военна база в Инджирлик, която беше блокирана през последните дни след опита за преврат.

Джон Кери заяви, че Вашингтон няма да обсъжда въпроса за екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява като мозъка на опита за преврат, докато не получат доказателства за неговата причастност.

"Искаме да видим формално подадено искане за екстрадация, заедно с доказателства, не обвинения", категоричен беше държавният секретар.

Основната тема на срещата – запазването на единството на Европа при напускането на Великобритания, беше изместена от развоя на събития в Турция. Въпреки това Кери настоя ЕС да остане единен и обеща отношенията между Вашингтон и Брюксел да останат все така тесни и след излизането на Лондон от него.

"След Brexit търговското споразумение между ЕС и САЩ става дори по-важно, защото ще осигури на Европа така нужния ѝ икономически растеж, пазар за нейните стоки и работни места при запазване на европейските трудови и екологични стандарти", смята първият дипломат на САЩ.

Той увери, че приключването на преговорите до края на годината остава важен приоритет за администрацията на президента Барак Обама. В близките месеци Кери ще се върне в Европа за серия речи, на които да обясни предимствата от сключването на търговското споразумение за двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До Анонимен 192Турция щяла да влезе в Русия с танкове..........още не мога да спра да се смея
131
0
 
1
 
! Отговори
до Шопа преди 7 години
Shopp - аХа, - Шопа - пра-пра внука на поп Кръстьо цъфна!!!)))))))))Нъл тъъй Шопееее !Шъ каиш ли кой ти е К..У...Р...аторо или напротив?????)))))))
130
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Влизането на Турция в Евразийския съюз става все по-очертаващо се. Русия и Турция се допълват взаимно икономически, политически и геостратегически. Дори бих казал че са ''гърне и похлупак''.
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тежки години чака България
128
0
 
9
 
! Отговори
very good! преди 7 години
Значи, бтв и бнт критикуват политиката на Ердоган и Турция като цяло от - УЖ!- позицията на страна от ЕС каквато (поне формално) е България. А в същото време -като си включи човек бтв какво гледа?! ПОРЕДНИЯТ ТУРСКИ СЕРИАЛ!! ЗА "демократичната " ИМ ПОЛИЦИЯ!! Или който по ред следва. И се чуват разни имена като Айшета, Алита, Барановци...... С кого сме всъщност и къде сме? В Европа ли или сме неофициално турски вилает? В коя друга европейска страна, в централна тв се излъчват такива примитивни сапунки с диалози като от каменната ера - в тях също се популяризира мюсулманския начин на живот,от
127
0
 
3
 
! Отговори
До шоп 183 преди 7 години
Ба ти неграмотникът си, лексикалният ти фонд се събира на гърба на трамваен билет
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Turtsia delenda est - мога само да перифразирам мотива на Катон Стари за Картаген. Докато Турция не бъде разрушена, Европа ще има буре динамит в двора си.
125
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Демократично избрано правителство?????С много съмнителни терористични актове преди изборите, които ПРИДИЗВИКА Ердоган, за промяна на конституцияга и мераците му да превърне Тр в президентска република, сиреч да бъде избран за султан???За журналистите хвърлени в затвора защото имаха смелоста да изразят сваето право на мнение???За връзките му с ИД и техните куратори от С.Арабия и Катар?За обез...главя...ването на армията и на съдебната с-***?Хайде да не се самозалъгваме "братя мюсулмани"
124
0
 
11
 
! Отговори
Ss Waffen do 176 преди 7 години
Сега ще ти кажа защо решихме че турците са ислямисти защото режат глави от това се отличават от цивилизованите хора.Ислямистите диваци режат глави разбра ли.
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Очевидно..,Очевидно си ***, как си представяш че Ердоган щеше да си фърка със самальота, ако американците бяха в основата на преврата
122
2
 
8
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Ататюрк се опита да ги превърне в Европейци, да превърне Туркието в светска държава от европейски тип..... не се получи!Въпреки усилията му при...***...ти..те избраха да останат при...***...ти и този техен избор ще се окаже фатален за тях!!!!Всичко останало е словоблю...дие!Това е реалноста!!!!!
121
0
 
2
 
! Отговори
До 100 и 161 преди 7 години
Башибозука са натовска армия, така че не се притеснявайте.
120
1
 
1
 
! Отговори
Заповед преди 7 години
До 3 дни Сюлейман Гьогче да бъде застрелян насред София !!! Код 46312. Свръзка в Белград !
119
0
 
0
 
! Отговори
100 до 161 преди 7 години
Но не е изпробвана, а и всичко надолу от БГ също загазва, и е каймаклийска пушка веднъж гърми...
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 100 до 161Предостатъчно са, идеята е разработена още между двете световни войни, когато България е с наложени ограничения за армия и жандармерия
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТончоТончо, най-добре ще е да се хвърлиш с главата надолу от чинията на Бузлуджа.
116
0
 
0
 
! Отговори
100 до 161 преди 7 години
Става, но дали са достатъчно..
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 100Башибозук се спира с изпускане на язовири
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отношенията Путин Ердоган стават все по-топли, а това е възможно най-лошото за България. Какво могат да делят две империи освен територии? Българите са яли попарата и на двете империи през последните няколко стотин години.
113
1
 
2
 
! Отговори
100 преди 7 години
При създалата се ситуация, да го питам Бат Бойко дали няма да иска войски на НАТО тук, че не знам как се спира башибозук...